Κριτικες Δισκων Hip-Hop / R&B

Review: Beyoncé – Beyoncé: Platinum Edition

Review: Beyoncé – Beyoncé: Platinum Edition

Ο περσινός δίσκος της Beyonce ήταν πράγματι πολύ καλός για τα δεδομένα της αμερικανικής RnB, χωρίς να αποτελεί βεβαίως κάποιο σούπερ ή απίστευτο LP που θα μείνει για πάντα χαραγμένο στις μνήμες μας. Ήταν όμως θετικό, σοβαρό και από τα καλύτερα CDs του 2013 και κάπως έτσι η πετυχημένη τραγουδίστρια αποφάσισε να επανακυκλοφορήσει το album της μόλις ένα χρόνο μετά την διάθεση του στην αγορά, θέλοντας να τονίσει ουσιαστικά την «πλατινένια» επιτυχία του «Beyonce».

Το πρόβλημα του «Beyonce: Platiunm Edition» εστιάζεται εξαρχής στο γεγονός ότι μαζί με την ομολογούμενος μεγάλη επιτυχία του δίσκου τονίζεται και ο όρος «αρπαχτή». Η ανανεωμένη αυτή έκδοση προσφέρει λίγα πράγματα σ’ ότι αφορά το αποκλειστικό περιεχόμενο του album, αφού τα μόλις 6 κομμάτια φαντάζουν λίγα για κάποιον που έχει αγοράσει ήδη το αυθεντικό album πριν από μερικούς μήνες.

Παράλληλα, η ποιότητα των «νέων» αυτών τραγουδιών φαντάζει ακόμη πιο «λίγη» και αυτό είναι κατά την άποψη μου το σημαντικότερο ζήτημα. Οι ακροατές που θα βρεθούν ανάμεσα στο δίλημμα της αγοράς του παλιού ή του νέου «μοντέλου» του  «Beyonce», δεν έχουν παρά να «ζυγίσουν» στο μυαλό τους τα εξής τα παρακάτω στοιχεία: χαμηλότερη τιμή, ένα πιο συμμαζεμένο υλικό και γενικότερα ένα πιο ώριμο αποτέλεσμα. Η κανονική, αυθεντική μορφή του πέμπτου κατά σειρά LP της R&B ντίβας είναι ένα πολύ καλύτερο «value for money deal» για το πορτοφόλι σας.

Το video clip του «7/11» μπορεί να μας ενθουσίασε με το ανάλαφρο και θετικό του ύφος, αλλά τα remixes των «Flawless», «Drunk In Love» και «Standing on the Sun» δεν καταφέρνουν σε καμία περίπτωση να μεταφέρουν τον εν λόγω ενθουσιασμό και στα ακουστικά μας. Μέτρια rap perfomances από τους Nicki Minaj και Kanye West και ελάχιστες στιλιστικές αλλαγές στην «καρδιά» αυτών των κομματιών. Υπάρχει μάλιστα και κάτι άλλο που χειροτερεύει την θέση κάποιων remixes. Για παράδειγμα, το «Flawless Remix»κυκλοφορεί στο διαδίκτυο και διάφορα eshops εδώ και τρεις με τέσσερις μήνες, εξαλείφοντας το συναίσθημα της έκπληξης για κάτι «φρέσκο» και «ολοκαίνουργιο».

Η συμμετοχή του Pharrell Williams στο «Blow (Remix)» είναι πιο ταιριαστή και ουσιαστική, χωρίς βέβαια να αλλάζει και ιδιαίτερα το concept του αυθεντικού single. Αντίθετα, το «Ring Off» αποτελεί την μοναδική αχτίδα φωτός αυτού του project, ένα τραγούδι που έχει ένα πιο σοβαρό υπόβαθρο σ’ ότι αφορά τους στίχους, με την Beyonce να ερμηνεύει τις σκέψεις της σχετικά με τον χωρισμό των γονιών της. Μία αν μη τι άλλο ενδιαφέρουσα ιστορία η οποία συνεισφέρει θεματολογικά αλλά και ηχητικά. Από εκεί και πέρα όμως, τι;

Τίποτα το συνταρακτικό. Το πρόβλημα του «Beyonce: Platiunm Edition» είναι ακριβώς αυτό το πράγμα: μία πενιχρή προσφορά έξτρα περιεχομένου. Σε αυτή την ανανεωμένη δισκογραφική επανέκδοση υπάρχουν δύο καλά κομμάτια, ένα συμπαθητικό remix και τρεις μέτριες επανεκδόσεις τραγουδιών που δεν ξεπερνούν σε καμία περίπτωση τις κανονικές τους μορφές. Αυτό από μόνο του κατατάσσει το «πλατινένιο» re-release του «Beyonce» αρκετά πιο αδύναμο και κουραστικόο από τον προκάτοχο του, ο οποίος αντιμετώπιζε έτσι κι αλλιώς προβλήματα με filler tracks. Οπότε, ποιος ο λόγος να το γεμίσεις με ακόμη περισσότερα ανούσια remixes; Την απάντηση σε αυτό το ερώτημα την γνωρίζει μόνο το management της 33χρονης και αν δεν ανήκετε στους φανατικούς υποστηρικτές της κυρίας Carter, καλό θα ήταν να φυλάξετε ένα μέρος των χρημάτων σας και να κατευθυνθείτε προς την απλή μορφή αυτού του LP.

Beyoncé-Platinum Edition

 

Βαθμολογία:

Bonus Disc+ Extras

Κομμάτια Που Ξεχώρισαν:

Tracklist:

Platinum Edition Box Set:

Extra Tracks:
7/11
Flawless Remix (Featuring Nicki Minaj)
Drunk in Love Remix (Featuring JAY Z & Kanye West)
Ring Off
Blow Remix (Featuring Pharrell Williams)
Standing on the Sun Remix (Featuring Mr. Vegas)

Original CD
Pretty Hurts
Haunted
Drunk in Love (Featuring JAY Z)
Blow
No Angel
Partition
Jealous
Rocket
Mine (Featuring Drake)
XO
***Flawless (Featuring Chimamanda Ngozi Adichie)
Superpower (Featuring Frank Ocean)
Heaven
Blue (Featuring Blue Ivy

“LIVE” DVD
Run The World (Girls)
***Flawless
Get Me Bodied
Blow
Haunted
Drunk In Love (Featuring JAY Z)
1 + 1
Partition
Heaven
XO

Original DVD
Pretty Hurts
Ghost/Haunted
Drunk In Love
Blow
No Angel
Yoncé/Partition
Jealous
Rocket
Mine
XO
***Flawless
Superpower
Heaven
Blue
Grown Woman

About Author

Έκτωρ Αποστολόπουλος