asher roth

To Beat-Town συνεχίζει με “σπασμένα φρένα” τις αποκλειστικές συνεντεύξεις και σήμερα σας παρουσιάζουμε με μεγάλη μας χαρά την τέταρτη αποκλειστική συνέντευξή της σελίδας μας! Μετά τους Atmosphere, James Poyser και Royce Da 5’9, ήμασταν στην ευχάριστη θέση να επικοινωνήσουμε με τον Asher Roth. O Asher Roth έγινε γνωστός στο ελληνικό κοινό κυρίως με τα κομμάτια “Last Man Standing” και “I Love College” στα πρώτα χρόνια της καριέρας του. Ο 30χρονος rapper μας μίλησε για το πρόσφατο ΕΡ του, τη συμμετοχή του στο soundtrack του “Madden NFL” και πολλά άλλα ενδιαφέρονται πράγματα:

Original English Version: http://beat-town.com/interview-with-asher-roth/

BT: Θα ήθελα να σε ευχαριστήσω για αυτήν την συνέντευξη. Χθες (16/2) πραγματοποιήθηκε η τελετή των Grammys. Την παρακολούθησες, έτσι δεν είναι;

Α: Ναι. Έτρωγα πίτσα όσο την παρακολουθούσα και τσέκαρα μερικές από τις παραστάσεις.

ΒΤ: Ποια ή ποιες παραστάσεις σου άρεσαν περισσότερο; Εμένα μου άρεσε ιδιαίτερα αυτή του Kendrick Lamar.

Α: Αυτό ακριβώς! Ο Kendrick ήταν τρομερός! Ήταν ωραίο να βλέπω την Tori Kelly και τον James Bay πάνω στην σκηνή, επειδή γνωρίζω καλά την Tori. Ο Κendrick Lamar όμως, ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρον και εύστοχος στην παράστασή του.

ΒΤ: Πιστεύεις πως υπήρχε κάποιος που άξιζε κάποιο βραβείο, αλλά τελικά δεν το πήρε;

Α: Ναι! Εννοώ, ο Kendrick Lamar πήρε 5, κάτι που αποτελεί από μόνο του σπουδαίο επίτευγμα, αλλά πιστεύω πως ο Kendrick ή οι Alabama Shakes έπρεπε να είχαν κερδίσουν το βραβείο για τον “Δίσκο της Χρονιάς”. Στο δικό μου μυαλό, αυτοί οι δύο δίσκοι είχαν μεγαλύτερη επιρροή.

ΒΤ: Να σου πω την αλήθεια, περίμενα και ‘γω να κερδίσει ο Kendrick το συγκεκριμένο βραβείο.

Α: Φυσικά! Αλλά ξέρεις κάτι, πήρε πέντε, οπότε… (γέλια)

ΒΤ: Φυσικά, δεν υπάρχει λόγος να στεναχωριέται (γέλια).

Α: Ναι, σίγουρα άφησε το στίγματου. Ειδικά όταν δίνει μία τέτοια παράσταση, σε μία τόσο σημαντική σκηνή. Πιστεύω ότι τα πήγε καλά. Αλλά ναι, συμφωνώ, θα ήταν ωραίο να κέρδιζε και το βραβείο για τον καλύτερο “Δίσκο της Χρονιάς”.

ΒΤ: Μόλις κυκλοφόρησες ένα νέο ΕΡ, με τίτλο “Rawther”, σε συνεργασία με τους Nottz και Travis Barker.

Α: Το γνωρίζεις! (γέλια)

ΒΤ: Φυσικά (γέλια)! Ήταν ένα αρκετά καλό ΕΡ. Θα ήθελα να μάθω πώς πραγματοποιήθηκε αυτή η συνεργασία. Ξέρω πως έχεις κάνει άλλο ένα ΕΡ με τον Nottz, αλλά πώς προέκυψε η συνεργασία με τον Travis Barker;

