The Reformation”.  Ένα album, ένας καλλιτέχνης και μία δεκαετία αναμονής. Έχουν περάσει πάρα πολλά χρόνια από τότε που ο Bishop Lamont είχε ανακοινώσει την κυκλοφορία του συγκεκριμένου LP, το οποίο όμως για τους λόγους που μας ανέφερε στην συνέντευξή  με την σελίδα μας, δεν κυκλοφόρησε ποτέ…μέχρι φέτος. Το “The Reformation”, ένα από τα πιο hot pending projects της προηγουμένης δεκαετίας πήρε «σάρκα και οστά» και πλέον μπορούμε επιτέλους να συζητήσουμε για το εν λόγω project από κανονική βάση.

O Bishop μας τόνισε πως το νέο του CD θα ήταν ξεχωριστό κ.ο.κ.. Η αλήθεια είναι, πως ο κάθε καλλιτέχνης αυτό θα έλεγε, ωστόσο στην περίπτωση του Phillip Martin τα λόγια έγιναν πραγματικότητα. Το νέο του LP είναι ένα πραγματικό τίμιο project, όποτε θα ήταν περιττό να σας κουράζουμε με το να γράφουμε για κάθε τραγούδι πόσο καλές ήταν οι παραγωγές ή το πόσο lyrical ήταν ο γνωστός MC, αφού αυτά τα δύο συμβαίνουν σχεδόν σε όλα τα τραγούδια (μόλις ένα track θα το χαρακτηρίζαμε ως αδύναμο).

Το επίπεδο των στίχων ήταν τέτοιο που θα μπορούσε να κοντράρει και «ιερά τέρατα» της hip hop, ενώ φυσικά είναι (και ήταν) δεδομένο πως θα είχε όλους τους πολυσυζητημένους rappers της νέας γενιάς (Future, Fetty Wap, Young Thug κλπ).

Ο αγαπημένος rapper παρουσίασε κάτι που έλειπε από την δυτική ακτή τα τελευταία χρόνια. Ένα ενδιαφέρον, γεμάτο West Coast anthems album. Ο Bishop Lamont προσφέρει κάτι που θα λατρέψουν οι φανατικοί οπαδοί της  συγκεκριμένης μουσικής κατεύθυνσης, αλλά και της καλής hip hop γενικότερα. Ήχοι και στίχοι βγαλμένοι από τις «χρυσές» εποχές της γνωστής περιοχής της Αμερικής. Ειδικά το instrumental του “Shoot Em Up” θα χωρούσε ΆΝΕΤΑ στο “Chronic” του Dr. Dre ή το κλασσικό “Doggystyle” του Snoop Dogg.

To τι κατεύθυνση θα ακολουθούσε το “The Reformation” μπορεί να το καταλάβει κάνεις και από το aggressive intro του.  Το επίπεδο συνεχίζει να είναι υψηλό και στα επόμενα τραγούδια, κάτι που φαίνεται και από το ιδιαίτερα ποιοτικό cast που επέλεξε ο Bishop Lamont. Xzibit, Warren G, Ras Kass, Seether  και δεν συμμαζεύεται. Στο συγκεκριμένο CD μπορούμε να βρούμε τρομερά street anthems, οποιουδήποτε περιεχομένου θέλουμε. Από τα κλασσικά west coast tracks, στα τραγούδια που αναφέρονται σε πολιτικά γεγονότα (“Un-American”), σε uptempo party anthems (“Here We Go Again”), σε επιθέσεις στις δισκογραφικές και το «παιχνίδι» γενικότερα κ.ο.κ..

Στο εν λόγω album θα βρούμε και πολλές εκπλήξεις. Αφού θα ακούσουμε τον Bishop Lamont τόσο σε «σκοτεινή» μουσική (“Devil In My Way”), όσο και σε μία συνεργασία-έκπληξη με το γνωστό metal συγκρότημα Seether (“Phoenix”), αλλά και σε gospel track (“Speak To Me”) ή σε τραγούδια που μεταδίδουν συναισθήματα άλλων εποχών και περιοχών.

