Κριτικες Δισκων Hip-Hop / R&B

Review: Rick Ross – Rather You Than Me

Review: Rick Ross – Rather You Than Me

 

Το κομμάτι «Santorini Greece» προκάλεσε αίσθηση στο αναγνωστικό κοινό της σελίδας μας την προηγούμενη εβδομάδα και όχι άδικα, αφού δεν συμβαίνει συχνά ένας Αμερικανός rapper να επιλέγει ένα ελληνικό νησί ως τον τίτλο ενός τραγουδιού. Και πράγματι, ο Rick Ross πρέπει να πέρασε πολύ καλά στα «μέρη» μας, όχι μόνο επειδή το δήλωσε ο ίδιος του σε πρόσφατες συνεντεύξεις, αλλά και επειδή η θετική αύρα του ταξιδιού μεταφέρεται στον ακροατή μέσω του ίδιου του δίσκου.

Με ποιον τρόπο; Όχι φυσικά με την αναπαραγωγή τραγουδιών που αναφέρονται στην Ελλάδα, αλλά περισσότερο με μία σοβαρή, στιβαρή και οργανωμένη προσέγγιση, κάτι που έλειπε τα τελευταία χρόνια από την δισκογραφία του εν λόγω καλλιτέχνη. Ο Rick Ross δεν ήταν ποτέ ένας σούπερ ποιοτικός MC με βαθυστόχαστους στίχους με πολλαπλά μηνύματα, αλλά είχε σχεδόν πάντα το σωστό «αυτάκι» για τα καλά beats. Με εξαιρετικές παραγωγές απολάμβανες τα κομμάτια του Ross όσο δεν πάει, με μέτριες παραγωγές ένιωθες μία κουραστική έως και αδιάφορη αύρα να σε κυριεύει, ακούγοντας στίχους για λεφτά και γυναίκες ξανά και ξανά. Κάτι που συνέβη σε μεγάλο βαθμό και με την περίπτωσή του τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Αντίθετα, το «Rather You Than Me» σκοράρει με «χάτ τρικ» στα πρώτα τρία τραγούδια, τα οποία θα μπορούσαν να λειτουργήσουν και ως πυξίδα για την συνέχεια. Το ατμοσφαιρικό opener με τα όμορφα τραγουδιστά vocals του Raphael Saadiq, το μελαγχολικό «Santorini Greece» με ένα πανέμορφο sample και το «Idols Become Rivals» το οποίο βασίζεται στο κλασικό sample του «Camilo Sesto» του Agua De Dos Rios (1978).

 

[vsw id=”bezPDJIFP78″ source=”youtube” width=”590″ height=”300″ autoplay=”no”]

H στιγμή που χάνεται η μαγεία είναι όταν μπαίνει ουσιαστικά το πρώτο (από τα μόλις τέσσερα) trap songs του δίσκου. Το «Trap Trap Trap» έχει ένα άκρως ενοχλητικό ρεφρέν και μία πανομοιότυπη παραγωγή με 100 άλλα trap songs της τελευταίας τριετίας. Στο «Dead Presidents» διοχετεύει αρκετά καλύτερα την ενέργεια των πιο heavy παραγωγών, αλλά η αίσθηση που σου μένει μετά από μία ολοκληρωμένη ακρόαση του «Rather You Than Me» δεν αλλάζει:

Ο Rick Ross επέλεξε θεματολογικά μία πιο προσωπική, «escaping the hood» οπτική των πραγμάτων και αυτή του ταιριάζει καλύτερα όταν την μπλέκει με soulful παραγωγές. Οι ταξιδιάρικες γαλλικές κόρνες του «Game Ain’t Based On Sympathy» είναι αυτό που χρειάζεται αυτή την στιγμή ο Rick Ross, έστω και αν δεν έχει την εμπειρία και την ποιότητα ενός Nas για να παίζει με τις λέξεις («Powers That Be»).

Βέβαια, υπάρχουν και αρκετές απογοητεύσεις οι οποίες κρατούν τον δίσκο πίσω, μη μπορώντας να φτάσει τα επίπεδα του φοβερού «Teflon Don». Το «Maybach Music V» μπορεί να είναι όμορφο και ατμοσφαιρικό, αλλά δεν μπορεί να σταθεί επάξια δίπλα στα πρώτα Maybach Music. Οι συμμετοχές των Future, Young Thug και Ty Dolla $ign πέρασαν και δεν ακούμπησαν, ενώ η ενδιαφέρουσα ιστορία του «Lamborghini Doors» μένει στο σκοτάδι επειδή δεν μπορεί να μεταφέρει στον ακροατή στον απόλυτο βαθμό τα συναισθήματα που εξιστορούνται στο κομμάτι.

Κάτι που για καλή μας τύχη, δεν το συναντήσαμε συχνά φέτος. Τις περισσότερες φορές, έστω και απλοϊκά, ο Rick Ross καταφέρνει να μας πείσει για την πιο ανθρώπινη πλευρά του και τις πιο σοβαρές ιστορίες που έχει να πει. Κάτι που είχε αποτύχει σε αρκετά κομμάτια στον προ πενταετίας δίσκοGod Forgives I Don’t».

Δεν γνωρίζουμε αν αυτά που λένε για την Σαντορίνη και το ότι ο κόσμος που την επισκέπτεται επιστρέφει ή παντρεμένος ή χωρισμένος αληθεύουν, αλλά του Rick Ross του έκανε σίγουρα καλό. Καλό σε ό,τι αφορά την επιλογή των beats και ακόμη περισσότερο καλό σ’ ότι αφορά την γενικότερη θεματολογία. Ο συγκεκριμένος rapper θα παραμείνει ένας μέτριος προς συμπαθητικός στιχουργός που αρέσκεται να παίζει με τις εντυπωσιακές παραγωγές και αυτό δεν πρόκειται (και δεν γίνεται) να αλλάξει. Μέχρι εκεί μπορεί και αυτό κάνει. Απλώς, μερικές φορές μπορεί να καμουφλάρει τις αδυναμίες του μέσω της μουσικής και να παρουσιάσει εν τέλει κάτι πολύ καλύτερο απ’ αυτό που ακούγαμε στην μετά Teflon Don εποχή. Και με το «Rather You Than Me» έκανε ακριβώς αυτό το πράγμα.

rickross-ratherme-cover

Βαθμολογία:
vote35

Κομμάτια Που Ξεχώρισαν: «Apple of My Eye», «Santorini Greece», «Idols Become Rivals», «Game Ain’t Based On Sympathy»

Tracklist:

01. Apple of My Eye (feat. Raphael Saadiq)
02. Santorini Greece
03. Idols Become Rivals (feat. Chris Rock)
04. Trap Trap Trap (feat. Young Thug & Wale)
05. Dead Presidents (feat. Future, Jeezy & Yo Gotti)
06. She on My Dick (feat. Gucci Mane)
07. I Think She Like Me (feat. Ty Dolla $ign)
08. Powers That Be (feat. Nas)
09. Game Ain’t Based On Sympathy
10. Scientology
11. Lamborghini Doors (feat. Meek Mill & Anthony Hamilton)
12. Triple Platinum (feat. Scrilla)
13. Maybach Music V (feat. DeJ Loaf)
14. Summer Seventeen (feat. Yo Gotti)

About Author

Έκτωρ Αποστολόπουλος