Ο Big Sean αποτελεί πλέον ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα ονόματα της mainstream (Hip Hop) μουσικής σκηνής και φυσικά όχι μονάχα εξαιτίας της σχέσης του με την Ariana Grande. Σίγουρα, η λάμψη της πρώην σχέσης του συνέβαλε στο να συμπεριλαμβάνεται στα κουτσομπολίστικα περιοδικά και sites, αλλά το χαρακτηριστικό του rap style ήταν αυτό που του προσέφερε την απαιτούμενη καλλιτεχνική λάμψη.

Αντικειμενικά όμως, ακόμη και τα μεγαλύτερά του hits (βλέπε το «Ass» με την Nicki Minaj) βασίζονταν συχνά πυκνά σε gimmicks, κοινώς mainstream «κολπάκια». Το περιεχόμενο των στίχων του δεν ήταν ποτέ ιδιαίτερα υψηλού επιπέδου για περισσότερο από δυο-τρία κομμάτια στην σειρά, όποτε η συμμετοχή ενός top rapper, όπως αυτή του Eminem στο νέο του δίσκο, μας δημιουργούσε ελπίδες.

Ελπίδες, ότι το «I Decided» θα αποτελούσε την καλύτερη στιγμή για τον καλλιτέχνη, τουλάχιστον δισκογραφικά. Και πράγματι, πέρα από την ανακοίνωση της παρουσίας του Eminem, υπήρχαν και πολύ καλά lead singles. Το «Bounce Back» είναι ένα καλό, στιβαρό rap single, με beat και ρεφρέν που δεν ξεχνάς και το οποίο μπορείς να το απολαύσεις στην διαπασών χωρίς να… «ντρέπεσαι» γι’ αυτό που ακούς. To ίδιο ισχύει και για το «Moves», με το hypnotic beat των 808 Mafia να μονοπωλεί το ενδιαφέρον και τον Big Sean να προχωράει στις διαφορετικές εναλλαγές του rap flow του, μία ιδιαιτερότητα που τον έκανε να ξεχωρίζει από νωρίς ως MC.

Βέβαια, υπάρχουν και οι στιγμές όπου ο 27χρονος καλλιτέχνης ασχολείται με πιο προσωπικά θέματα, ιδιαίτερα για το πώς νιώθει πλέον ως επιτυχημένος rapper («The Light») και πολλές φορές βγάζοντας και μία μελαγχολία («Halfway On My Balcony»). Δεν θα μάθουμε κάτι το πραγματικά καινούργιο ή συνταρακτικό γύρω από την ζωή του Big Sean, αλλά τουλάχιστον προσπάθησε να δημιουργήσει έναν δίσκο που θα δικαιολογεί τον τίτλο «I Decided» σαν περιεχόμενο.

 

[vsw id=”7cIkC7s3d2o” source=”youtube” width=”590″ height=”240″ autoplay=”no”]

Οι περισσότερες παραγωγές κινούνται στα γνωστά urban/Hip Hop τις εποχής, πάντα με γνώμονα το τι παίζεται αυτή την εποχή στο μέσο Spotify playlist και στα νυχτερινά urban μαγαζιά των ΗΠΑ. Ο κόσμος που ψάχνει πιο conscious περιεχόμενο δεν θα βρει πολλά πράγματα για ανάλυση στο εν λόγω LP, αφού πρόκειται για μία δουλειά που επικεντρώνεται στα δυνατά σημεία του Sean ως rapper.

Δυνατά collabos με hot ονόματα της επικαιρότητας («Sacrifices» με Migos), εναλλαγή του ήχου και των rap vocals («Voices In My Head: Stick to the plan») και γενικότερα υλικό που θα αρέσει σε πρώτη φάση στο κοινό του Big Sean, αλλά και στον κόσμο που ψάχνει για bumpy drums και μέτρια προς βαριά mainstream beats για το ηχοσύστημα του αυτοκινήτου του.

Πριν την τελική μας παράγραφο, θα πρέπει να πούμε ότι η συνεργασία με τον Eminem αποτέλεσε ίσως την πιο… αδιάφορη στιγμή του «I Decided». Δεν μπορούμε να αποτυπώσουμε το ακριβές πρόβλημα του «No Favors», αλλά για κάποιον λόγο… «δεν». Ο «Em» πέταξε μερικές χαρακτηριστικές και διασκεδαστικές ατάκες, ο Big Sean προσάρμοσε σωστά το flow του, αλλά οι δυο τους δεν έδεσαν και ιδιαίτερα αρμονικά ως ομάδα. Δεν θα ταν υπερβολή να πούμε, ότι οι συμμετοχές των  The-Dream, Jeremih, Jhene Aiko και ακόμη και των Migos, προσέφεραν περισσότερα στην συνολική ατμόσφαιρα του album, απ’ ότι η πολυσυζητημένη συνεργασία με τον Eminem.

Το «I Decided» μας υπενθυμίζει δυο πράγματα για τον Big Sean. Πρώτον, υπάρχει λόγος για τον οποίο συνεχίζει να βρίσκεται στην επικαιρότητα, κυρίως εξαιτίας των ιδιαίτερων και χαρακτηριστικών flows του. Και δεύτερον, υπάρχουν επίσης ξεκάθαροι λόγοι για τους οποίους βρίσκεται «κάτω» από τους Kendrick Lamar ή και τον J.Cole όταν μιλάμε για στιχουργικές ικανότητες. Το φετινό του album αποτελεί ίσως την πιο σοβαρή και ολοκληρωμένη δισκογραφική απόπειρα της καριέρας του, αν και βασίζεται σε πράγματα τα οποία γνωρίζουμε ήδη ότι τα κάνει καλά εδώ και αρκετά χρόνια. Θεωρούμε ότι καλλιτεχνικά, ο Big Sean έφτασε το δικό του «ταβάνι», αν και ελπίζουμε, να μας διαψεύσει με τον επόμενο δίσκο του, για το καλό του συγκεκριμένου μουσικού είδους. Εμείς θα αρκεστούμε στην ευχή να επαναλάβει την φετινή του προσπάθεια, με την ίδια σοβαρότητα και χωρίς «δεύτερες» παραγωγές και κουραστικές συμμετοχές όπως σε παλαιότερους δίσκους του.

big-sean-i-decided 
Βαθμολογία:
vote35

Κομμάτια Που Ξεχώρισαν: «Bounce Back», «Moves», «Voices In My Head / Stick To the Plan», «Sacrifices»

Tracklist:

01. Intro
02. Light (feat. Jeremih)
03. Bounce Back
04. No Favors (feat. Eminem)
05. Jump Out the Window
06. Moves
07. Same Time, Pt. 1 (feat. TWENTY88)
08. Owe Me
09. Halfway Off the Balcony
10. Voices In My Head / Stick To the Plan
11. Sunday Morning Jetpack (feat. The-Dream)
12. Inspire Me
13. Sacrifices (feat. Migos)
14. Bigger Than Me (feat. The Flint Chozen Choir & Starrah)

About Author

Έκτωρ Αποστολόπουλος