Δεύτερος δίσκος μέσα στην ίδια σεζόν για τον Rick Ross, ένα εγχείρημα με αρκετό ρίσκο και με ελάχιστες πιθανότητες επιτυχίας. Από την άλλη, αν πιστεύει στις δυνατότητες του ο «Boss», ποιος είμαι εγώ που θα τον αμφισβητήσω;

Το «Hood Billionaire» σέρνει μαζί του την «μουντάδα» των reviewers εδώ και αρκετές εβδομάδες εξαιτίας των χλιαρών του singles. Σημαντικό ρόλο έπαιξε προφανώς και η ποιότητα του «Mastermind» που ήταν άλλος ένας δίσκος που υπογράμμιζε το ντεφορμάρισμα του γνωστού rapper. Λίγα μεγάλα κομμάτια, η γνωστή φόρμουλα τόσο σε στίχους, όσο και στις παραγωγές και γενικότερα υπήρχε μία «σταδιακή» υποβάθμιση της ηχητικής ποιότητας στην οποία μας είχε συνηθίσει μέχρι τώρα.

Το γεγονός ότι ο Rick Ross δεν αποτελεί πλέον πρωτοκλασάτο όνομα του χώρου, τουλάχιστον σ’ ότι αφορά την συνολική ποιότητα των δίσκων του, διατηρείται και στο νέο του album. Το θετικό της υπόθεσης είναι ότι δεν είναι χειρότερο από το «Mastermind». Ουσιαστικά πρόκειται για μία άτυπη συνέχεια του προηγούμενου δίσκου, αφού lyrics και παραγωγές ακολουθούν πιστά του εν λόγω concept.

Ακούγοντας το «Burn» κάποιοι θα μου πουν «αυτό δεν είναι μία απλή «συνέχεια» ρε φίλε, είναι το «B.M.F» των φτωχών» και πράγματι, επαναφέρει τις πετυχημένες συνταγές στο προσκήνιο με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Σίγουρα, δεν έχουν την ίδια «φρεσκάδα» με τα αυθεντικά, αλλά γι’ αυτόν τον λόγο αγοράζεις ένα album του Ross: θες να ακούσεις τις ίδιες drug-dealing ιστορίες που βασίζονται σε κινηματογραφικά σενάρια με μαφιόζους. Ακόμη και τώρα που το μπάτζετ των ηχητικών «ταινιών» του έχει «πέσει» λιγάκι, θα κάτσεις να ακούσεις αυτά τα τέσσερα-πέντε πολύ καλά beats με τον Rick Ross να σου εξιστορεί πόσο πάει το κιλό της… «ζάχαρης».

Η στιχουργική του πλατφόρμα υπηρετεί καθαρά την γρήγορη διασκέδαση που βρίσκουμε σε μία ταινία δράσης και γι’ αυτό τον λόγο δεν υπάρχουν και μεγάλες απαιτήσεις από τον συγκεκριμένο rapper. Το επίπεδο των lyrics είναι περιορισμένο, όπως περιορισμένες είναι και οι δυνατότητες του Rick Ross γενικότερα. Αυτό κάνει μάλιστα «μπαμ» σε αρκετές περιπτώσεις όπου συνεργάζεται μ’ έναν συνάδελφό του, ο οποίος τις περισσότερες φορές θα τον επισκιάσει, όπως συνέβη στα κομμάτια με τον Yo Gotti και τον Big K.R.I.T.

Φέτος έχουμε και λίγο χειρότερες παραγωγές σε σύγκριση με τους πρώτους του δίσκους, αλλά παρ’ όλα τα beats του «Hood Billionaire» παραμένουν αρκετά καλά . Το «Neighborhood Drug Dealer» θα τεστάρει τα ηχεία του αυτοκινήτου σας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, στο «Movin’ Bass» έχουμε μία από τις πιο ενδιαφέρουσες δουλειές του Timbaland τα τελευταία χρόνια, ενώ το «If They Knew» συνεχίζει την καθιερωμένη «radio friendly» παρουσία ενός single που φιλοξενεί μία γυναικεία φωνή.

Η λογική λοιπόν προτάσσει να σας προτείνω την απλή έκδοση αυτού του «προβλέψιμου» υλικού, ώστε να μειώσετε όσο το δυνατών περισσότερο την συνολική διάρκεια μίας θεματολογίας που δεν μπορεί να κρατήσει το ενδιαφέρον για πάνω από 10 κομμάτια. Όχι τουλάχιστον με τον Rick Ross ως βασικό MC.

Η Deluxe Edition του «Hood Billionaire» κρύβει όμως μερικά πολύ καλά κομμάτια τα οποία ολοκληρώνουν την εικόνα του νέου δίσκου του Rick Ross με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Μετά από τόσα χρόνια, οι περισσότεροι γνωρίζουν ότι ο Αμερικανός rapper δεν μπορεί να προσφέρει πλέον ολοκληρωμένα LPs που θα τα ακούς από την αρχή ως το τέλος χωρίς να πατήσεις το «skip» κάμποσες φορές. Όλοι μας επιλέγουμε τα πέντε-έξι bangers για να τα περάσουμε στην φορητή μας συσκευή και τα υπόλοιπα τα «τρώει» το μαύρο σκοτάδι. Οπότε γιατί να μην επιλέξουμε την έκδοση που θα μας δώσει τα περισσότερα θετικά τραγούδια;

Με μια-δυο ακροάσεις γνωρίζεις τι παίζει πάνω-κάτω με το «Hood Billionaire» το οποίο προσφέρει την συγκεκριμένη διασκέδαση μέσω του mainstream Hip-Hop ήχου. Με τα καλά του και τα κακά του, ο Rick Ross παραμένει στην ανώτερη κατηγορία των urban καλλιτεχνών σ’ ότι αφορά την αναγνωσιμότητα, αλλά δεν ξέρω κατά πόσο θα μπορέσει να κρατηθεί σε υψηλά εμπορικά επίπεδα, αφού τα σημάδια της δημιουργικής στασιμότητας στην μουσική του ολοένα και πληθαίνουν.

Rick Ross - Hood Billionaire

 Βαθμολογία:

Standart Edition:

Deluxe Edition:

Κομμάτια Που Ξεχώρισαν: «Neighborhood Drug Dealer», «Trap Luv», «Movin’ Bass», «Burn», «Brimstone»

Tracklist:
01. Intro
02. Hood Billionaire
03. Coke Like the 80’s
04. Heavyweight (feat. Slab)
05. Neighborhood Drug Dealer
06. Phone Tap
07. Trap Luv (feat. Yo Gotti)
08. Elvis Presley Blvd. (feat. Project Pat)
09. Movin’ Bass (feat. JAY Z)
10. If They Knew (feat. K. Michelle)
11. Quintessential (feat. Snoop Dogg)
12. Keep Doin’ That (Rich Bitch) [feat. R. Kelly]
13. Nickel Rock (feat. Boosie Badazz)
14. Burn

Deluxe Edition:
15. Family Ties
16. Brimstone (feat. Big K.R.I.T.)
17. Wuzzup
18. Headache

About Author

Έκτωρ Αποστολόπουλος