Κριτικες Δισκων Hip-Hop / R&B

The Musalini & 9th Wonder – The Don & Eye (Album Review)

The Musalini & 9th Wonder – The Don & Eye (Album Review)

Aν δεν ανήκεις στο hardcore κοινό της Hip Hop κοινότητας είναι λογικό να μη γνωρίζεις τον The Musalini, έναν Αμερικανό rapper από τα βάθη της Νέας Υόρκης που ψαχνόταν ανέκαθεν σε πιο underground μουσικές σκηνές. Ο 34χρονος καλλιτέχνης ασχολείται εδώ και αρκετές σεζόν με το rap game και στον πέμπτο του ολοκληρωμένο δίσκο αποφάσισε να χτυπήσει την πόρτα ενός βετεράνου παραγωγού που θα του έδινε τη δυνατότητα για μία καλλιτεχνική (και εμπορική) εκτίναξη. Το όνομα που φιγουράρει πάνω στο “The Don & Eye” είναι αυτό του 9th Wonder, ενός ανθρώπου που ξέρει να κινείται ανάμεσα σε underground και mainstream όσο ελάχιστοι beatmakers εδώ και δύο δεκαετίες.

Aπό το πρώτο κι όλας κομμάτι φαίνεται ότι ο The Musalini δεν αρκείται απλώς στην ποιότητα της επιθετικής και ποτισμένης με urban beats παραγωγή του “Summer League”, αλλά επιστρατεύει και το βαρύ όνομα του Planet Asia ως μία δυνατή συμμετοχή. Ο The Musalini είχε ανέκαθεν ένα laidback υφάκι που σε συνδυασμό με την χροιά της φωνής του θυμίζει λίγο Curren$y, αλλά θεματολογικά πρόκειται για μία εντελώς άλλη προσέγγιση με πιο σκοτεινό gangster ύφος. Παρ’ ότι το flow του Planet Asia ήταν αυτό που θέλαμε, αξίζει να αναφερθούμε και στις υπόλοιπες συμμετοχές του δίσκου και συγκεκριμένα σε αυτές των King Draft και Swank στο τελευταίο τραγούδι του album. Δε γνωρίζουμε αν η παρουσία των πιο δυνατών (βάση αποτελέσματος) συνεργασιών σε αρχή και τέλος του δίσκου ήταν ένα τυχαίο γεγονός, αλλά συνολικά λειτούργησε εν μέρει αρκετά καλά. Το μόνο “κακό” σε αυτό το στοιχείο είναι ότι και στα δύο αυτά κομμάτια ο The Musalini φεύγει λίγο από το κάδρο, μιας και οι rappers που τον πλαισιώνουν καταφέρνουν σε κάποια σημεία να τον επισκιάσουν, με αποτέλεσμα να υπερτονίζονται λίγο περισσότερο απ’ ό,τι θα έπρεπε οι στιχουργικές αδυναμίες του.

Αυτό, βέβαια, δε σημαίνει ότι έχουμε να κάνουμε μ’ ένα μέτριο rapper, μιας και The Musalini ξέρει να vibάρει στο μικρόφωνο με εξαίρετο τρόπο σε αρκετά tunes. Όταν η παραγωγή βοηθάει ατμοσφαιρικά όπως π.χ. στο “Cat Daddy”, ο Αμερικανός rapper δεν έχει πρόβλημα να παραμελήσει λίγο το gangsta talk του και να περιγράψει μία πιο ερωτική στιγμή με μία κοπέλα. Ο 9th Wonder του δίνει απλόχερα τέτοιου είδους soulful στιγμές, με αποκορύφωμα το καταπληκτικό sample στο τραγούδι “Miami Vice”. Πρόκειται για ένα tune βγαλμένο από τις ένδοξες μέρες του 9th Wonder που δημιουργούσε beats που μπορούσαν να απορροφήσουν το ενδιαφέρον του ακροατή μόνο και μόνο με τα δευτερεύοντα backvocals που ακουγόντουσαν στο βάθος του τραγουδιού.

Όλο αυτό το πακέτο παρουσιάστηκε μέσα σε περίπου 26 λεπτά, αφήνοντάς μας λίγο με την όρεξη. Επίσης, μας προβλημάτισε και η ποιότητα του mixing σε αρκετά κομμάτια, μιας και δεν ήταν τόσο καθαρό όσο θα περιμέναμε. Το “The Don & Eye” ακούγεται εύκολα και με μεγάλη ευχαρίστηση κατά την διάρκεια μίας βραδινής βόλτας με το αμάξι, αλλά θεωρούμε ότι ο The Musalini και ο 9th Wonder θα μπορούσαν να μας  δώσουν περισσότερο υλικό. Υπάρχει χημεία ανάμεσα σε αυτό το δίδυμο, το χρώμα της φωνής και το flow του The Musalini ταιριάζουν με τις πιο soulful προσεγγίσεις του 9th Wonder και αυτό φαίνεται σε αρκετές στιγμές μέσα στον δίσκο. Κάποιοι ενδεχομένως να θεωρήσουν ότι οι παραγωγές του αγαπημένου beatmaker κουβαλούν λίγο περισσότερο απ’ ό,τι θα έπρεπε τον “Mus”, αλλά θα’ ταν άδικο να εστιάσουμε μόνο εκεί μετά απ’ όλη την θετικότατη προσπάθεια που έχει ρίξει ο 34χρονος MC να ανέβει στιχουργικά. O συγκεκριμένος καλλιτέχνης καλλιεργεί εδώ και αρκετό καιρό την περσόνα ενός χαρακτήρα βγαλμένο από το σινεμά, τον οποίο μπορείς άνετα να τον φανταστείς να κατεβαίνει από μία μοβ Cadillac του ’70. Αν θεωρήσουμε, λοιπόν, ότι ο The Musalini έψαχνε έναν καλό συνοδηγό για να βολτάρει στους δρόμους του Bronx σε μία ρετρό αναδρομή, ο 47χρονος πλέον 9th Wonder ήταν ακριβώς αυτό που χρειαζόταν.

Κομμάτια Που Ξεχώρισαν: “Cat Daddy”, “Miami Vice”, “Sincerely”

Βαθμολογία:

3.6/5

Tracklist: 

About Author

Έκτωρ Αποστολόπουλος