Κριτικες Δισκων House/Dance

Review: Robin Schulz – Prayer

Review: Robin Schulz – Prayer

H Γερμανική πόλη Όσναμπρικ δεν έχει τρομερά αξιοθέατα ή κάτι το εξαιρετικά ιδιαίτερο για να καυχιέται, αλλά εδώ και ενάμιση χρόνο υπάρχει ένας παραγωγός που διαφημίζει την εν λόγω πόλη με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ο λόγος για τον Robin Schulz που κατάφερε να μονοπωλήσει τα charts πάρα πολλών διαφορετικών χωρών με δύο συγκεκριμένα remixes.

Οι δικές του εκδόσεις για τα «Waves» και «Prayer in C» τον ανέβασαν στην κορυφή των ανερχόμενων Djs της ηλεκτρονικής σκηνής και ο πρώτος του δίσκος προσπαθεί να «χτίσει» πάνω σε ακριβώς αυτή την επιτυχία. Το «Prayer» ξεκινάει με το «Waves» δηλώνοντας εμμέσως πλην σαφώς ότι : «Είμαι το CD του τύπου που δημιούργησε αυτό το κομμάτι» και παρ’ ότι αντιπαθώ τέτοιου είδους επιλογές, ακούγοντας ολόκληρο τον δίσκο μπορώ να καταλάβω τους λόγους για αυτή την τοποθέτηση ως πρώτο τραγούδι.

Ο Robin Schulz είναι ένας απλός παραγωγός, με απλές ιδέες και απλό τρόπο σκέψης. Προσπαθεί να πάρει κομμάτια άλλων καλλιτεχνών που έχουν ένα ραδιοφωνικό hit potential και να τα μετατρέψει σε τραγούδια που θα μας συνοδέψουν για τουλάχιστον τρία καλοκαίρια σερί. Ακόμα και οι 100% δικές του ενορχηστρώσεις μοιάζουν λες και έχουν έναν συμπληρωματικό χαρακτήρα στα edits των «Changes», «Sky Full Of Stars» και των δύο μεγάλων hit singles. Η επιλογή του 27χρονου να φτιάξει έναν δίσκο που θα ικανοποιήσει το κοινό που αγάπησε αυτά τα τραγούδια, δηλαδή τους mainstream ακροατές της Deep House, συνέβαλε στο τελικό αποτέλεσμα της συνολικής εικόνας του «Prayer».

Το πιάνο και τα απαλά riffs στις Deep House μουσικοσυνθέσεις του «σιγουρεύουν» το mass acceptance του κόσμου, αλλά παράλληλα απλοποιούν τόσο πολύ τα πράγματα που αρχίζεις και καταλαβαίνεις ότι πρόκειται για έναν πάρα μα πάρα πολύ safe δίσκο. Είναι η προσωποποίηση του «Deep House goes Pop» χωρίς να υπονοώ με αυτό κάτι κακό ή αρνητικό. Όσο απλό και αν μοιάζει το στήσιμο του πρώτου album του Schulz, άλλο τόσο αποτελεσματικό δείχνει σε μεμονωμένες ακροάσεις διάφορων κομματιών του.

Το «Sun Goes Down» είναι ένα εξαίρετο single, το «We Don’t Have To Take» έχει μία παραγωγή που μοιάζει με τουλάχιστον άλλα τρία τραγούδια του album, αλλά σου αφήνει μία όμορφη και γλυκιά γεύση. Ο παραγωγός πιάνει στον απόλυτο βαθμό του το vibe και τον ήχο του ραδιοφώνου, των clubs και των beach bars της τελευταίας τριετίας και αυτό το πράγμα το τραβάει για περίπου 66 λεπτά.

Αν εξαιρέσουμε τους τραγικούς στίχους του «Willst Du» («Θεεεεες να πάρουμε μαζί ναρκωτικάααα, θα βρέξει κόκκινα τριαντάφυλλαααα» ) που παραπέμπει σε κομμάτι που γράφτηκε για τα «Παρατράγουδα» από τον Καρβέλα, το «Prayer» δεν έχει κάποιες πραγματικά κακές στιγμές. Βέβαια, από την στιγμή που δεν υπάρχουν παραγωγές εκτός των καλλιτεχνικών ορίων που έθεσε ο Robin Schulz στο πρώτο του album, κάτι τέτοιο δεν θα έπρεπε να μας προκαλέσει και κάποια έκπληξη.

Ναι, είναι ένα album που εστιάζει σε μία απλοϊκή μεταφορά θετικής αύρας στον μέσο ακροατή, ναι, είναι από ένα σημείο και μετά προβλέψιμο, αλλά παραμένει ένας πράγματι ικανοποιητικός mainstream δίσκος που καταφέρνει τον στόχο του. Οι απαιτητικοί ακροατές ενδεχομένως  να κουραστούν ή να βαρεθούν μετά από τρεις-τέσσερις ολοκληρωμένες ακροάσεις, αλλά υπάρχουν τουλάχιστον 7-8 κομμάτια που θα τους συνοδεύσουν για αρκετό καιρό.

To «Prayer» ολοκληρώνει την εκστρατεία του Robin Schulz στα charts και στα ραδιόφωνα όπως ακριβώς θα περίμενε κανείς, χωρίς να δίνει χώρους για κάποια έκπληξη ή τραβηγμένη (με την καλή έννοια) ιδέα. Ασχέτως όμως με τα παραπάνω, είμαι σίγουρος ότι μέσα στην χρονιά θα ξεπεταχτεί τουλάχιστον άλλο ένα μεγάλο hit-single που θα βαδίζει σε γνώριμα ηχητικά μονοπάτια. Και εδώ που τα λέμε, αυτός ήταν εξαρχής ο βασικός στόχος του δίσκου.

Robin Schulz Prayer

Βαθμολογία:

Κομμάτια Που Ξεχώρισαν: «Prayer in C», «Sun Goes Down», «No Rest For The Wicked», «We Don’t Have To Take Our Clothes Off», «Snowflakes», «Waves»

Tracklist:

01. Lilly Wood & The Prick and Robin Schulz – Prayer in C
02. Robin Schulz & Alligatoah – Willst Du
03. Robin Schulz – Sun Goes Down (feat. Jasmine Thompson)
04. Lykke Li – No Rest For The Wicked (Robin Schulz Edit)
05. Clean Bandit – Rather Be (feat. Jess Glynne) (Robin Schulz Edit)
06. Lexer & Nico Pusch – We Don’t Have To Take Our Clothes Off
07. Robin Schulz and Me & My Monkey – House On Fire
08. HEYHEY – Taking Me Home
09. Robin Schulz & Dansir – Never Know Me
10. Pingpong & Robin Schulz – Snowflakes (Radio Edit)
11. Mr. Probz – Waves (Robin Schulz Radio Edit)
12. Robin Schulz – Warm Minds
13. Robin Schulz – Wrong
14. Scheinizzl & Chroph – Summer Nights (feat. David Lageder)
15. Thomas Lizzara – Spree Ahoi (feat. Steven Coulter) (Radio Edit)
16. Tom Thaler & Basil and Robin Schulz – Hier Mit Dir (Robin Schulz Radio Mix)
17. Faul & Wad Ad vs. Pnau – Changes (Robin Schulz Remix)
18. Coldplay – A Sky Full of Stars (Robin Schulz Edit)
19. Stil & Bense – Whatever
20. Alex Schulz – In The Morning Light

About Author

Έκτωρ Αποστολόπουλος