Κριτικες Δισκων House/Dance

Bonobo – Fragments (Album Review)

Bonobo – Fragments (Album Review)

O Bonobo αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες σταθερές στον χώρο της ηλεκτρονικής μουσικής σκηνής, προσφέροντας απλόχερα ηχητικές ιδέες που χαλαρώνουν αλλά παράλληλα εξιτάρουν και τους πιο απαιτητικούς μουσικόφιλους. Είναι εμφανές πλέον ότι ο 45χρονος παραγωγός προσπαθεί να εστιάσει την προσοχή του σε πιο ήρεμους και αργούς ρυθμούς, προσπαθώντας να πιάσει το γενικότερο vibe του κοινού που ψάχνει καταφύγιο στο chillout genre.

Με το “Fragments” προσπαθεί να προσφέρει ακριβώς αυτό το πράγμα, ένα καταφύγιο ηρεμίας αλλά και εσωτερικής αναζήτησης μέσα από ambient electro ήχους που θα χαλαρώσουν τον ακροατή από το πρώτο κι όλας λεπτό. Συμμετοχές όπως αυτή του Jordan Rakei στο κολλητικό “Shadows” προσφέρουν αρκετά με τα φωνητικά τους και τα catchy ρεφρέν, αν και περιορίζονται στιχουργικά σε άκρως προσβάσιμες (και εν μέρει προβλέψιμες) ατάκες που στοχεύουν κυρίως στο να μείνουν εύκολα στο μυαλό του ακροατή. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, μιας και συνήθως συμβαδίζουν όμορφα με τις ενορχηστρώσεις, όπως π.χ. στην περίπτωση του “Day by Day”  και των πανέμορφων vocals της Kadhja Bonet.

.

Είναι εμφανές όμως, ότι οι τραγουδιστές στηρίζονται σ’ ένα safe φωνητικό και στιχουργικό περιβάλλον, κάτι που ισχύει και στις παραγωγές του Bonobo. O Bρετανός Dj δεν προχωράει σε ιδιαίτερα ρίσκα, ακολουθεί την γνωστή πεπατημένη των μοντέρνων chillout προσεγγίσεων και τέλος μας ταξιδεύει μ’ έναν όμορφο, αλλά και συγχρόνως γνώριμο τρόπο. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός, ότι οι καλύτερες στιγμές του “Fragments” προέρχονται μέσα από τις πιο uptempo προσπάθειες του LP. Κομμάτια όπως το “Rosewood” και το “Age of Phase” ξεχωρίζουν εξαιτίας των εντονότερων beats που σε συνδυασμό με το ατμοσφαιρικό electro vibe, δημιουργούν ένα κλίμα που ξυπνάει άμεσα τον ακροατή, ωθώντας τον να πατήσει το κουμπί για το “repeat”. Ειδικά το “Age of Phase” που αποτελείται από δύο φάσεις και τα chipmunk vocals μας κίνησε άμεσα το ενδιαφέρον, κάτι που μας έλειψε από τα περισσότερα τραγούδια του δίσκου.

Όλα αυτά όμως λίγο ενδιαφέρουν το hardcore κοινό του Bonobo, οι οποίοι θα χαλαρώσουν με το “Closer” και θα χορέψουν δυνατά με το “Otomo” σε κάποιο καλοκαιρινό μπαρ τις ζεστές εβδομάδες του Αυγούστου. Ο Bonobo ακολούθησε τον δρόμο της calculated επιτυχίας, υπολόγισε τις δόσεις μεταξύ του chillout ύφους και των deep house beats με τέτοιο τρόπο, ώστε να αρέσει σ’ ένα κοινό που ψάχνει ακριβώς αυτό το πράγμα. Το “Fragments” δεν επανεφηύρε σε καμία περίπτωση τον τροχό, αντίθετα προσέφερε μία αξιοπρεπέστατη συνέχεια σε αυτό που ακούμε τα τελευταία δύο-τρία χρόνια στο συγκεκριμένο είδος μουσικής, με τα κακά του και τα καλά του.

Κομμάτια Που Ξεχώρισαν: “Rosewood”, “Age of Phase”, “Fron You” 

Βαθμολογία:

3.2/5

About Author

Έκτωρ Αποστολόπουλος