Η τελευταία φορά που ευχαριστήθηκα έναν δίσκο του Lupe Fiasco ήταν το 2007. Τότε είχε κυκλοφορήσει το εξαιρετικό «Lupe Fiasco’s The Cool», τo follow-up του κλασικού «Food & Liquor». Ακολούθησαν τα «Lasers» και «Food & Liquor II: The Great American Rap Album Pt. 1», με το δεύτερο να «αμαυρώνει» κατά κάποιον τρόπο το αψεγάδιαστο δισκογραφικό ντεμπούτο του Lupe Fiasco. Σύμφωνοι, μπορεί να μην ήταν τόσο «πεζό» όσο το «Lasers», αλλά μιλάμε για ένα CD που αποτέλεσε την προσωποποίηση του αδιάφορου.

Είχα απογοητευτεί τόσο πολύ, που δεν μπήκα καν σε σκέψεις για το αν έπρεπε να κάνω ένα review για το περσινό release. Και όλα αυτά για έναν MC που θεωρούσα (και ακόμη θεωρώ) ως έναν από τους πιο ενδιαφέροντες rappers των τελευταίων ετών.

Ακούγοντας το φετινό «Tetsuo & Youth», όλα αυτά ανήκουν πλέον στο παρελθόν. O 32χρονος δείχνει πιο φρέσκος από ποτέ στο μικρόφωνο, παρουσιάζοντας μία αναπάντεχη γκάμα καλών στίχων και όμορφων concepts. Το τελευταίο αποτελεί το σημείο αναφοράς του LP. Φέτος δεν συναντάμε πλέον μία ποσότητα καλών rhymes μέσα σε ένα χαοτικό περιβάλλον, με ασύνδετα κομμάτια και έναν αλλοπρόσαλλο ηχητικό προσανατολισμό. Ακόμη και τα μεγάλα σε διάρκεια τραγούδια όπως τα «Mural» και «Choppa» (8 (!) και 9 (!!!) λεπτά αντίστοιχα) σε κρατάνε κοντά τους, γιατί ο Lupe «φτύνει» την μία «μπάρα» μετά την άλλη. Δεν θα ήταν υπερβολή να ισχυριστώ ότι το «Mural» προσφέρει περισσότερα στιχουργικά ενθύμια απ’ ότι οι δύο δίσκοι του Rick Ross μαζί.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι ενθουσιάστηκα και με τα 78 λεπτά του δίσκου ή ότι κάποιος που δεν δηλώνει τρελός Hip Hop fan θα μπορέσει να ολοκληρώσει το «Tetsuo & Youth» με μεγάλη άνεση. Υπάρχει βέβαια η ομαλή εναλλαγή ανάμεσα σε ποιοτικούς στίχους και πιο mainstream ήχους («Blur My Hands», «Dots & Lines»), μία εναλλαγή θα βοηθήσει και τους λιγότερο «μυημένους» να μην προβούν σε πολλά skips και να ξεκινήσουν να εκτιμούν το παραγωγικό rapping. Ένα είδους rap το οποίο πολλές φορές αδικείται από την καθημερινή Pop προσέγγιση μεγάλων ονομάτων ή την ανικανότητα underground καλλιτεχνών να ντύσουν τα κομμάτια τους με ωραία ρεφρέν, όμορφα φωνητικά και ένα beat που θα κάνει το τραγούδι πιο προσβάσιμο στους «απλούς» ακροατές.

Στο «Dots & Lines» καταλαβαίνουμε τι πήγε στραβά τα τελευταία χρόνια. Ο Lupe Fiasco δεν μπόρεσε να βρει ποτέ την ησυχία του με την Atlantic Records. Σίγουρα φταίει και εκείνος με τον ατίθασο χαρακτήρα του και τις αποφάσεις του που τις έπαιρνε πάντοτε με μισή καρδιά. Η Atlantic δεν μπόρεσε να καταλάβει ποτέ τον Lupe και ο Lupe δεν γούσταρε ποτέ την οπτική της εταιρίας. Η χαρά της «ελευθερίας» του ακούγεται ξεκάθαρα όχι μόνο σε αυτό το κομμάτι, αλλά και στον υπόλοιπο δίσκο.

