Η παραδοσιακή R&B είχε την δική της μεγάλη «στιγμή» προς το τέλος του 2014, με τον D’Angelo να παρουσιάζει ένα εξαιρετικό LP, ένα από τα καλύτερα albums του είδους και της τελευταίας πενταετίας γενικότερα. Υπάρχει βέβαια και η άλλη πλευρά της R&B, η πλευρά των ερωτικών ιστοριών του R.Kelly η οποία είχε αναβιώσει πρόσφατα μέσα από τα singles του Miguel αλλά και μέσω των ιδιαίτερων ικανοτήτων του Raheem Devaughn.

O 39χρονος είχε κυκλοφορήσει στιβαρά albums με μπόλικο περιεχόμενο και με μία ηχητική αντίληψη που θύμιζε έντονα την προηγούμενη δεκαετία. Παρ’ όλα αυτά, παρέμενε πάντα «φρέσκος» με πετυχημένες συνεργασίες (Ghostface Killah) και μοντέρνα beatάκια που δημιουργούσαν μία ζεστή ατμόσφαιρα.

Τα παραπάνω στοιχεία τα συναντάμε και στο φετινό «Love Sex Passion», ένα album με 17 κομμάτια (!) και 75 λεπτά συνολικής διάρκειας (!!). Η αλήθεια είναι ότι δεν πρόκειται να ακούσετε 17 διαμάντια, αφού υπάρχουν και κάποια tracks που περνάνε απαρατήρητα κυρίως εξαιτίας της παραγωγής τους. Δεν θα βρείτε ενορχηστρώσεις που να ενοχλούν, απλώς κάποια τραγούδια («Queen») δεν μπορούν να ανταγωνιστούν σε συναίσθημα και φρεσκάδα κάποια μουσικά highlights όπως τα «Black Ice Cream» και «When You Love Somebody».

Τα χαρακτηριστικά φωνητικά του Raheem DeVaughn είναι γι’ άλλη μια φορά «on spot» και προσφέρουν διαφορετικές ερμηνείες στις ερωτικές (κυρίως) ιστορίες που μεταφέρονται στον ακροατή από κομμάτι σε κομμάτι. Ο τραγουδιστής προσπαθεί να καλύψει όλες τις πλευρές του έρωτα, από τα ρομαντικά σημεία, μέχρι τις πιο «kinky» εξιστορήσεις οι οποίες θα σας κάνουν να «κοκκινίσετε». Όλα αυτά συνδυάζονται όμορφα με μία απλή ηχητική αντίληψη των πραγμάτων, με απαλούς ήχους από μουσικά όργανα όπως παραδείγματος χάριν το πιάνο. Υπάρχουν σημεία όπου ο δίσκος φλερτάρει έντονα με τον χαρακτηρισμό του «ρετρό», αλλά τα καθαρά drums δηλώνουν παρών και ουσιαστικά συμβάλουν στην διατήρηση ενός μοντέρνου και πιο φρέσκου παραγωγικού δείγματος.

Το «Love Sex Passion» δεν κάνει ουσιαστικά τίποτα λάθος, αλλά παρ’ όλα αυτά βρίσκεται αρκετά μακριά από τον χαρακτηρισμό του «classic». Ο δίσκος δεν καταφέρνει να παρουσιαστεί ως το ισοδύναμο follow-up του καταπληκτικού «The Love & War MasterPeace» ή του εντυπωσιακού «A Place Called Love Land», παρ’ ότι πετυχαίνει απόλυτα στην διατήρηση της χαρακτηριστικής ερωτικής ατμόσφαιρας και του ποιοτικού ήχου που χαρακτηρίζει την καριέρα του εν λόγω καλλιτέχνη. Ο Raheem DeVaughn δεν πρόκειται να απογοητεύσει κανέναν με τον πέμπτο κατά σειρά δίσκο του, αλλά δεν πρόκειται να κερδίσει και καινούργιους ακροατές. Είναι πολύ δύσκολο να κρατάς τόσο ψηλά το δισκογραφικό σου επίπεδο και παράλληλα να σκαρφίζεσαι νέες ιδέες, καινούργιες ιστορίες και γενικότερα να εμπλουτίζεις το «προϊόν» σου με καινούργια πράγματα που θα προσκαλέσουν αυτό το νέο κοινό. Σε ότι αφορά το πρώτο σκέλος, ο έμπειρος τραγουδοποιός τα κατάφερε περίφημα. Εκεί που μας τα χάλασε λίγο ήταν στην καλλιτεχνική «τόνωση» της πετυχημένης συνταγής του η οποία είναι απαραίτητη για οποιονδήποτε καλλιτέχνη, ακόμη και για έναν εξαιρετικό στιχουργό και ερμηνευτή σαν τoν Raheem DeVaughn. Ακόμη και έτσι όμως, το συγκεκριμένο LP αποτελεί μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα πρόταση για τους λάτρεις της αμερικανικής R&B, παρά τις επαναλαμβανόμενες προσεγγίσεις του και την αντιεμπορική συνολική του διάρκεια και είναι σίγουρο ότι αυτή η κυκλοφορία θα βρει τον δρόμο της σε αρκετές Best-of λίστες του έτους 2015.

raheem devaughn Love Sex Passion

Βαθμολογία:

Κομμάτια Που Ξεχώρισαν: «Black Ice Cream», «Pretty Lady», «When You Love Somebody», «Never Never Land»,

Tracklist:
01. Welcum 2 Love, Sex, Passion (Intro)
02. Black Ice Cream
03. Pretty Lady (feat. Trombone Shorty)
04. Queen
05. Nothing Without You
06. When You Love Somebody
07. All I Know (My Heart)
08. Terms of Endearment
09. Miss Your Sex
10. Baby Come Back
11. Never Never Land
12. Temperature’s Rising
13. Sun Proof Room (50 Shades)
14. Strip
15. Countdown to Love
16. Feather Rock Lovin’ (feat. Boney James & the Illadelph Horns)
17. Infiniti

About Author

Έκτωρ Αποστολόπουλος