Κριτικες Δισκων Hip-Hop / R&B

Οι CunninLynguists Μιλούν Αποκλειστικά Στο Beat-Town!

Οι CunninLynguists Μιλούν Αποκλειστικά Στο Beat-Town!

deacon the villain

Όλες οι συνεντεύξεις που έχουν δημοσιευτεί στο παρελθόν από τούτη την σελίδα ήταν σημαντικές και πιστεύω και αρκετά ενδιαφέρουσες, η καθεμία για τους δικούς της ιδιαίτερους λόγους. Η συγκεκριμένη όμως σημαίνει πολλά τόσο για το site, όσο και για μένα προσωπικά, αφού μιλάμε για ένα από τα πλέον all-time favorite μουσικά σχήματα της Hip-Hop σκηνής.

Οι CunninLynguists περνάνε ένα διάστημα που συμπεριλαμβάνει μπόλικο τρέξιμο και πολλές υποχρεώσεις: νέους δίσκους, πολλά gigs και άπειρες προετοιμασίες. Αυτός είναι ένας παραπάνω λόγος που με κάνει να χαίρομαι γι’ αυτό το interview και σίγουρα με τιμάει το γεγονός ότι ο Deacon The Villain, ένα από τα ιδρυτικά μέλη του γκρουπ, βρήκε χρόνο να απαντήσει σε μερικές ερωτήσεις. Μέσα από αυτές τις απαντήσεις δημιουργήθηκε μία πολύ ωραία συζήτηση γύρω από την μεγάλη τους tour, την καινοτομία που κρύβει ο καινούργιος τους δίσκος και πολλά πολλά άλλα που θα χαροποιήσουν τους υποστηρικτές (και όχι μόνο) ενός σημαντικού ονόματος της Αμερικανικής σκηνής.

Original English Version: http://beat-town.com/2014/04/10/exclusive-interview-with-cunninlynguists-deacon-the-villain/

Beat-Town: Πρώτα απ’ όλα θέλω να σας ευχαριστήσω για αυτή την συνέντευξη

Deacon The Villain των CunninLynguists: Κανένα πρόβλημα

BT: Πριν από μερικούς μήνες κυκλοφόρησε το “Still Motion” του Natti, τώρα προχωρήσατε στην κυκλοφορία του νέου CunninLynguists-album “Strange Journey Volume 3” και τον Απρίλιο ξεκινήσατε με την παγκόσμια περιοδεία σας. Προφανώς και πρόκειται για μία πολυάσχολη περίοδο για εσάς, σωστά?

D: Ακριβώς, σ’ ότι αφορά την δημιουργία νέων τραγουδιών, τους τελευταίους έξι μήνες “τρέχαμε” με φουλ ταχύτητα. Ξέχασες  να αναφέρεις το “Built To Fade” project του Kno σε συνεργασία με Anna Wise, Dane Ferguson & Zoe Wick.

BT: Μιλώντας για το καινούργιο LP, θα’ θελα να ξέρω πώς νιώθετε για την επιλογή σας να αφήσετε τους fans σας να πάρουν σημαντικές αποφάσεις για τον δίσκο σας. Είσαστε ευχαριστημένοι με τον τρόπο που ολοκληρώθηκε το θέμα αυτό και με το τελικό αποτέλεσμα? Θα ξανακάνατε κάτι τέτοιο?

D: Είμαστε πάρα πολύ ευχαριστημένοι. Αν θα το ξανακάναμε? Μάλλον όχι. Δεν το λέμε αυτό εξαιτίας των fans, γιατί εκείνοι έκαναν μία καταπληκτική δουλειά, αλλά δεν θα θέλαμε να επαναλάβουμε αυτήν την ιδέα. Δεν είναι ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούμε. Αλλά σ’ ότι αφορά αυτόν τον τρόπο λειτουργίας, ήταν πολύ εμπνευσμένο και μας έδωσε μία ευκαιρία να έρθουμε ξανά σε επαφή με τις βάσεις μας και να δυναμώσουμε την σχέση μας με το κοινό μας. Μία “Win-win” κατάσταση.

