ΚΑΝΟΝΕΣ

Με αυτή την μορφή κριτικής παρουσιάζω ένα 2 σε 1 review με μια ενδιαφέρουσα αντιπαράθεση. Σε κάθε κατηγορία που υπερέχει κάποιο άλμπουμ, θα του πιστώνεται ένας βαθμός. Στις κατηγορίες όπου και οι δύο δίσκοι είναι ισάξιοι θα παίρνουν και οι δυο από έναν πόντο. Εάν υπάρξουν περιπτώσεις όπου και οι δυο προσπάθειες υστερούν ή δεν μπορούν να κριθούν, δεν θα κερδίζουν κανένα πόντο. Οι βαθμολογίες στο τέλος βγαίνουν με τον ίδιο τρόπο όπως όλες οι κριτικές δίσκων στο Beat – Town.broken ankles vs zioni
Η πρώτη εντύπωση: Παρ’ ότι και οι δύο δίσκοι καταφέρνουν και σου μεταφέρουν το καλλιτεχνικό κλίμα μέσα στα πρώτα λεπτά, θεωρώ ότι η δυναμικές παραγωγές από Girl Talk σε συνδυασμό με την grimmy φωνή του Freeway κλέβουν όσο να’ ναι τις εντυπώσεις. Από την άλλη, δηλώνω fan του συγκεκριμένου ήχου και γνωρίζω ότι υπάρχουν αρκετοί Hip-Hop ακροατές εκεί έξω που θα προτιμήσουν το πιο ήρεμο στυλάκι των Zion I, αν και ξεκινούν με το πιο uptempo beat του «Past The Mind». Και τα δύο EPs μπαίνουν κατευθείαν στο ψητό και παρουσιάζουν άμεσα και γρήγορα το περιεχόμενό τους (1-1)

Παραγωγές: Σκληρό beat με Waka Flocka που σε παρασέρνει, samplάρα στο «Tell Me Yeah» που θυμίζει έντονα αρχές της προηγούμενης δεκαετίας και ένας Freeway που επιβεβαιώνει τον κανόνα ότι όποτε συνεργάζεται μόνο με έναν παραγωγό, το μουσικό αποτέλεσμα είναι σχεδόν άρτιο. Όλα αυτά υπογραμμίζουν την τρομερή δουλειά που έχει γίνει σε αυτό το EP και παρ’ ότι το «Liberations» έχει μια παραδοσιακή θα έλεγα προσέγγιση σ’ ότι αφορά τον ηχητικό τομέα, δεν μπορεί να ανταγωνιστεί τον πλουραλισμό και την ζωντάνια που βγάζει το «Broken Ankles». (2-1)

Παρουσία των καλλιτεχνών/ Περιεχόμενο: Σε αυτή την κατηγορία μιλάμε για δύο στιχουργούς πολύ διαφορετικούς. Από την μία πλευρά έχουμε το ποιοτικό πρόσωπο του MC Zumbi των Zion I που έχει τη ζεστή φωνή και το βαθυστόχαστο wordplay, χωρίς βέβαια να πιάνει τα ψηλά στάνταρ των πρώτων δίσκων της μπάντας. O Freeway είναι ένας rapper που δεν συναρμολογεί τις λέξεις με την ίδια ευκολία που το κάνει ο σημερινός του «αντίπαλος». Δεν είναι σε καμία περίπτωση όμως μέτριος, από εποχής Roc-A-Fella ανήκε στα αστέρια της ομάδας και πρόκειται για τον κλασικό MC που το παλεύει με το flow και την χαρακτηριστική φωνή, μετατρέποντας το πάθος που έχει γι αυτή την μουσική σε κάτι το ουσιαστικό.