Και αν το προηγούμενο παράδειγμα ήταν ίσως το πιο απλό track του album, πού να ακούσετε και την συνέχεια. Από πού να πρωτοξεκινήσεις; Από το «Mural» των 1400 λέξεων; Από τους παραλληλισμούς του «Prisoner 1&2» στο θέμα «φυλακή» και «φυλάκιση»; Ή μήπως να αναλύσουμε τις κορυφαίες στιγμές του album, όπως για παράδειγμα το ρεφρέν του «Adoration of The Magi» το οποίο αποτελείται από lines που συναρμολογήθηκαν πάνω σε ένα θετικό μήνυμα και στους τίτλους/εξώφυλλα 6 σημαντικών δίσκων που είχαν ως κοινό παράγοντα την εικόνα ενός βρέφους»;

Why you ready to die? You just a baby (link)
Why them tears up under your eyes? You just a baby (link)
Keep your head up in the sky, you just a baby (link)
Quit chasing money, never mind, you just a baby (link)
(These Magi adore you) x2
Why you wanna be born again? You just a baby (link)
Why you playing in the streets? You just a baby (link)

Το επίπεδο των στίχων «σκεπάζει» τα νορμάλ beats τα οποία δεν ενθουσιάζουν και σίγουρα δεν θα αποτελέσουν κάποιο σημαντικό επίτευγμα στην καριέρα του Lupe Fiasco. Από την στιγμή όμως που μιλάμε για έναν MC, ένα στιχουργό, το «Tetsuo & Youth» αποτελεί την βιτρίνα της καλής Hip Hop μουσικής. Ένα είδος που δίνει βάση στον στίχο και που προκαλεί τους ακροατές του να κάτσουν να προσέξουν τις στιχουργικές ικανότητες των αγαπημένων τους καλλιτεχνών. Με τον πέμπτο προσωπικό του δίσκο, ο Lupe υπενθύμισε στο κοινό του γιατί τον είχε λατρέψει από την πρώτη στιγμή, χωρίς να φτάνει όμως τις πολύ μεγάλες καλλιτεχνικές στιγμές της πρώτης του διετίας. Εύχομαι ο αμερικανός rapper να συνεχίσει να παράγει το έργο που μπορεί και θέλει τώρα που ελευθερώθηκε και επίσημα από τα δεσμά της δισκογραφικής εταιρίας, μα πάνω από όλα εύχομαι να μην χαθεί στον κόσμο της ανεξάρτητης δισκογραφίας. Η mainstream, major σκηνή χρειάζεται ανθρώπους σαν τον Lupe Fiasco για πολλούς και διάφορους λόγους.

Lupe Fiasco - Tetsuo Youth

Βαθμολογία:

Κομμάτια Που Ξεχώρισαν: «Mural», «Blur My Hands», «Dots & Lines», «Prisoner 1 & 2», «Adoration of the Magi»

Tracklist:

1. “Summer”
2. “Mural”
3. “Blur My Hands” feat. Guy Sebastian
4. “Dots & Lines”
5. “Fall”
6. “Prisoner 1 & 2″ feat. Ayesha Jaco
7. “Body of Work” feat. Troi and Terrace Martin
8. “Little Death” feat. Nikki Jean
9. “No Scratches” feat. Nikki Jean
10. “Winter”
11. “Chopper” feat. Billy Blue, Buk Of Psychodrama, Trouble, Trae Tha Truth, Fam-Lay, and Glasses Malone
12. “Deliver”
13. “Madonna” feat. Nikki Jean
14. “Adoration of the Magi” feat. Crystal Torres
15. “They.Resurrect.Over.New” feat. Ab-Soul and Troi
16. “Spring”

About Author

Έκτωρ Αποστολόπουλος