H μεταμόρφωση του The Weeknd από αυτό που ήταν στην πρώτη απίστευτη τριλογία από Mixtapes, στην περσόνα που είναι τώρα, φαντάζει απόλυτα λογική. Στην περίοδο του “House of Baloons” είχε καθιερωθεί ως το επόμενο μεγάλο αστέρι της contemporary R&B που στηρίζεται στα αισθησιακά και σκοτεινά vibes και 11 χρόνια αργότερα μοιάζει έτοιμος να κατακτήσει την κορυφή της Pop γενικότερα. Για να είμαστε ειλικρινείς, αυτό έγινε ουσιαστικά το 2020 με το “After Hours”, μία πανδαισία από New Wave και R&B – Synth Pop η οποία έδωσε στον The Weeknd την ευκαιρία να ξεπεράσει τον εαυτό του σε ό’τι αφορά τα hit singles και να γράψει κυριολεκτικά ιστορία στα Billboard με το “Blinding Lights”.

Όλη αυτή την ενέργεια την πήρε και τη μετέτρεψε σε κάτι διαφορετικό, πιο ατμοσφαιρικό αλλά και πιο οργανωμένο στο “Dawn FM”, ένα project που ανακοινώθηκε κυριολεκτικά από το πουθενά. O πέμπτος κατά σειρά δίσκος του The Weeknd αποτελεί προϊόν μίας εποχής όπου ο ταλαντούχος καλλιτέχνης δούλεψε σε κατάσταση καραντίνας και αυτό βγαίνει και στο concept του δίσκου. Ο Abel καλείται να περάσει μέσα από μία σκοτεινή κατάσταση και το ραδιοφωνικό πρόγραμμα του “σταθμού” Dawn FM τον βοηθάει να αντιμετωπίσει την αναμονή και τις δυσκολίες μέχρι να δει και να βρει το λεγόμενο φως στο τούνελ. Προφανώς και δεν πρόκειται για αστυνομικό concept album με κάποιο μυστήριο να κρύβεται στην άλλη άκρη του τούνελ, αλλά για θέματα γύρω από τον έρωτα, τραυματικές εμπειρίες, τοξικές σχέσεις, κατάθλιψη και πολλά άλλα που έφεραν τον κεντρικό ήρωα στο σημείο που τον βλέπουμε στο εξώφυλλο: γερασμένο και καταπονημένο.

Στιχουργικά ο The Weeknd δεν παρουσιάζει κάτι το οποίο είναι εντελώς ανοιχτό ως προς την ερμηνεία, συνήθως απευθύνεται με αρκετά ξεκάθαρο τρόπο γύρω από τον εκάστοτε προβληματισμό που έχει και στον οποίο αναφέρεται σε κάθε κομμάτι. Παρ’ όλα αυτά, οι παραγωγές και τα λόγια στα skits του Jim Carrey, που έχει αναλάβει τον ρόλο του ραδιοφωνικού moderator, προσφέρουν στον ακροατή τη δυνατότητα να προσεγγίσει την θεματολογία του δίσκου με τον δικό του τρόπο. Το “Dawn FM” πατάει πάνω στην ιδέα ενός ραδιοφωνικού προγράμματος που συντροφεύει τον ακροατή κατά την διάρκεια μίας κατάστασης αναμονής, αυτή η αναμονή μπορεί για τον καθένα να συμβολίζει κάτι διαφορετικό. Να τελειώσει επιτέλους αυτό που περνάμε με τον Covid; Μία δύσκολη ερωτική και συναισθηματική περίοδο; Ίσως μία πιο εσωτερική αναζήτηση, όπως π.χ. η συμφιλίωση με την ιδέα ότι όλα κάποτε τελειώνουν; Σε ό’τι φάση και αν βρίσκεται ο ακροατής κατά την διάρκεια της ακρόασης του “Dawn FM”, στο τέλος θα κατανοήσει ότι καλλιτεχνικά ο The Weeknd προσπαθεί να τον συντροφεύσει σε αυτή την πορεία μέσα από τα σκοτάδια με την μουσική του, μία πορεία η οποία αναπόφευκτα φέρνει μαζί της και μία εξέλιξη.