Με κομμάτια όπως το «Futurism» καταλαβαίνεις ίσως την λυρική ανωτερότητα του EP των Zion I, απέναντι στον Freeway, ο οποίος όμως λειτουργεί καλύτερα στο περιβάλλον στο οποίο καλείται να αποδώσει. Το street image της κυκλοφορίας «Broken Ankles» παντρεύεται και με προσωπικά βιώματα («Lived It») του καλλιτέχνη και όλο αυτό δεν γίνεται να περάσει απαρατήρητο από τους λάτρεις των rap-vocals. (3-1)

Συμμετοχές: Ο Freeway κλέβει ξεκάθαρα το show σε αυτό το EP και οι Young Chris και Jadakiss δεν μπορούν να αλλάξουν και πολλά. Ο πρώτος επανέφερε κατά κάποιον τρόπο την νοσταλγία της Roc-A-Fella και είχε και μερικές πολύ καλές ατάκες, αλλά η «μπογιά» του έχει περάσει. Τον έμπειρο και ποιοτικό Jadakiss από την άλλη δεν μπορώ να πω ότι τον «κατάλαβα» και πολύ σαν παρουσία στο «Ι Can Hear Sweat», με τον 38χρονο να αναλώνεται στα ανούσια bars των τελευταίων ετών. Όταν ο Waka Flocka Flame έχει το καλύτερο feat από αυτά τα τρία ονόματα, νομίζω ότι αυτό από μόνο του τα λέει όλα.

Το «Liberations» από την άλλη είχε μία αισθητά καλύτερη ενσωμάτωση των φιλοξενούμενων των Zion I, με σημαντικές συμμετοχές όπως αυτή του Sadat X αλλά και με πολύ ωραίους vocalists όπως τον Gavin Grant, ο οποίος μπορεί να μην είναι top επιπέδου, αλλά κατάφερε να ομορφύνει άμεσα το τραγούδι «Past The Mind». (3-2)

Τα καλύτερα κομμάτια: Πολύ εύκολος πόντος για το «Broken Ankles» αφού κάθε δημιούργημα θα μπορούσε να λογίζεται ως το καλύτερο κομμάτι του EP. Τα μπάσα και τα drums κυριεύουν σχεδόν ολόκληρο το project και όταν υπάρχει η ανάγκη για αλλαγή πλεύσης σου παρουσιάζεται ένα sample το οποίο σε «στέλνει» σαν fan αυτού του ήχου. Παρ’ ότι το «Liberations» έχει κάποια όμορφα highlights, δεν μπορεί να ανταγωνιστεί στον τομέα των μεμονωμένων δημιουργιών την δουλειά των Girl Talk και Freeway. (4-2)

Τα χειρότερα tracks: Ίδια κατάσταση επικρατεί και σε αυτή την κατηγορία, μόνο με μία διαφορετική οπτική. Τα πιο αδιάφορα tracks ξεχωρίζουν πιο εύκολα στην δουλειά των Zion I, επειδή στο «Broken Ankles» δεν υπάρχει ούτε ένας μέτριος ήχος. Θέλω όμως να’ μαι δίκαιος και με τα δύο projects και να αναφέρω ότι και το «Liberations» δεν έχει κάποιο κομμάτι που δεν ακούγεται ή που θα έπρεπε να λείπει σώνει και καλά από το τελικό προϊόν. Απλώς υπάρχει μία μικρή ανισορροπία σ’ ότι αφορά τις εντυπώσεις που σου αφήνουν τα δύο-τρία κορυφαία τραγούδια σε σχέση με τα υπόλοιπα.  (5-2)

Αντοχή στον χρόνο: Και εδώ ο πόντος πάει στον Freeway που κατάφερε να δώσει στους υποστηρικτές του ένα ολοκληρωμένο EP που ακούγεται με μεγάλη ευκολία από την αρχή ως το τέλος, αλλά και μεμονωμένα. Είμαι σίγουρος ότι όλα τα κομμάτια θα μείνουν στης tracklist των ακροατών για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ η δουλειά των Zion I επικεντρώνεται περισσότερο στο core κοινό και στο fanbase που τους στηρίζει όλα αυτά τα χρόνια. Τα «Futurism» και «Past The Mind» είναι από τα πιο όμορφα τραγούδια του 2014, αλλά το «Broken Ankles» έχει πολύ απλά περισσότερο υλικό που κινείται σε αυτά τα υψηλά στάνταρ. (6-2)