BT: Πιστεύετε ότι αυτός ο τρόπος λειτουργίας θα ήταν κάτι που θα μπορούσε να το κάνει και ένας καλλιτέχνης που έχει συμβόλαιο με μία major δισκογραφική εταιρία? Δηλαδή, να υπάρχει αυτή η αλληλεπίδραση με το κοινό στο επίπεδο που το κάνατε εσείς? Θα θέλατε να δείτε να πετυχαίνει αυτό το concept και να το ακολουθήσουν και άλλοι rappers?

D: Μας έλεγαν πολλές φορές καθ’όλη την διάρκεια της δημιουργίας ότι ο κόσμος “μας παρακολουθούσε και είχε επικεντρωθεί πάνω μας”. Δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι θα υπάρξουν αρκετοί άνθρωποι που θα προσπαθήσουν να χτίσουν έναν ανάλογο τρόπο δημιουργίας με τα δικά μας blueprints. Μπορεί να το κάνει αυτό ο οποιοσδήποτε? Όχι. Γιατί αν το δούμε ρεαλιστικά, δεν έχουν όλοι οι καλλιτέχνες τον τύπο των fans που έχουμε εμείς. Πολλοί καλλιτέχνες έχουν fans που είναι “περαστικοί”, ενώ οι δικοί μας υποστηρικτές είναι ότι πιο κοντινό υπάρχει σε οικογένεια, παραμένοντας παντελώς ξένοι (γέλια). Οι καλλιτέχνες που δημιουργούν μουσική που φέρνει τον κόσμο κοντά σ’ ένα ανάλογο συναισθηματικό επίπεδο θα μπορούσαν σίγουρα να πετύχουν μ’ ένα τέτοιο project.

ΒΤ: To “Strange Journey” ξεκίνησε πριν από μερικά χρόνια σαν μία σειρά από Mixtapes. Φέτος όμως κυκλοφορήσατε το τρίτο μέρος της σειράς σαν κανονικό album, συζητώντας πολλές διαφορετικές θεματολογίες, με πολλές συμμετοχές γνωστών καλλιτεχνών, “ταξιδεύοντας μέσα στο διάστημα”, αντιμετωπίζοντας πολλές διαφορετικές προτάσεις μέσω της ψηφοφορίας του κόσμου και παρ’ όλα αυτά καταφέρατε και δημιουργήσατε μία σταθερή και στιβαρή εμπειρία. Ήταν πιο δύσκολη ή πολύπλοκη η διαδικασία δημιουργίας του “Strange Volume Three” σε σχέση με προηγούμενα albums?

D: Κοίτα, η διαδικασία δεν ήταν περισσότερο δύσκολη ή πολύπλοκη, αλλά σίγουρα ήταν λιγότερο οργανική. Συνήθως ακολουθούμε απλώς την ροή και το flow όταν συναρμολογούμε τα “Strange Journey” projects. Μπορούσαμε π.χ. να πετύχουμε κυριολεκτικά στον δρόμο τον Killer Mike στους δρόμους της Ατλάντα και την επόμενη μέρα να ηχογραφούμε όλοι μαζί ένα κομμάτι για την σειρά, αλλά στην περίπτωση αυτού του δίσκου έπρεπε να λειτουργήσουμε λίγο διαφορετικά. Συνεχίζουμε να προσπαθούμε να κάνουμε την διαδικασία όσο πιο φυσική γίνεται, γιατί τα φυσικά στοιχεία οδηγούν πάντα στην καλύτερη δυνατή μουσική. Κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε για να δουλέψουμε, να σεβαστούμε και να συνεργαστούμε γύρω από το πρόγραμμα των live εμφανίσεων των ανθρώπων που επιλέχθηκαν από τους fans μας μέσω της ψηφοφορίας, έχοντας όμως πάντα μία αίσθηση βιασύνης. Ειλικρινά όμως, ακόμα και αυτοί που δεν κατάφεραν να ταιριάξουν στους χρονικούς περιορισμούς μας, θα εμφανιστούν σίγουρα στα μελλοντικά μας projects. Καταφέραμε και χτίσαμε εξαιρετικές σχέσεις με καλλιτέχνες με τους οποίους δεν θα ερχόμασταν σε επαφή υπό κανονικές συνθήκες.

