Η αλήθεια είναι, ότι κανείς δεν περίμενε πάρα πολλά πράγματα από τον Kwabs μετά την ανακοίνωση της κυκλοφορίας του debut album του. Παράλληλα, ο 25χρονος τραγουδιστής αποφάσισε να καινοτομήσει κι όλας, αποφασίζοντας να μην συνεργαστεί με κανέναν καλλιτέχνη σε φωνητικό επίπεδο. Δεν υπάρχουν πολλοί ερμηνευτές που αποφασίζουν να προχωρήσουν χωρίς καμία απολύτως συμμετοχή, κατευθυνόμενοι προς ένα καθαρά solo album, χωρίς feats, χωρίς bonus tracks, τελείως «αθόρυβα». Οι πωλήσεις της πρώτης βδομάδας ήρθαν να επιβεβαιώσουν ότι ο κόσμος θα τον αντιμετώπιζε ως ένα «One hit wonder» και πόσο μάλλον μετά την κυκλοφορία του αποτυχημένου επίσημου remix του «Walk». Τα μόλις 3,500 (!) αντίτυπα του «Love + War» που «έφυγαν» την πρώτη εβδομάδα από τα ράφια των μαγαζιών δεν αντικατοπτρίζουν σε καμία περίπτωση την πραγματική εικόνα αυτού του δίσκου.

Το πρότζεκτ του Άγγλου τραγουδιστή ξεκινάει με τέσσερα πολύ δυνατά κομμάτια. Το «Love + War», το intro του album, θυμίζει κάτι από τον αγαπημένο Sam Smith, ενώ το «Fight For Love» δείχνει τη δυνατότητα του Kwabs να προσαρμοστεί ακόμη και σε πιο soul/80s ήχους με μία δόση από R&B. Στη συνέχεια συναντάμε το μεγάλο hit του Kwabena Sarkodee Adjepong, το «Walk», ένα από τα καλύτερα και πλέον αναγνωρίσιμα κομμάτια του 2014.

Tα θετικά στοιχεία του δίσκου δεν σταματάνε εδώ όμως. Ο νεαρός τραγουδιστής συνεχίζει να «παίζει» με διαφορετικούς ήχους και στα επόμενα τραγούδια, αφού καταφέρνει να παρουσιάσει μία εντυπωσιακή ποικιλομορφία. Από την μια υπάρχουν τα «Perfect Ruin», «Father Figure» και «Cheating On Me» που θυμίζουν τον παλιό καλό R.Kelly και από την άλλη εμφανίζονται δημιουργίες όπως το «Make You Mine» που φέρνει λίγο σε στυλ Michael Jackson.

Σε γενικές γραμμές, ο Kwabs καταφέρνει να κρατήσει το ενδιαφέρον του ακροατή μέχρι και το τελευταίο τραγούδι του LP, το «Cheating On Me». Με αυτόν τον τρόπο έκλεισε το CD με μία αργή μπαλάντα, δείχνοντας ότι το κατέχει το «άθλημα» και με τέτοιου είδους κομμάτια. Το«μελανό σημείο» του «Love + War» είναι το «Wrong Or Right», το οποίο δεν δένει ηχητικά με τα υπόλοιπα τραγούδια, ενώ και η παραγωγή του εν λόγω track είναι απλά μέτρια.

Συνοψίζοντας, ο Κwabs κατάφερε να κάνει ένα εντυπωσιακό ντεμπούτο στη μουσική βιομηχανία το οποίο εμπορικά αδικήθηκε όσο λίγες κυκλοφορίες. Ο ποιοτικός του ήχος θα μπορούσε να συνδυαστεί άψογα με πολλούς σοβαρούς καλλιτέχνες, είτε με παθιασμένους τραγουδιστές (Tank, The Weeknd, Melanie Fiona), είτε με σταθερούς rappers (B.o.B, Joe Budden). Οι επόμενες κινήσεις του Βρετανού αναμένονται πλέον με μεγάλο ενδιαφέρον, ιδιαίτερα από εκείνους που απόλαυσαν το «Love+War». Θα ακολουθήσει άραγε μία παρόμοια ανεξάρτητη (από καλλιτεχνικής άποψης) πορεία; Θα αποφασίσει να χτυπήσει «εμπορικά» το μουσικό κοινό ή θα στραφεί σε ποιοτικές λύσεις; Ο χρόνος θα δείξει. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο συγκεκριμένος τραγουδιστής θα μας απασχολήσει αρκετά στο μέλλον, τουλάχιστον σε καλλιτεχνικό επίπεδο.

Kwabs-Love-War-01

Βαθμολογία:

Κομμάτια που ξεχώρισαν: «Walk», «Love + War», «My Own», «Fight For Love», «Make You Mine»

Tracklist:

1. Love + War
2. Fight For Love
3. Walk
4. My Own
5. Look Over Your Shoulders
6. Perfect Ruin
7. Forgiven
8. Layback
9. Make You Mine
10. Father Figure
11. Wrong Or Right
12. Cheating On Me

About Author

Παναγιώτης Χριστουλάκης