Κριτικες Δισκων Hip-Hop / R&B

Big K.R.I.T. – Digital Roses Don’t Die (Album Review)

Big K.R.I.T. – Digital Roses Don’t Die (Album Review)

O Big K.R.I.T είναι ένας καλλιτέχνης που του αξίζει ο τίτλος “υποτιμημένος MC” και με το παραπάνω. Από την στιγμή που ακούσαμε το “Boobie Miles” σ’ εκείνο το εξαιρετικό Mixtape πριν από δέκα χρόνια, νιώθαμε ότι αυτός ο άνθρωπος θα κάνει μεγάλη καριέρα. Θεωρητικά και πρακτικά από άποψη ποιότητας το κατάφερε, κάτι που το τονίσαμε στο παρελθόν εδώ, εδώ και εδώ. Η εμπορική επιτυχία όμως δεν ήρθε ποτέ, τουλάχιστον όχι στα δεδομένα που θα του άξιζε και κάπως έτσι ο καλλιτέχνης αποφάσισε να κάνει μία ολοκληρωτική στροφή σε πιο τραγουδιστά κομμάτια.

Το “ Digital Roses Don’t Die” θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ένα ολοκληρωτικό soul funk album με μπόλικο ερωτικό και ρομαντικό περιεχόμενο, μιας και όπως εξήγησε ο ίδιος ο Big K.R.I.T., ακολουθήθηκε ένα είδος concept. Ο δίσκος είναι θεματολογικά χωρισμένος σε τέσσερα μέρη και εξιστορεί τα γεγονότα ενός love story από το ρομαντικό ξεκίνημα της σχέσης μέχρι τον έντονο και στενάχωρο χωρισμό. Τα τέσσερα μέρη που παρομοιάστηκαν με τα τέσσερα γνωστά στοιχεία (φωτιά, γη, νερό, αέρας) τα ακούσαμε στιχουργικά, αλλά ηχητικά δεν νιώσαμε αυτόν τον διαχωρισμό. Ο δίσκος στηρίζεται σε φουλ soul και funky ενορχηστρώσεις, με μπόλικη ατμόσφαιρα από τον αμερικανικό Νότο, αλλά δε θεωρούμε ότι αλλάζουν και πολλά στον ρυθμό ή στην εντύπωση που αφήνει το εκάστοτε κομμάτι. Θα θέλαμε περισσότερα tunes όπως το “So Cool” ώστε να σπάσει ο funky τραγουδιστός ρυθμός και να αλλάξει λίγο στιλιστικά το project συνολικά. Οι περισσότερες παραγωγές είναι καθαρές και όμορφες, αλλά μετά από συνολικά 37 λεπτά και 17 τραγούδια, δεν μπορούμε να πούμε ότι η φετινή neo-soul προσέγγιση κατάφερε να μας κάνει να ξεχάσουμε τα καθαρά soul hip hop beats του παρελθόντος.

Σας προϊδεάσαμε στις αρχές του κειμένου, ότι η θεματολογία του δίσκου κερδίζει περισσότερα μέσα από τους στίχους του Big K.R.I.T, όπου πράγματι εκεί υπάρχει ένας διαχωρισμός ανάμεσα στα θετικά και αρνητικά στοιχεία του έρωτα. Σε κάποια κομμάτια συνδυάζονται και σκέψεις που τις συναντάμε συνήθως σε μακροχρόνιες σχέσεις όταν κάνουμε όνειρα για το μέλλον, όπως τις ανησυχίες του καλλιτέχνη για το αν τα προβλήματά του (αλκοόλ, καταχρήσεις) θα μεταφερθούν με κάποιον τρόπο και στο μελλοντικό παιδί του. Υπάρχουν στιγμές που θα τις χαρακτηρίζαμε cringy, όχι όμως αποκλειστικά εξαιτίας των στίχων, αλλά περισσότερο εξαιτίας των φωνητικών δυνατοτήτων του. Δεν είναι κακός ερμηνευτής ο Αμερικάνος rapper, έχει αρκετές όμορφες πτυχές η φωνή του, αλλά σε κάποια απαιτητικά σημεία θα προτιμούσαμε ίσως μία συνεργασία μ’ έναν πιο δυνατό και έμπειρο τραγουδιστή. Οι στιγμές όπου παντρεύονται rap vocals με τραγουδιστά verses αποτελούν σίγουρα τις καλύτερες στιγμές του δίσκου.

Το “Digital Roses Don’t Die” σηματοδοτεί μία μεγάλη αλλαγή στην καριέρα του καλλιτέχνη, παρουσιάζοντας πάρα πολλά νέα στοιχεία. Σαν σελίδα έχουμε μία αδυναμία στις αλλαγές και στις νέες προσεγγίσεις και σίγουρα χαιρόμαστε με τον Big K.R.I.T που πήρε απόφαση να δοκιμάσει κάτι αρκετά διαφορετικό με την καριέρα του. Κάποια πράγματα μας άρεσαν, όπως οι καθαρός ήχος και το χιούμορ του “Boring”, αλλά υπήρχαν και αρκετά τραγούδια που φλέρταραν συνεχώς με το συναίσθημα του αδιάφορου. Η ωδή του Big K.R.I.T στον παλιό αμερικανικό ήχο της Funk / Neo-Soul είναι σίγουρα καλοδεχούμενη ως σκέψη, αλλά στην πράξη απαιτούνται περισσότερα ρίσκα ώστε να μας μείνει χαραγμένη στο μυαλό για το υπόλοιπο του 2022.

Κομμάτια που ξεχώρισαν: “So Cool”, “Boring”, “Would it Matter”

Βαθμολογία:

2.7/5

Tracklist:

About Author

Έκτωρ Αποστολόπουλος