A: Σε ευχαριστώ! Πήγα σε περιοδεία με τους Blink-182 για την “Reunion Tour”, νομίζω το 2010. Έτσι γνώρισα τον Travis αρκετά καλά και κρατήσαμε επαφές από τότε. Βασικά ήταν ο κύριος λόγος που πήγαμε στην περιοδεία. Ήθελε πολύ να είμαστε στην περιοδεία μαζί τους, έτσι κάναμε το opening για τους Blink-182 και έτσι κράτησα επαφές με τον Travis. Μου έδωσε και κάποιες παραγωγές του για ένα mixtape, το “Seared Foie Gras with Quince and Cranberry”, ένα mixtape από εκείνη την εποχή, γύρω στο 2010. Έδωσε κάποιες παραγωγές και άρχισε να δουλεύει με τον Nottz για το album του με τίτλο “You Need This Music” το 2012, οπότε ήταν σαν να δουλεύουμε όλοι μαζί. Όταν ο Nottz μου στέλνει υλικό, μερικές φορές μου στέλνει και δουλειές του Travis και ξέρεις, είχαμε δύο ξεχωριστές δουλειές και κάπως έτσι εμφανίστηκε η ιδέα του να δουλέψουμε μαζί. Είναι πολύ φυσικό, είμαστε όλοι φίλοι.

ΒΤ: Πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία πίσω από αυτήν την συνεργασία.

Α: Ναι, ξέρεις, είναι πολύ καλό όταν οι συνεργασίες βγαίνουν με τέτοιο φυσικό τρόπο.

ΒΤ: Είσαι ευχαριστημένος με το τελικό αποτέλεσμα του ΕΡ σου;

Α: Ναι είμαι. Προχωρώ ως ανεξάρτητος καλλιτέχνης πλέον και στο να βγάζω την μουσική στον τρόπο που εσύ θέλεις. Ξέρεις, είναι ένα διπλό όφελος, γιατί έχεις τον έλεγχο της παρουσίασης, οπότε είμαι χαρούμενος για το πως βγήκε. Το να βγάζεις μουσική δωρεάν και το να κάνεις τα 3 GoPro videos, γιατί κάπως έτσι παρουσιάστηκαν. Η παρουσίαση ήταν σωστή για εμένα. Αλλά φυσικά, όταν δεν συνδέεσαι με κάποια μεγάλη δισκογραφική, δεν έχεις πολλά χρήματα για να παίξεις, οπότε δεν είχαμε αρκετή πίεση πάνω μας και μεγιστοποιήσαμε την χρήση των δικών μας φυσικών πηγών, αλλά δεν μπορέσαμε να το πάμε στο επόμενο επίπεδο, κάτι που θα ήταν ωραίο να γίνει. Αλλά τώρα είμαστε οι εαυτοί μας. Θα κάνουμε περιοδεία στην Ευρώπη με σκοπό να μας μάθει ο κόσμος. Θα κάνουμε κάποια shows στο Ηνωμένο Βασίλειο, στη Γερμανία, στη Γαλλία και θα είμαστε οι εαυτοί μας, απλά, ξέρεις, είναι πάντα καλό να έχεις λίγη βοήθεια μαζί σου.

ΒΤ: Μιλώντας για την περιοδεία, υπάρχει κάποια πιθανότητα να σε δούμε στην Ελλάδα;

Α: Θα το ήθελα πάρα πολύ! Δεν έχω έρθει ποτέ στην Ελλάδα και θα ήθελα να έρθω. Είναι θέμα του να συνομιλήσει κάποιος με τους managers μας, αλλά θα ήθελα όσο τίποτα άλλο να βρεθώ στην Ελλάδα.

ΒΤ: Είναι τέλειο μέρος και για διακοπές.

Α: Ναι, είναι τελείως άλλη φάση! Γνωρίζω πως σαν χώρα η Ελλάδα περνά δύσκολες οικονομικές καταστάσεις, αλλά νιώθω πως είναι μία από τις ομορφότερες, αν όχι η ομορφότερη και ιστορικότερη χώρα στον κόσμο. Προσωπικά αφιερώνω χρόνο μελετώντας την ελληνική μυθολογία σαν χόμπι. Θα ήθελα πάρα πολύ να βρεθώ εκεί και να δω και αυτό το μέρος του κόσμου.