CunninLynguists_live_interview_beattown

BT: Δεν θα είμουν υπερβολικός αν έλεγα ότι το “Strange Journey Volume 3” δεν είχε μέτρια κομματάκια, τα πάντα κατάφεραν και εναρμονίστηκαν μεταξύ τους σχεδόν τέλεια. Υπάρχουν πολύ λίγοι δίσκοι εκεί έξω που καταφέρνουν και δημιουργούν το ίδιο σταθερό αποτέλεσμα από την αρχή μέχρι και το τέλος. Και αυτό ισχύει και για πολλά major albums για τα οποία γράφω κάθε χρόνο. Μήπως πηγάζει αυτή η δύναμη των δίσκων σας μέσα από το γεγονός ότι δουλεύετε εντελώς ανεξάρτητα από τα μεγάλα labels?

D: Σύντομη απάντηση: Ναι. Σε μία πιο μακροσκελή απάντηση: Έχουμε ένα πεντακάθαρο checks και balance system. Νοιαζόμαστε πραγματικά για την ειλικρίνεια και την εντιμότητα όταν μιλάμε για δημιουργικότητα. Όχι μόνο σ’ ότι αφορά την ειλικρίνεια μέσα από τα μηνύματα των τραγουδιών μας, αλλά και στην ειλικρίνεια που υπάρχει μεταξύ μας όταν κάτι είναι “μούφα”. Το πρώτοι ακροατές των κομματιών μας είμαστε εμείς και εμείς είμαστε πραγματικά σκληροί κριτές, αλλά όχι σε τέτοιο βαθμό ώστε να μην δουν ποτέ το φως της δημοσιότητας τα τραγούδια μας. Σε τελική ανάλυση, η μουσική δημιουργείται για να μπορέσει να την ακούσει ο κόσμος, αλλά παρ’ όλα αυτά συνεχίζουμε να κρατάμε το απαραίτητο quality control.

BT: Ποια είναι η κατάσταση του να είσαι ανεξάρτητος το 2014, σ’ ότι αφορά τις πωλήσεις, τα λεφτά που βγάζετε και τα έξοδα της ηχογράφησης ενός νέου album? Είναι καλύτερη ή χειρότερη η κατάσταση συγκριτικά με πριν από πέντε ή δέκα χρόνια πριν?

D: Καλή ερώτηση. Θα έλεγα ότι είναι πιο σημαντικό την σημερινή ημέρα να γίνεται ένας ποιοτικός έλεγχος απ’ ότι πριν από πέντε ή δέκα χρόνια, αλλά σε τελική ανάλυση δεν ανησυχούμε τόσο γι’ αυτό το πράγμα γιατί πάντα προσπαθούμε να προσφέρουμε ένα ποιοτικό προϊόν. Σεβόμαστε ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ το γεγονός ότι ο κόσμος μας δίνει τα λεφτά του, τα οποία τα έχει δουλέψει σκληρά. Γι’ αυτό και προσπαθούμε πάντοτε να δίνουμε τα πάντα στην μουσική που δημιουργούμε. Την μέρα που θα αρχίσουμε να χασομεράμε θα είναι και η μέρα που θα σταματήσουμε.

BT: Επίσης μου αρέσει πολύ το γεγονός ότι στηρίζετε τις κυκλοφορίες σας με εξαιρετικές μη-ψηφιακές κόπιες, που έρχονται μαζί με δώρα για τους fans και τους collectors που βρίσκονται ανάμεσά τους. Πώς νιώθετε για όλη αυτή την digital κατάσταση και τις διάφορα music-streaming υπηρεσίες όπως τα iTunes, Spotify κτλ? Αν θυμάμαι καλά, υπήρχε και κάποια ιστορία ανάμεσα σε εσάς και το Spotify, σωστά?

