Τι να πρωτογράψει κανείς στην εισαγωγή ενός review για τον Kanye West εν έτει 2022; Να σχολιάσουμε τα προσωπικά του και τα τραγελαφικά που συμβαίνουν γύρω από εκείνον και την Kim Kardashian; Να αναφερθούμε στο γεγονός ότι ο νέος του δίσκος με τίτλο “Donda 2” αποτελεί μία αποκλειστικότητα του stem player, ένα είδους advanced MP3 player που είναι αρκετά υπερκοστολογημένο; Όχι, δεν δώσαμε 200 ευρώ για να το προμηθευτούμε και να απολαύσουμε το φετινό album του Kanye, αλλά καταβάλαμε κάποιες προσπάθειες ώστε να μπορέσουμε να τσεκάρουμε το follow up του περίεργου περσινού album “Donda”.

Ένα από τα βασικά μας προβλήματα με την προηγούμενη ολοκληρωμένη δισκογραφική απόπειρα του Αμερικανού rapper ήταν η διάρκεια και το αχανές καλλιτεχνικό πλάνο. Αυτό το πράγμα σίγουρα διορθώθηκε στο “Donda 2” με τα 16 κομμάτια και την συνολική διάρκεια 48 λεπτών, κάνοντας την όλη εμπειρία σίγουρα πιο διασκεδαστική και λιγότερο κουραστική. Το πρώτο κομμάτι μάλιστα με τίτλο “True Love” μας εντυπωσίασε με τον τρόπο που βγάζει μία νοσταλγία και ζεστασιά συνδυάζοντας τα φωνητικά του εκλιπόντα ΧΧΧTentacion με την ιδιαίτερη παραγωγή του Kanye West. Δυστυχώς, αμέσως μετά ακολουθούν διάφορες σκόρπιες ιδέες και beats που μοιάζουν ως κάποιον βαθμό μισοτελειωμένα. Η αλήθεια είναι, ότι αντίθετα με τις περισσότερες απόψεις που υπάρχουν εκεί έξω στο διαδίκτυο, θεωρούμε ότι αυτή η αίσθηση του “μισοτελειωμένου” ή ημιτελούς πλάνου αιωρείται πάνω από τη μουσική του ταλαντούχου καλλιτέχνη εδώ και αρκετά χρόνια, πολύ πριν το “Donda”. Είναι μία διαδικασία που ξεκίνησε από το “Life of Pablo”, με τον Kanye West να παρουσιάζει πολλές ενδιαφέρουσες ιδέες που πολλές φορές δεν ταιριάζουν μεταξύ τους.

Το “Flowers” βασίζεται παραδείγματος χάριν σε μία μινιμαλιστική προσέγγιση και δυο κομμάτια αργότερα παρουσιάζεται ένα banger με τους Migos και Baby Keem που μοιάζει πολύ καλύτερο, πιο ολοκληρωμένο και εντυπωσιακό. Γενικότερα θεωρούμε ότι το “Donda 2” ταλανίζεται από μία αστάθεια μεταξύ των τραγουδιών που υπάρχουν, σαν να βιαζόταν ο Kanye West να ολοκληρώσει αυτό το project για να πιάσει κάποιο deadline. Το “Security” έχει για παράδειγμα μία κάπως ενοχλητική αλληλεπίδραση ανάμεσα σε παραγωγή και φωνητικά, αλλά για κάποιον λόγο έχει τα κατάλληλα στοιχεία ώστε να μας κολλήσει η φράση “I put your security at risk” και εν τέλει να μη το θεωρούμε και τόσο… ενοχλητικό.

Το “Donda 2” είναι μία ιδιάζουσα περίπτωση από άποψη ηχητικής προσέγγισης, είναι δύσκολο να το βάλουμε σε καλούπια, όπως άλλωστε και τα περισσότερα projects του Kanye. Συνεχίζει όμως και προβληματίζει με τα όχι και τόσο ευδιάκριτα στοιχεία, μιας και στην αρχή ακούμε λίγο “Life of Pablo” και στη συνέχεια ανακαλύπτουμε τα μουσικά αποτυπώματα από το περσινό “Donda”. Μία τέτοια περίπτωση είναι και το “City of Gods” με τους Alicia Keys και Fivio Foreign που το νιώθουμε ως μία άτυπη συνέχεια του “ Off The Grid”, φιλοξενώντας ένα καταπληκτικό verse του κυρίου West. Μιας και αναφερθήκαμε στους στίχους, να πούμε ότι η θεματολογία περιτριγυρίζεται φυσικά γύρω από την Kim Kardashian, τα παιδιά του και τις πάμπολλες σκέψεις που κουβαλάει στο κεφάλι του σχετικά με αυτό το θέμα. Κάποιες είναι ωραίες, άλλες κρίνονται απλώς ως διαχειρίσιμες, κάποιες άλλες μοιάζουν δυστυχώς αρκετά γραφικές, περίπου μία κατάσταση που θα μπορούσε να περιγράψει το “Donda 2” γενικότερα.

“I miss the old Kanye” ραπάρει ο 44χρονος πλέον καλλιτέχνης στο κομμάτι “I Love Kanye” του 2016 και θα πρέπει να πούμε, ότι για πρώτη φορά συμφωνούμε μαζί του περισσότερο από ποτέ. Όχι εξαιτίας της κατεύθυνσης που έχει ακολουθήσει, ο Kanye West ακολουθούσε άλλωστε πάντοτε τον δικό του δρόμο δοκιμάζοντας τα πάντα. Περισσότερο αυτό που μας λείπει ήταν το καθαρό του μυαλό για ένα αψεγάδιαστο αποτέλεσμα. Μιλάμε για έναν άνθρωπο που έβγαζε έναν δίσκο έτοιμο να κατακτήσει τα πάντα από την αρχή ως το τέλος και όχι ένα album με αριθμούς δίπλα από τον τίτλο του, μία κατάσταση που μας φέρνει στο μυαλό την κυκλοφορία ενός video game με bugs για το οποίο περιμένουμε updates ώστε να διορθωθεί σε καίρια σημεία. Μας λείπει ο τελειομανής Kanye που έβαζε τα κομμάτια του στα ηχεία των γραφείων της Roc-A-Fella και κυνηγούσε μέχρι και τις γραμματείς να του πούνε την άποψή τους για το “All Falls Down”. Το “Donda 2” έχει κάποια στοιχεία που γουστάρουμε στον εν λόγω καλλιτέχνη, αλλά δυστυχώς και αρκετές αστοχίες που δεν ταιριάζουν στον συγκεκριμένο “μαέστρο“, ακόμα και σε στιχουργικό επίπεδο. Από την άλλη μπορεί βέβαια να είμαστε και επηρεασμένοι από το πρόσφατο ντοκιμαντέρ γύρω από την ζωή του Kanye West στο Netflix το οποίο μας υπενθύμισε τι αγαπήσαμε σε εκείνον όλα αυτά τα χρόνια. 

Υ.Γ.: Αδερφέ Kanye, τον Soulja Boy για κλείσιμο ολόκληρου του δίσκο; Really?

Κομμάτια που ξεχώρισαν: “True Love”,”Happy”, “Sci Fi”, “City of Gods”

Βαθμολογία:

2.6/5

Tracklist: 

True Love
Broken Road
Get Lost
Too Easy
Flowers
Security
We Did It Kid
Pablo
Louie Bags
Happy
Sci Fi
Selfish
Lord Lift Me Up
Keep It Burning
City of Gods
First Time in a Long Time

About Author

Έκτωρ Αποστολόπουλος