O Snoop Dogg επιβεβαιώνει για άλλη μία φορά πως είναι ένας από τους πιο ενεργούς (αν όχι ο πιο ενεργός) rappers από τα ποιοτικά ονόματα της μουσικής βιομηχανίας. Ο D-O-DOUBLE-G επέστρεψε -και- φέτος με ακόμη ένα album, με τίτλο “Neva Left“. Το “Neva Left” το ερμηνεύει ως κάτι που ακόμη “τιμάει” την gangsta rap που τον έκανε να ξεχωρίζει τα προηγούμενα χρόνια. Η αλήθεια είναι, πως το φετινό του project έχει ολίγων άρωμα West Coast και gangsta rap. Σίγουρα δεν πρόκειται για ένα νέο “Doggystyle”, αλλά όχι και σε απογοητευτικά επίπεδα.

Μέχρι την επίσημη κυκλοφορία του δίσκου, ο Snoop μας “σέρβιρε” επτά singles, με τα οποία θα ασχοληθούμε στη συνέχεια. Ξεκινάμε με το αμφιλεγόμενο “Lavender (Nighfall Remix)“, το οποίο αν και είναι εξαιρετικό, καθώς παρομοιάζει το σημερινό πολιτικό σύστημα των Η.Π.Α. με ένα τσίρκο, δέχθηκε “πυρά” από τους οπαδούς και τα media που είναι προσκείμενα στον Donald Trump. Ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους δέχθηκε τέτοια κριτική, ήταν το επίσημο video clip του κομματιού που δείχνει τον θρυλικό rapper να”πυροβολεί” τον πρόεδρο των ΗΠΑ. Στη συνέχεια συναντάμε τα πιασάρικα, αλλά χωρίς να προσφέρουν κάτι ιδιαίτερο, “Swivel” και “Promise You This“. Ακολουθεί ένα από τα χειρότερα τραγούδια του Snoop Dogg, το “Trash Bags“, στο οποίο γίνεται μία κακοποίηση του autotune από τον K Camp, ενώ και η παραγωγή είναι χαμηλού επιπέδου. Επίσης, παντελώς αδιάφορο ήταν το “Go On“, ενώ το “Mount Kushmore” είναι καλό στιχουργικά (πως να μην είναι άλλωστε όταν έχει feats από B-Real, Method Man και Redman)και γενικότερα πρόκειται για ένα ικανοποιητικό track. Τέλος, μένει το πολύ καλό “420” σε συνεργασία με τον “ξεχασμένο” Devin The Dude και τον Wiz Khalifa.

Κάπως έτσι, λοιπόν, μπαίνουμε στην ακρόαση του project έχοντας ήδη ένα μεγάλο, αμφιλεγόμενο δείγμα για το CD. Η αλήθεια είναι πως το υπόλοιπο του εν λόγω album είναι κάπως καλύτερο από αυτό που ακούσαμε στα επτά επίσημα singles. Το “Neva Left“, αποτελεί ουσιαστικά το intro αυτού του δίσκου και καταφέρνει να σε βάλει στο πνεύμα της Καλιφόρνια, όπως και τα υπόλοιπα τραγούδια που ακολουθούν λίγο αργότερα. Γενικότερα, πρόκειται για συμπαθητικές προσπάθειες, οι οποίες ωστόσο έχουν κάποια θέματα. Χαρακτηριστικά, το “Moment I Feared” σου δίνει την εντύπωση ότι ακούς ένα leftover του δίσκου, το “Toss It” χάνει από τη παρουσία του Nef The Pharaoh (θα ήταν καλύτερος ο Problem εδώ), ενώ το “Let Us Begin” δεν μπορεί να δέσει με το υπόλοιπο project λόγω της gangsta/rock παραγωγή του. Αυτά που καταφέρνουν να ξεχωρίσουν είναι τα “Bacc In Da Dayz” και “Love Around The World“, τα οποία αποτελούν δύο πολύ καλές προσπάθειες με 90s αισθητική.

Συνοψίζοντας, ο Snoop Dogg παρουσίασε ένα μέτριο προς καλό album που θα καταφέρει να ικανοποιήσει τους hardcore fans του είδους και ενδεχομένως τον μέσο ακροατή της West Coast rap. Υπάρχουν 4-5 τραγούδια που θα απασχολήσουν το μουσικό κοινό κατά τη διάρκεια της χρονιάς, ενώ με εξαίρεση το “Trash Bags” δεν υπάρχει κάποιο άλλο πραγματικά κακό tune στο “Neva Left”.

Βαθμολογία:

Κομμάτια που ξεχώρισαν: “Bacc In Da Dayz”, “420 (Blaze Up)”, “Lavender (Nighfall Remix)”, “Love Around The World”, “Mount Kushmore”

Tracklist:

01. Neva Left
02. Moment I Feared (feat. Rick Rock)
03. Bacc In Da Dayz (feat. Big Tray Dee)
04. Promise You This
05. Trash Bags (feat. K Camp)
06. Swivel (feat. Stressmatic)
07. Go On (feat. October London)
08. Big Mouth
09. Toss It (feat. Too $hort & Nef The Pharaoh)
10. 420 (Blaze Up) (feat. Devin The Dude & Wiz Khalifa)
11. Levender (Nightfall Remix) (feat. BADBADNOTGOOD & KAYTRANADA)
12. Let Us Begin (feat. KRS-One)
13. Mouth Kushmore (feat. Method Man, B-Real & Redman)
14. Vapors (DJ Battlecat Remix) (feat. Charlie Wilson & Teena Marie)
15. I’m Still Here
16. Love Around The World (feat. Big Bub)

Επιμέλεια: Παναγιώτης Χριστουλάκης

About Author

Παναγιώτης Χριστουλάκης