ΒΤ: Σε ευχαριστούμε για αυτές τις καλές κουβέντες για την Ελλάδα. Εκτός από την περιοδεία, τι άλλο ετοιμάζεις για το υπόλοιπο του 2016;

Α: Θέλω να βγάλω μία ακόμη κυκλοφορία, το “Red Hot Revival” που θα είναι πιο πολύ σαν studio album και θα βγει περίπου στη μέση της χρονιάς. Θέλω να συνεχίσω να βγάζω τραγούδια και να τα ανεβάζω στο retrohash.com . Αυτό που ανακάλυψα είναι πως μου αρέσει να γυρίζω video clips. Eπίσης, έχουμε και ένα podcast το “Radical Magical“. Βασικά, η παραγωγός του “Radical Magical”, του podcast που κάνουμε κάθε Δευτέρα, είναι Ελληνίδα, την λένε Λίτσα και είναι απίστευτη!

Λοιπόν, κάνουμε το “Radical Magical” τις Δευτέρες και τις Τετάρτες δίνουμε υλικό. Τις ονομάζουμε “Hash Wednesdays” και βγάζουμε κομμάτια που είναι δωρεάν για download. Αυτά τα τραγούδια είναι μεταξύ της κυκλοφορίας δύο άλμπουμ, όποτε είναι σαν να είναι sketches. Είναι λες και μπορώ να κοιτάξω το σχεδιάγραμμά μου. Επίσης, έχουμε μία σειρά ντοκιμαντέρ, τo “Raplife“, που είναι πιο πολύ σαν μία προσωπική όψη των ημερών μας. Το πως κύλισαν οι μέρες, το πως δουλέψαμε, για τις φιλίες μας και θέματα σαν και αυτά. Έτσι, έχουμε γενικά μπόλικο υλικό που συγκεντρώνεται στο retrohash.com .  Χτίζουμε έναν άξονα πολυμέσων εκεί πέρα. Ξέρεις, η μουσική είναι απλά ένα όχημα, είναι κάτι που απλά κυκλοφορούμε, αλλά υπάρχουν πολλά περισσότερα στον χώρο της διασκέδασης που μας ενδιαφέρουν και που προσπαθούμε να συνδυάσουμε.  Είτε αυτό σημαίνει το να κάνουμε σειρές, να δίνουμε υλικό μέσω του Lemonade και του Youtube, είτε απλά το να κυκλοφορούμε περισσότερα video clips. Θέλουμε να προσφέρουμε μία πληθώρα διαφορετικού περιεχομένου, έτσι ώστε ο κόσμος να μπορεί να ασχοληθεί με όλο αυτό το υλικό με διάφορους τρόπους.

ΒΤ: Ανυπομονώ για τον επόμενο δίσκο σου, γιατί τα δύο πρώτα albums σου ήταν πραγματικά καλά.

Α: Χαίρομαι που σου άρεσαν, γιατί προσπαθούμε να κάνουμε διαφορετικά πράγματα. Δεν θέλουμε να κάνουμε ότι κάνουν και οι άλλοι.

ΒΤ: Ισχύει. Ο ήχος σου ακούγεται διαφορετικός σε σχέση με τους περισσότερους καλλιτέχνες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή εκεί έξω.

Α: Ναι, αλλά είναι δύσκολο. Ξέρεις, υπάρχουν trends και συγκεκριμένα πράγματα πάνω στα οποία παρεκκλίνει η μουσική και αν δεν το ακολουθήσεις αυτό το πράγμα, τον συγκεκριμένο τύπο μουσικής, είναι δύσκολο να κερδίσεις το mainstream κοινό. Αλλά πιστεύω πως όσο κάνουμε μουσική που μας αρέσει και βγαίνει από την καρδιά μας, κάποια στιγμή θα ανταμειφθούμε.

ΒΤ: Έχεις δουλέψει με πάρα πολλούς καλλιτέχνες, όπως ο Β.ο.Β, ο Chris Brown ή ο CeeLo Green. Υπάρχει κάποιος που θα ήθελες να συνεργαστείς μαζί του, αλλά δεν το έχεις καταφέρει μέχρι τώρα;

Α: Είμαι πραγματικά χαρούμενος που δούλεψα με τον Anderson Paak για το “Making It Work”. Πιστεύω ότι το άλμπουμ του με τίτλο “Malibu” είναι το αγαπημένο μου από αυτά που έχουν βγει εδώ και καιρό. Περνάω πολύ χρόνο ακούγοντάς το.