D: Μπα, δεν ήταν ακριβώς άμεση διαμάχη. Απλά παλέψαμε λίγο εσωτερικά με το γεγονός ότι αυτοί δεν πληρώνουν σχεδόν τίποτα στους καλλιτέχνες για κάθε κομμάτι. Στο τέλος όμως, υπάρχει ο κίνδυνος να κολλήσεις στο παρελθόν παλεύοντας το μέλλον. Την ίδια στιγμή όμως, η αγάπη για το φυσικό προϊόν έχει κάνει ένα δυνατό comeback. Το βινύλιο έχει δυναμώσει πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια, οι κασέτες έχουν κάνει και αυτές την επιστροφή τους σαν collectible! Σίγουρα υπάρχει κάτι που πρέπει να προσέξουμε γύρω απ’ αυτή την κατάσταση. Οι άνθρωποι θέλουν ακόμα κάτι χειροπιαστό, ειδικά όταν πρόκειται για μουσική που τους φέρνει σ’ επαφή σ’ ένα πιο βαθύ επίπεδο. Οι άνθρωποι που ηχογραφούν αναλώσιμη μουσική ,τα φυσικά προϊόντα δεν τους νοιάζουν και τόσο πολύ. Για εμάς όμως σημαίνουν τα πάντα.

BT: Υπάρχουν κάποιοι rappers ή παραγωγοί, ιδιαίτερα από τους πιο καινούργιους, τους οποίους συμπαθείτε για την δουλειά που έκαναν το 2013? Ίσως υπάρχουν και κάποια albums που θα κυκλοφορήσουν στο μέλλον και τα οποία περιμένετε να ακούσετε στο μέλλον με μεγάλη ανυπομονησία?

D: Όλο το TDE camp, Tiron & Ayomari, Tanya Morgan… Είναι δύσκολο να αρχίσω να μετράω ονόματα, γιατί υπάρχουν τόσοι πολλοί άνθρωποι που το κάνουν σωστά αυτό το πράγμα. Ειλικρινά, δεν δυσκολεύομαι να βρω πραγματικά καλή μουσική την σήμερον ημέρα. Υπάρχει χάλια rap? Φυσικά και σε μεγάλη ποσότητα. Αλλά αν νοιάζεσαι αρκετά και το ψάχνεις, θα βρεις μερικά διαμάντια.

BT: Τι θα πρέπει να περιμένουν οι fans από την μεγάλη σας tour φέτος, εκτός από το super-sexy και σε περιορισμένη ποσότητα βινύλιο του “A Piece of Strange”, το οποίο έχει εξιτάρει πάρα πολύ κόσμο στο facebook?

D: Μερικά νέα μπλουζάκια, φουτεράκια, αφίσες, Cds από side projects όπως τα Natti– “Still Motion”, Kno – “Build To Fade”, Sheisty Khrist & I – “Niggaz With Latitude” και μπόλικα βινύλια (γέλια).

BT: Η τελευταία μου ερώτηση επικεντρώνεται λίγο στο μέλλον των CunninLynguists και στα projects τους. Το ξέρω ότι είναι πολύ νωρίς, αλλά υπάρχουν κάποια μελλοντικά projects τα οποία έχει σχεδιάσει να κυκλοφορήσετε, είτε σόλο είτε σαν group, ή κάτι άλλο που θα μπορούσατε να μας αποκαλύψετε? Μήπως ετοιμάζετε και μία καινούργια συνεργασία με κάποιον άλλον καλλιτέχνη?

D: Σ’ ότι αφορά τους CunninLynguists σαν γκρουπ, είναι ακόμα πολύ νωρίς για να συζητήσουμε οτιδήποτε. Δεν δίνω καμία πληροφορία γύρω από αυτό (γέλια). Μετά την tour, θα δουλέψω κατευθείαν πάνω σε μία σόλο δουλειά. Έχω ήδη δέκα beats έτοιμα. Ο Kno δουλεύει έντονα σ’ ένα instrumental album και ο Natti ασχολείται με κάποιου είδους projects επίσης. Θα πρέπει να περιμένετε λίγο και να δείτε τι θα προκύψει!

BT: Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τις απαντήσεις που μου δώσατε. Έχετε κάποιες τελευταίες κουβέντες για τους fans ή γενικότερα για τον κόσμο?

D: Πραγματικά, σας λατρεύουμε όλους σας, αλήθεια.

Για επικοινωνία και πληροφορίες γύρω από τους CunninLynguists:

Website: – https://cunninlynguists.bandcamp.com/
Facebook:– https://www.facebook.com/CunninLynguists
Twitter: – https://twitter.com/CunninLynguists
Soundcloud – https://soundcloud.com/cunninlynguists

About Author

Έκτωρ Αποστολόπουλος