Την προηγούμενη εβδομάδα αναφέρθηκα στην «κρίση των πωλήσεων» μιλώντας για τον T.I., αλλά γράφοντας αυτό το κείμενο για τον Young Jeezy μ’ έκανε να σκεφτώ ότι μάλλον έπρεπε να κρατήσω εκείνη την παράγραφο για το σημερινό μου review. Μετά από 7 εβδομάδες από την κυκλοφορία του φετινού του δίσκου, δεν έχει καταφέρει να πιάσει τις πωλήσεις μίας εβδομάδας (!) που είχε κάνει το 2011 με το προηγούμενο album του, το «TM:103 Hustlerz Ambition».

Βέβαια και η ποιότητα των τελευταίων του Mixtapes και δίσκων δεν είχε βοηθήσει για να κρατήσει το hype του φετινού του album σε υψηλά επίπεδα, τουλάχιστον σ’ ότι αφορά την μεγάλη, mainstream αγορά. Όσοι βέβαια ασχολήθηκαν με τις «διαρροές» από το «Seen It All: The Autobiography» ενδεχομένως να είδαν «φως» στο τούνελ της καριέρας του Young Jeezy.

Τα πρώτα δύο singles «Me OK» και «Seen It All» έχουν ενέργεια, ατμόσφαιρα και έναν πολύ καλό Jeezy. Στην δεύτερη περίπτωση μπορεί να κλέβει την παράσταση ο Jay-Z (που φαίνεται να προσπαθεί για εντυπωσιακά raps μόνο όταν αναλαμβάνει τον ρόλο του καλεσμένου), αλλά ο 37χρονος ικανοποιεί τον κόσμο που θέλει να ακούσει τον αυθεντικό trap ήχο του «βρώμικου» Νότου.

Το κακό της υπόθεσης είναι ότι όσο «σκληρός» και να δείχνει ο ήχος των «Black Eskimo» και «What You Say», πάντα θα νιώθεις σαν Hip-Hop ακροατής ότι όλα αυτά τα έχεις «ξανακούσει». Ο έμπειρος πλέον rapper θέλει να σου πει την ιστορία του, βρίσκει τα κατάλληλα συνοδευτικά υλικά για να στην  δώσει στο «πιάτο», αλλά αντικειμενικά, κάποιες πτυχές του χαρακτήρα του τις έχεις δει και ακούσει περισσότερο από μία φορά στο παρελθόν.

Σίγουρα, ο Young Jeezy φτάνει στο «peak» του όταν σε «ψήνει» να ακούσεις ιστορίες για «πεσίματα» στις γειτονιές, με το βαρύ μπάσο να «εξιστορεί» ηχητικά τις δυσκολίες του «trappin’». Το επίπεδο των beats είναι υψηλό, γι’ αυτό και δεν σε ενοχλεί τόσο πολύ που σου μεταφέρει  γι’ άλλη μια φορά τις περιπέτειες και τις αποφάσεις του «Snowman».

Για να μην τον αδικήσω βέβαια, η αλήθεια είναι ότι στο «Seen It All: The Autobiography» έγινε μία προσπάθεια για να μας δείξει και κάποια άλλα πράγματα, τα οποία αν και πρωτόγνωρα για τον Jeezy, μου άρεσαν. Το «Holy Ghost» έχει μία εκπληκτικά άναρχη παραγωγή που βοηθάει να μεταφέρει στον ακροατή τις μπερδεμένες σκέψεις του καλλιτέχνη που προσπαθεί να ξεχάσει τα προσωπικά ζητήματα που τον ταλαντεύουν και τον ακολουθούν εξαιτίας του «ένοχου» παρελθόντος του.

Υπάρχουν άλλες δυο-τρεις στιγμές που ξεφεύγουν από τα συνηθισμένα trap-tracks και παρ’ ότι δεν περίμενα ότι θα έλεγα κάτι τέτοιο, με ενδιέφερε να ακούσω τι είχε να πει ο Young Jeezy σ’ ο,τι αφορά τις θεματολογίες πέρα των gang stories. Θα μπορούσε να δώσει περισσότερη βάση σε αυτόν τον τομέα, να το κάνει ακόμα πιο προσωπικό αλλά σε διαφορετικό επίπεδο, παίρνοντας μικρές αποστάσεις από τα street tales που μας έχει ήδη εξιστορήσει περισσότερο από μία φορά.

Ζητάω όμως πράγματα που ενδεχομένως να μην του ταιριάζουν σε τόσο μεγάλη διάρκεια. Το «Seen It All: The Autobiography» έχει σίγουρα κάποια προβληματάκια όπως το δεύτερο 20λεπτο του album που χάνει λίγο σε ενέργεια και ατμόσφαιρα, ή κάποια feats με τον Akon που μπορεί να με πήγαν πολλά χρόνια πίσω (εποχές σχολείου με το «Soul Survivor» ως ringtone στο Sony Ericsson K750), αλλά σαν τελικό αποτέλεσμα ακουγόντουσαν κάπως «ξεπερασμένα».

Με αυτό το album κατάφερε όμως να αντιστρέψει το κλίμα των τελευταίων άκαρπων σεζόν και να παρουσιάσει ένα στιβαρό, καλό project που κατάφερε έστω και αποσπασματικά να δείξει ότι το να ακούς Young Jeezy δεν σημαίνει μονάχα κάνω «ντου» σε μαγαζιά τις γειτονιάς και μαζεύω τις πληρωμές από τις αγοροπωλησίες με το «χιόνι». Αν και κακά τα ψέματα, με αυτά τα street κομμάτια αγαπήσαμε τον συγκεκριμένο καλλιτέχνη και σε εκείνα είναι που δείχνει άνετος και έτοιμος να σε παρασύρει στον ρυθμό του.

Young Jeezy - Seen It AllThe Autobiography

Βαθμολογία:

Κομμάτια Που Ξεχώρισαν: «1-4 Block», «Black Eskimo», «Holy Ghost», «Seen It All», «Beautiful»

Tracklist:

01. 1-4 Block
02. What You Say
03. Black Eskimo
04. Enough
05. Holy Ghost
06. Me OK
07. 4 Zones
08. Been Getting Money (Feat. Akon)
09. Fuck The World (Feat. August Alsina)
10. Seen It All (Feat. JAY Z)
11. Win Is A Win
12. Beautiful (Feat. Game & Rick Ross)
13. Beez Like (Feat. Lil Boosie)
14. No Tears (Feat. Future)
15. How I Did It (Perfection)

Best Buy Bonus Tracks:
16. Shady Life (Feat. Kelly Rowland) (Produced By Hot Sauce)
17. Addicted (Feat. T.I. + YG) (Produced By Childish Major)

About Author

Έκτωρ Αποστολόπουλος