Άλλοι MCs με τους οποίους θα ήθελα να συνεργαστώ είναι, φυσικά, ο Kendrick Lamar και ο Chance The Rapper. Αυτοί οι δύο κάνουν πολύ καλή δουλειά. Επιπλέον δουλεύω μαζί με έναν ανερχόμενο καλλιτέχνη, τον Larry June από την  West Coast. Έχουμε ηχογραφήσει μαζί ένα τραγούδι με τίτλο “Laundry” και στο οποίο συμμετέχει και ο Michael Christmas. Προτιμώ να συνεργάζομαι με καλλιτέχνες με τους οποίους έχω μία φυσιολογική φιλιά, γιατί πιστεύω πως όταν έχεις καλή σχέση με κάποιον, τότε η συνεργασία γίνεται αυτομάτως πιο διασκεδαστική και πιστεύω πως η μουσική επωφελείτο από αυτή την κατάσταση.

ΒΤ: Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου. Θα ήθελα να σε ρωτήσω, πως νιώθεις για την hip hop αυτή τη στιγμή; Τόσο σχετικά με την mainstream αισθητική του πράγματος, όσο και με την underground φάση.

A: Είναι ωραία. Το λέω επειδή έχω δει το πώς είναι και το πώς λειτουργεί η κορυφή της mainstream. Όσον αφορά το underground, κάνεις ότι θες μόνος σου, απλά χωρίς χρήματα, οπότε έχω βιώσει το πως λειτουργεί και αυτό το κομμάτι. Πιστεύω πως υπάρχει ένα “happy medium”. Εννοώ πως όταν είσαι στην κορυφή της μουσικής έχεις συγκεκριμένους περιορισμούς και διαταγές, όπως για παράδειγμα στο radio που πρέπει να κάνεις συγκεκριμένα πράγματα. Αυτό κάπως περιορίζει την ελευθερία των κινήσεών σου, αλλά σου δίνει πρόσβαση σε πολλές πηγές. Όταν είσαι underground, κάνεις ό,τι σε ευχαριστεί, ό,τι θες. Εκεί έχεις διαφορετικούς τύπους πρόσβασης. Μπορείς να δουλέψεις με όποιον θέλεις χωρίς να ζητήσεις άδεια και απλά, γενικά, κάνεις ότι θες. Υπάρχει μία ομορφιά και στα δύο, γιατί θέλουμε να είμαστε ελεύθεροι να κάνουμε ό,τι θέλουμε, αλλά επιπλέον χρειαζόμαστε και πόρους, για να φτάσουμε όσο περισσότερο κόσμο γίνεται. Έτσι εγώ προσπαθώ να βρω αυτό το “happy medium”, κάτι ενδιάμεσο σε όλα, που θα τα ισορροπήσει. Πιστεύω πως η δημοφιλής μουσική πρέπει να σιγουρέψει πως θα έχει κάποια ουσία και ότι η μουσική της θα έχει νόημα. Δηλαδή, να σε κάνει να αισθάνεσαι κάτι, να μην είναι “ψυχρή” ή πλαστική και να μην μεταχειρίζεται ως ένα προϊόν. Θέλω να συνεχίσω να δίνω υλικό για να φτάσω σε όσα περισσότερα άτομα γίνεται, αλλά θέλω επίσης να δίνω και κάποιον συναίσθημα σε όλο αυτό.

ΒΤ: Υπάρχουν κάποια άτομα που σε βοήθησαν στην αρχή της καριέρας σου;

Α: Ναι,φυσικά! Ο πρώτος που με υποστήριξε ήταν ο Ματ ΜακΓκάρκ από την Φιλαδέλφεια. Είναι ένα παιδί που πήγαινε σχολείο με την αδερφή μου και με ενορχήστρωνε στο studio και μου έδινε εμπειρίες. Μετά εμφανίστηκε ο Σκούτερ Μπράουν. Ο Σκούτερ Μπράουν ήταν άλλος ένας manager ουσιαστικά, κάποιος που έψαχνε για business. Αυτός και ο Στιβ Ρίφκιντ, που βρήκε τους Wu-Tang Clan, τον Pharoahe Monch και τους Mobb Deep. Αυτός και η δισκογραφική του, η “Loud Records” μου έδωσαν το πρώτο μου δισκογραφικό συμβόλαιο. Όποτε αυτοί οι τρεις μου έδωσαν τις απαραίτητες εμπειρίες και με βοήθησαν να καταλάβω αν ήθελα πραγματικά να ασχοληθώ με την μουσική ή όχι.

