Κριτικες Δισκων Hip-Hop / R&B

2 Chainz – Dope Don’t Sell Itself (Album Review)

2 Chainz – Dope Don’t Sell Itself (Album Review)

O 2 Chainz έχει χτίσει όλα αυτά τα χρόνια ένα πετυχημένο προφίλ ενός συμπαθέστατου trap rapper, χωρίς να κυνηγάει ιδιαίτερα την στιχουργική επιτυχία. Μιλάμε για τον άνθρωπο που είχε καθιερώσει αρκετές επιτυχίες που βασίζονται σε trap beats και με το “Dope Don’t Sell Itself” ήθελε ξεκάθαρα να συνεχίσει στο εν λόγω μοτίβο, πριν αλλάξει κι εκείνος καλλιτεχνικές βλέψεις.

Το έβδομο κατά σειρά album του αγαπημένου Αμερικανού καλλιτέχνη ξεκινάει με καθαρές trap επιρροές από τους Swimmer, WomaticTracks και BeatKing, ενώ φωνητικά πλαισιώνεται από τις ταιριαστές φιγούρες της φάσης Moneybagg Yo, Lil Baby και Roddy Rich. Ελάχιστοι από τους καλεσμένους καταφέρνουν να επισκιάσουν τον 2 Chainz, αποδεικνύοντας ότι ξέρει πώς να χειριστεί τον ηχητικό του χώρο καλύτερα από ποτέ. Μετά από 7 album και άπειρα feats, θα ήταν άλλωστε περίεργο να μην γνωρίζει τον τρόπο για να βγάλει ένα trap LP για την μάζα που γουστάρει την εν λόγω φάση.

Tα χρόνια όμως που έχουν περάσει πάνω από τον 2 Chainz ακούγονται ξεκάθαρα, αφού παρά την προσπάθεια να δημιουργήσει ένα μοντέρνο δίσκο για τους fans της trap μουσικής σκηνής, ο 44χρονος πλέον καλλιτέχνης μοιάζει ανήμπορος να αλλάξει την φάση μόνος του, όπως έκανε πριν από μία δεκαετία. Το “Dope Don’t Sell Itself” δεν προλαβαίνει να κουράσει τον ακροατή με την χαμηλή συνολική διάρκειά του (μόλις 33 λεπτά), αλλά από την άλλη δεν καταφέρνει και να εντυπωσιάσει. Αυτό το νιώσαμε ιδιαίτερα από την μέση και μετά, όπου τα περισσότερα κομμάτια άρχιζαν να θυμίζουν αυτό που ακούσαμε στα πρώτα 15 λεπτά, αλλά με λιγότερη ποιότητα στα beats ή στις ρίμες.  Υπάρχουν κάποια skippable κομμάτια, ενώ σίγουρα δεν λείπουν και οι 2-3 θετικότατες στιγμές.  Το “Kingpen Ghostwriter” φιλοξενεί ένα “άρρωστο” beat από τον Buddah Bless, ενώ το “Neighbors Know My Name” κλέβει με τόσο ξεδιάντροπο αλλά και χιουμοριστικό τρόπο το vibe του θρυλικού “Laffy Taffy ” των D4L, που σε κάνει να θες να χορέψεις άμεσα μετά από τα πρώτα δέκα δευτερόλεπτα.

Αυτά τα χαμόγελα που ρίχνουμε με τις 3-4 έξυπνες ατάκες του και τα κολλητικά beats στα highlights του δίσκου δεν φτάνουν. Δεν φτάνουν ώστε να ξεχωρίσεις ως παλιά καραβάνα σε μία μπίζνα η οποία έχει ξεκινήσει φέτος πολύ δυνατά από τους νέους καλλιτέχνες, ενώ αρκετοί βετεράνοι καταφέρνουν και επιστρέφουν με ανανεωμένο πρόσωπο και φρέσκιες ιδέες. Δεν ξέρουμε που θα τον βγάλει τον 2 Chainz η επόμενη δισκογραφική του περιπέτεια, αλλά στα 44 του ίσως χρειάζεται μία ανανέωση σε όλους τους τομείς για να μείνει ανταγωνιστικός σ΄ένα περιβάλλον που μεταβάλλεται συνεχώς τόσο ηχητικά, όσο στιχουργικά.

Kομμάτια που ξεχώρισαν: “Kingpen Ghostwriter”, “Neighbors Know My Name”

Βαθμολογία: 

2.4/5

Tracklist: 

About Author

Έκτωρ Αποστολόπουλος