Η λέξη “εξέλιξη” αποτελεί λέξη κλειδί στο πέμπτο solo LP του The Weeknd, μιας και έχει αγκαλιάσει ολοκληρωτικά την synth-pop με μπόλικες επιρροές από 80s. Είναι λίγα τα σημεία τα οποία θυμίζουν τον παλιό The Weeknd με το σκοτεινό classic R&B ύφος του, κάτι που δεν είναι απαραίτητα κακό. Η σταδιακή του μετάλλαξη σ’ έναν πιο funky, electronic και Pop καλλιτέχνη βρίσκει στο “Dawn FM” την πιο μεστή παρουσία του, αν και αυτή τη φορά απουσιάζει η μηχανή παραγωγής επιτυχιών. Το “Take My Breath” δεν είναι “Blinding Lights”, ενώ τα εξαιρετικά “Out of Time” ή “Sacrifice” δεν έχουν το ίδιο hit potential με τις πολύ μεγάλες επιτυχίες του παρελθόντος. Αυτό δεν το περιμέναμε για να είμαστε ειλικρινείς, γιατί όταν έχεις ως βασικό συνεργάτη τον θρυλικό Max Martin (Usher, Backstreet Boys, Britney Spears, Ariana Grande και πάρα μα πάρα πολλοί άλλοι), προϊδεάζεις κατά κάποιον τρόπο τον κόσμο ότι θα ακούσει έναν δίσκο με πολλές βόμβες. Αντίθετα, ακούγεται ότι υπήρχε μία ηθελημένη στροφή σε ένα πιο αργό, experimental και με μεγαλύτερη συνοχή πλάνο, το οποίο σίγουρα αποτελεί έργο και του Daniel Lopatin aka Oneohtrix Point Never που είναι κυριολεκτικά παντού. Αυτή η τριπλέτα Abel, Max και Daniel δούλεψε με τέτοιο τρόπο, ώστε οι επιρροές από Daft Punk, Michale Jackson, Prince και Depeche Mode να μην επηρεάσουν σε αρνητικό βαθμό τον δίσκο, καταφέρνοντας μάλιστα το ακριβώς αντίθετο, να αντλήσουν από τις προαναφερθέντες πηγές τα στοιχεία που ακριβώς ήθελαν. Όταν παίρνεις άλλωστε με τόσο smooth τρόπο το “Midnight Pretenders” της Tomoko Aran ως sample του “Out Of Time”, είναι ξεκάθαρο ότι θα πετύχεις σε πολλά σημεία του album.

Θεωρούμε, λοιπόν, ότι καλλιτεχνικά και σε βάθος χρόνου, το “Dawn FM” είναι σίγουρα από τους πιο ενδιαφέροντες δίσκους του The Weeknd και σίγουρα πιο μαζεμένος συγκριτικά με “Starboy”. Αυτοί που περίμεναν μία έκρηξη ενέργειας και τη συνέχεια του “After Hours” μουσικά, ενδεχομένως να απογοητευτούν στην αρχή, αλλά όσο περισσότερο ακούσει κανείς το album, τόσο πιο ιντριγκαδόρικο μοιάζει ως concept. Αστοχίες όπως το verse του Lil Wayne που είναι μετριότατο (και cringy) ή η κοιλιά που εντοπίζεται λίγο μετά τη μέση του δίσκου προβληματίζουν στιγμιαία, αλλά δεν αμαυρώνουν σε καμία περίπτωση τα θετικά στοιχεία που προσπάθησε ο καλλιτέχνης να τιθασεύσει στο “Dawn FM” και να ικανοποιήσει σχεδόν όλα τα γούστα, ανεβάζοντας παράλληλα το επίπεδο. Με τον καλλιτέχνη να επιβεβαιώνει ότι θα ολοκληρώσει τα πάντα σε μορφή τριλογίας, αν το “After Hours” αποτέλεσε μία εντυπωσιακή έναρξη σε αυτό το καλλιτεχνικό ταξίδι και το “Dawn FM” αναλαμβάνει τον ρόλο της άκρως ενδιαφέρουσας πορείας, δηλώνουμε ανυπόμονοι για το επόμενο LP και για το πώς θα ακούγεται ο τελικός προορισμός αυτού του μουσικού ταξιδιού που ξεκίνησε το 2020.

Κομμάτια Που Ξεχώρισαν: “Gasoline”, “How Do I Make You Love”, “Sacrifice”, “Out of Time”

Βαθμολογία:

3.8/5

Tracklist: 

01 Dawn FM
02 Gasoline
03 How Do I Make You Love Me?
04 Take My Breath
05 Sacrifice
06 A Tale by Quincy
07 Out of Time
08 Here We Go… Again
09 Best Friends
10 Is There Someone Else?
11 Starry Eyes
12 Every Angel Is Terrifying
13 Don’t Break My Heart
14 I Heard You’re Married
15 Less Than Zero
16 Phantom Regret by Jim

About Author

Έκτωρ Αποστολόπουλος