Παραδείγματος χάριν, το “Lost” θα μπορούσε με τα συγκεκριμένα hook και beat να βρίσκεται σε κάποιο album του Eminem, ενώ το “Are You Ready” έχει ένα feeling από την εποχή των Diddy, “Biggie” & Ma$e. Το ξεχωριστό της υπόθεσης είναι ότι ο Bishop Lamont τα κατάφερε σε όλα το ίδιο καλά!

Επιπλέον, χάρη στα feats μπορούμε κατά κάποιον τρόπο να ταξιδέψουμε πίσω στον χρόνο και να απολαύσουμε έναν εξαιρετικό Xzibit (“Life Or Death”) ή να θυμηθούμε εποχές των late 90s με τους Warren G & Kokane (“Razor Blade”), αλλά και τον «ξεχασμένο» Stat Quo.

Προφανώς και επιβάλλεται να αναφέρουμε και τα αρνητικά του 18-tracks project. Το “Lord In Heaven” αποτέλεσε μία ακόμη εξαιρετική προσπάθεια,  ωστόσο αδικείται από την κακή χρήση του autotune στο ρεφρέν. Ακόμη, στο “Dream Big” ενώ συναντάμε και πάλι καλούς στίχους, η παραγωγή είναι αρκετά αδιάφορη. Δεν είναι κακή, απλά δεν έχει το «κάτι ξεχωριστό» όπως τα υπόλοιπα tunes. Επιπλέον, τραγούδια όπως το “The Heretic“, το “Then You Die” και το “Outro” είναι περιττά, καθώς δεν προσφέρουν κάτι παραπάνω από την αίσθηση του επιπλέον υλικού στον ακροατή. Πράγμα το οποίο αποτέλεσε πρόβλημα, αφού η συνολική διάρκεια του album ξεπερνάει την 1,5 ώρα, άκρως υπερβολική για ένα CD.

Συνοψίζοντας, ο Bishop Lamont μας επιβεβαίωσε ότι αποτελεί έναν από τους πιο αδικημένους και άκρως ταλαντούχους rappers της μουσικής σκηνής. Είναι σίγουρο ότι αν αυτό το project είχε κυκλοφορήσει το 2006 που ο Bishop συγκαταλεγόταν στα «καυτά ονόματα» της μουσικής, τότε θα είχε λάβει μεγαλύτερη αναγνώριση από τον κόσμο και την βιομηχανία. Επιπλέον, είναι επίσης σίγουρο ότι αν αυτή η δουλεία είχε βγει από κάποιον από τους τωρινούς mainstream καλλιτέχνες, τότε τα media και ο κόσμος θα το μνημόνευαν για αρκετό καιρό.

Y/Γ: Άξιο απορίας είναι το τι απέγινε το εξαιρετικό “Back Up Off Me” και τελικά δεν μπήκε στο album.

the reformation

Βαθμολογία:

vote4

Κομμάτια που ξεχώρισαν: “The Realest Shit”, “Shoot Em Up”, “Life Or Death”, “Speak To Me”, “Devil In My Way”, “Un-American”, “Phoenix”

Tracklist:

01. Then You Die (Intro) ft. Mot
02. Found A Way Out ft. Lord Finesse & Liz Rodriguez
03. The Heretic ft. Empress Selassie
04. The Realest Shit ft. Ras Kass & Bo-Key Loc
05. Shoot Em Up ft. Caps & Prius Gang
06. Crazy ft. Stat Quo
07. Life or Death ft Xzibit & RBX
08. Lord In Heaven ft. Kobe Killa
09. Razor Blade ft. Kokane & Warren G.
10. Here We Go Again ft. Kennedy & Willie B
11. Are You Ready ft. Rapper Pooh, Focus, Wyann Vaughn & Ram Dass
12. Lost ft. Sinead White
13. Dream Big ft. Sinead White
14. The F Word ft. Dee Brown, Mike Anthony & Dave NY
15. Speak To Me ft. Angie Fisher
16. Devil In My Way ft. Daniel Seef & Lauren Pardini
17. Phoenix ft. Shaun Morgan of Seether
18. Un-American ft. Ryu & Apathy of Demigodz
19. Outro

  • Το “The Reformation” δεν διατίθεται στα iTunes, το Amazon και τις υπόλοιπες μεγάλες αγορές. Θα το βρείτε μόνο εδώ.

About Author

Παναγιώτης Χριστουλάκης