Εξώφυλλο:  Το εξώφυλλο του νέου EP των Zion I ήταν ο λόγος για τον οποίο έδωσα κατευθείαν την ευκαιρία σε αυτό το EP ενώ είχα και άλλους δίσκους στην προσωπική μου λίστα τους οποίους ήθελα να ακούσω αυτό το διάστημα. Αντίθετα στην περίπτωση του «Broken Ankles» το cover μου φάνηκε τέρμα αδιάφορο και αν δεν είχα αυτή την αδυναμία για τα παιδιά της Roc-A-Fella, μπορεί να μην το είχα τσεκάρει μέχρι και αυτή την στιγμή που «μιλάμε». (6-3)

Τελικό Σκορ:

6-3

dfsssssssdfffffffffffffffffffffffffffffffffffffff


Αποτέλεσμα: Double score που θα λέγαμε και στον αθλητισμό, αλλά η αλήθεια είναι ότι η κυκλοφορία του διδύμου Freeway και Girl Talk με ενθουσίασε όσο ελάχιστα releases φέτος. Καθαρός, παθιασμένος και φρέσκος Hip-Hop ήχος από έναν από τους πιο γνωστούς Αμερικανούς MCs των 00’s, ο οποίος συνεχίζει να συντηρεί αυτό το μυστήριο της μέχρι τώρα καριέρας του. Όποτε κάθεται στο τραπέζι με έναν μονάχα παραγωγό, το αποτέλεσμα είναι κορυφαίο. Όποτε μπλέκει με πολλά beats από διαφορετικά πρόσωπα το αποτέλεσμα είναι… για κλάματα! Δεν ξέρω πώς τα καταφέρνει έτσι ο Freeway, αλλά με αυτό το EP κέρδισε τις εντυπώσεις στο πρώτο μισό του 2014 και μάλιστα με χαρακτηριστική ευκολία.

Δεν μπορώ να πω το ίδιο για τους Zion Ι που παρουσίασαν ένα αρκετά καλό EP, που δεν κατάφερε όμως να εκτοξεύσει το hype γύρω από την επόμενη δουλειά της μπάντας. Το «Liberations» έχει ωραίο περιεχόμενο και σίγουρα είναι πολύ πιο ποιοτικό από αρκετά μέτρια δισκάκια που μας πλασάρουν τους τελευταίους μήνες, αλλά σε γενικές γραμμές κινήθηκε στα γνωστά στάνταρ του group μη μπορώντας να αφήσει υποσχέσεις για κάτι πραγματικά φρέσκο και ανανεωμένο στο άμεσο μέλλον. Όσοι γουστάρετε την φάση των Zion I μπορείτε να το τσεκάρετε άφοβα και είμαι σίγουρος ότι θα απολαύσετε αυτά 19 λεπτά σε αρκετά μεγάλο βαθμό.

Βαθμολογία:

Broken Ankles
vote4

Liberations
vote3

Tracklist:

Broken Ankles EP

01. Broken Ankles Intro
02. Tolerated (ft. Waka Flocka Flame)
03. Tell Me Yeah (ft. Young Chris)
04. I Can Hear Sweat (ft. Jadakiss)
05. Suicide
06. Lived It

.

Liberations EP

01. Past The Mind feat. Gavin Grant
02. Lateef’s Song feat. 1-O.A.K
03. Futurism
04. Get Urs feat. Mr. Lif, Kev Choice, Deuce Eclipse, Opio & Sadat X
05. Break The Fall feat. Gavin Grant
06. Past The Mind (Alternative Hook)

About Author

Έκτωρ Αποστολόπουλος