Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου, ο θρυλικός συνθέτης και μουσικός που γεννήθηκε στην Ελλάδα και έγινε γνωστός για τα τραγούδια του με το όνομα Vangelis πέθανε σε ηλικία 79 ετών.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Ευάγγελος Οδυσσέας Παπαθανασίου, πέθανε την Τετάρτη 18 Μαΐου και σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν γίνει γνωστά ο καλλιτέχνης πέθανε σε νοσοκομείο της Γαλλίας όπου νοσηλευόταν με κορωνοϊό.

Τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ο Βαγγέλης πέθανε σε γαλλικό νοσοκομείο. Aν και μιλάμε για έναν άνθρωπο με αμέτρητα κορυφαία κομμάτια, το Όσκαρ που πήρε για το soundtrack του ‘Chariots of Fire’ αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες στιγμές του Vangelis. Σαν ιστοσελίδα έχουμε μία λατρεία με τα τραγούδια που έγραψε για το Blade Runner του Ridley Scott ή τα albums “Invisible Connections” και “The City”, αλλά όπως είπαμε και στην αρχή του κειμένου, υπάρχουν πάρα πολλές εξαιρετικές ενορχηστρώσεις. Οι κινηματογραφικές του μουσικές διαμόρφωσαν τον χώρο την δεκαετία του ’80 όσο ελάχιστα τραγούδια, αν και η περιήγηση στην ηλεκτρονική μουσική σκηνή ως solo καλλιτέχνης είχε ξεκινήσει ήδη το 1970. Με το συγκρότημα Aphrodite’s Child, είχε σημειώσει ήδη σημαντικές επιτυχίες, αλλά ο Vangelis το πήγε στο επόμενο επίπεδο τα χρόνια που ακολουθήσαν με μία απίθανη μουσική παρουσίαση της επιστημονικής φαντασίας ως ιδέα και μέσο, αλλά και κομμάτια που έγραψαν την δική τους ιστορία πολιτιστικά.

About Author

Έκτωρ Αποστολόπουλος