ΒΤ: Ποιοι rappers σε ενέμπνευσαν;

Α: Είμαι πολύ μεγάλος fan του Mos Def, των The Roots και μιας που είμαι από την Φιλαδέλφεια, και των Outkast. Είμαι οπαδός και του Kanye West φυσικά. Η μουσική του στην αρχή της καριέρας του ήταν πολύ cool, αλλά μου αρέσει και το πως κινήθηκε στο μέλλον. Είναι πολλοί που μου αρέσουν…Ο Anderson Paak, o D’Angelo. Μου αρέσει και η R&B, αλλά και φυσικά η Jazz.  Ακούω πολύ μουσική, πράγματα από τα οποία μπορείς να επωφεληθείς, όπως είναι ο Stevie Wonder. Οπότε γενικά ακούω όλους τους τύπους της μουσικής, ανάλογα την διάθεσή μου. Μου αρέσουν και οι Hiatus Kaiyote. Δεν ξέρω αν τους γνωρίζεις.  Είναι μία μίξη από Hip Hop, Soul, Jazz & Fusion. Είναι group από την Μελβούρνη της Αυστραλίας και είναι πραγματικά καλοί. Έχω περάσει αρκετό χρόνο ακούγοντάς τους. Ακούω πάντα θρυλικούς καλλιτέχνες όπως ο Mos Def ή οι The Roots, που είναι πολύ καλοί σε αυτό που κάνουν. Στον κόσμο αρέσει, κιόλας, να προχωράει και να “ανακατεύει” τα μουσικά είδη. Αυτό το κάνουν καιρό οι The Roots. Αναμειγνύουνε Jazz, Hip Hop & Rock N Roll. Μου αρέσει να δοκιμάζω τον εαυτό μου με τέτοια πράγματα.

BT: Πριν από μερικά χρόνια, ο Eminem σου έκανε diss. Πώς ένιωσες για αυτό; Πιστεύεις ότι υπήρχε πραγματικός λόγος πίσω από αυτό το diss ή ήταν απλά μία παρεξήγηση;

Α: Όχι, πιστεύω πως με αναγνώρισε για κάτι. Πολλές φορές ο Eminem στην καριέρα του “τρομοκρατούσε” τους άλλους. Ξέρεις του αρέσει να πειράζει ανθρώπους. Αλλά αυτό είναι κουλ! Εννοώ, πως εγώ δεν θα κάτσω να ασχοληθώ με κάποια beef, εκτός αν πρόκειται για κάτι πραγματικά αληθινό και προσωπικό, αλλά πιο πολύ πιστεύω ότι αναγνώρισε αυτά που έκανα και μου είπε “Σε βλέπω ηλίθιε!” (γέλια).

ΒΤ: Είσαι αρκετά χαλαρός με αυτό.

Α: Ναι. Εννοώ πως, αν ο πιο δημοφιλής MC γνωρίζει το όνομά σου, τότε αυτό είναι σίγουρα πρώτο!

ΒΤ: Το 2011 εσύ και ο Akon παρουσιάσατε το “Last Man Standing”, που είναι με διαφορά το αγαπημένο μου τραγούδι από την καριέρα σου. Το κομμάτι αυτό ήταν στο επίσημο soundtrack του Madden NFL. Πώς προέκυψε αυτή η ευκαιρία;

Α: Το να δουλέψω με τον Αkon ή το πως μπήκαμε στο Madden;

ΒΤ: Θα σε ρώταγα το δεύτερο, αλλά μπορείς να μου μιλήσεις και για τα δύο αν θες.

Α: Ο Akon ήταν μέλος του crew που βρήκα όταν πήγα στην Ατλάντα. Συνάντησα τον Akon νωρίς στην Ατλάντα, υπάρχουν videos που μας δείχνουν μαζί. Είχε ασχοληθεί με την δουλεία μου, όποτε η συνεργασία μας ήρθε με φυσικό τρόπο. Όσον αφορά το Μadden, τους στείλαμε το τραγούδι και τους άρεσε. Ξέρεις, όταν κάνεις καλή και δυνατή μουσική, οι πιθανότητες του να βρεις στέγη για αυτή τη μουσική είναι υπέρ σου. Ένιωθαν ότι ταίριαζε με το παιχνίδι τους και το διάλεξαν. Αυτό ήταν καλό, γιατί επιχειρήσεις σαν το gaming μπορούν να κάνουν τον κόσμο να ακούσει τη μουσική σου. Δεν είναι μόνο το ράδιο δηλαδή.

ΒΤ: Ισχύει. Για παράδειγμα, ο Kwabs έκανε χαμό με το “Walk” μέσω του FIFA.

Α: Ακριβώς!

ΒΤ: Γενικά, παίζεις video games;

A: Παίζω FIFA και NBA 2K. Αυτά είναι τα καλύτερα. Δεν είμαι τόσο καλός στα first person shooter video games. Παίζω μόνο το James Bond και αυτό στο Nintedo 64, αλλά δεν παίζω τα πιο καινούρια, στα οποία τα παιδιά είναι πολύ καλά.

ΒΤ: Εκτός από το να παίζεις video games, να κάνεις παραστάσεις και να γράφεις στίχους, πώς αλλιώς περνάς τον ελεύθερο χρόνο σου;

Α: Μου αρέσει να τρώω καλά. Moυ αρέσει να συχνάζω με καλό κόσμο. Όποτε ο κόσμος και το φαΐ αποτελούν δύο πράγματα. Επίσης μου αρέσει η κεραμική, φτιάχνω διάφορα αγγεία. Θα ήθελα να αρχίσω να κάνω σέρφινγκ και snowboard, να κάνω ταξίδια στον κόσμο, να παίξω λίγο παραπάνω τένις και λίγο παραπάνω σκάκι. Αυτά είναι τα πράγματα που θέλω να ενσωματώσω στην καθημερινότητά μου μεγαλώνοντας.  Τα θεωρώ καλά και παραγωγικά hobbies.

BT: Θα θέλαμε να σε ευχαριστήσουμε που το έκανες αυτό μαζί μας.

Α: Εγώ σε ευχαριστώ! Ευχαριστώ που αφιέρωσες τον χρόνο σου! Θέλω πραγματικά να έρθω στην Ελλάδα!

ΒΤ: Έχεις κάποια τελευταία λόγια για τους fans σου στην Ελλάδα;

Α: Απλά πες τους πως θέλουμε στα αλήθεια να έρθουμε στην Ελλάδα και να πούμε ένα “Γεια”! Θα ήταν ωραίο να ήμουν εκεί. Τσεκάρετε το επίσημο site μου, είναι ένα αρκετά ωραίο μέρος να δει κάποιος. Επίσης, είμαι πολύ κοινωνικός μέσω των social media, οπότε αν υπάρχει κάποιος που ενδιαφέρεται για ό,τι κάνουμε, όπως εσύ, μπορεί να μας στείλει ένα μήνυμα στο Facebook και θα το πραγματοποιήσουμε. Είμαστε πολύ προσβάσιμοι και είμαστε ενθουσιασμένοι για το μέλλον. Είμαστε ενθουσιασμένοι για ό,τι έχουμε περάσει άλλα και για το τι θα περάσουμε και πιστεύω πως αυτό είναι κάτι που θα εκτιμήσουν και οι Έλληνες. Ό,τι και να έχουν περάσει τα τελευταία χρόνια, αυτά που θα ακολουθήσουν θα είναι εντυπωσιακά. Το μέλλον είναι λαμπρό!

Για πληροφορίες και επικοινωνία γύρω από τον Asher Roth:

Facebook: https://www.facebook.com/Asherroth
Twitter: https://twitter.com/asherroth
Website & Euro Tour Tickets: retrohash.com
Instagram: https://www.instagram.com/aproth/
Soundcloud: https://soundcloud.com/asherpaulroth
MySpace: https://myspace.com/asherroth

Επιμέλεια: Παναγιώτης Χριστουλάκης & Έκτωρ Αποστολόπουλος

About Author

Παναγιώτης Χριστουλάκης