Έξι μήνες μετά την κυκλοφορία του πολύ καλού debut album «True», ο Avicii επιστρέφει ξανά δισκογραφικά. OK σύμφωνοι, δεν είναι μία 100% αυθεντική δισκογραφική κυκλοφορία, αλλά πρόκειται για ένα remix LP του κανονικού δίσκου. Η διαφορά που υπάρχει ανάμεσα σε αυτό το remix album και ανάλογες προσπάθειες άλλων καλλιτεχνών (Linkin Park, Michael Jackson κτλ.) είναι ότι τα πάντα τα έχει επιμεληθεί ο ίδιος ο Avicii. Δεν πρόκειται να βρείτε νέες εκδόσεις των γνωστών κομματιών από άλλους Djs και συναδέλφους, ούτε μεγάλες συνεργασίες με γνωστά ονόματα.

Όπως μαρτυρά και ο τίτλος αυτής της δουλειάς λοιπόν, στο νέο αυτό CD θα βρείτε μουσική που βασίζεται στην μουσική του Avicii με την υπογραφή του… Avicii! Ανανεωμένη μεν, με πολλούς γνωστούς ήχους δε, που στοχεύουν κυρίως στους «παλιούς» υποστηρικτές του 24χρονου wonderkid της ηλεκτρονικής σκηνής.

Δεν θα είμουν υπερβολικός άμα σας έλεγα «ξεχάστε ότι ακούσατε πέρσι», μιας και στο «True: Avicii By Avicii» βρίσκουμε έναν πολύ πιο αυθεντικό ηλεκτρονικό ήχο, με κατά διαστήματα 100% progressive drops («Hey Brother»), το μελωδικό-σουηδικό συναίσθημα και μπόλικα nu disco στοιχεία. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν θα ακούσουμε και κάποιες κλασικές ενορχηστρώσεις που λαμβάνουν τις απαραίτητες βοήθειες από την κιθάρα και το πιάνο, όπως στις καινούργιες εκδόσεις των «Wake Me Up» και «Addicted To You».

Πρόκειται για τον Avicii της προ-True εποχής, αλλά με τα vocals και τον χαρακτήρα του πρώτου του δίσκου. Σε κάποια κομμάτια έχει γίνει μία φιλόδοξη προσπάθεια να ξεπεραστεί το αυθεντικό, το οποίο μερικές φορές δεν επιτυγχάνεται, εξαιτίας του επιβλητικού χαρακτήρα του προηγούμενου album. Ειδικά στο καινούργιο «Wake Me Up» που ξεπερνάει πλέον τα επτά λεπτά (!), συναντάμε μία διαφορετική παρουσίαση του μεγαλύτερου hit του 2013 η οποία είναι πολύ θετική, αλλά θεωρώ ότι μόνο επειδή έχουμε «βαρεθεί» στην παρούσα φάση να ακούμε πλέον το original single θα μας αρέσει περισσότερο από το κανονικό. Αντικειμενικά, τα φωνητικά του Aloe Blacc ήταν κομμένα-ραμμένα για την πρώτη εκτέλεση και αυτό δεν αλλάζει…

Αυτό το συναίσθημα το ένιωσα κατά την διάρκεια της πρώτης ακρόασης και ειδικά στην πρώτη τριάδα. Θεωρώ ότι τα πρώτα τρία μεγάλα singles χρειάζονται λίγο περισσότερο χρόνο για να τα συνηθίσεις στην νέα τους μορφή, όπως π.χ. το «You Make Me». Από την άλλη, μπορεί πολύ απλά οι πρώτες τρεις «ιδέες» του Avicii να μην ήταν τόσο καλές και αρμονικές όπως οι περιπτώσεις των «Addicted To You», «Dear Boy» και «Lay Me Down», με το πρώτο να λανσάρει κατά την άποψή μου το πραγματικό «Avicii By Avicii-feeling». Με περίσσια ενέργεια και κολλητική μελωδία έτοιμη για να τρελάνει τον κόσμο στο επόμενο Tomorrowland, αλλά και μ’ έναν ήχο που ακροβατεί ανάμεσα στο radio airplay και το club tune όπως στην περίπτωση του «Dear Boy», το project παίρνει σε αυτό το σημείο φωτιά.

Ειδικά οι παλιοί ακροατές θα γουστάρουν σε πολύ μεγάλο βαθμό το «Lay Me Down», αφού πρόκειται ουσιαστικά για το ακυκλοφόρητο «Make My Heart (Aviciis Replacer Remix)» (όπως πολύ σωστά μου είχε επισημάνει ένας φίλος πριν από δυο-τρεις εβδομάδες στο fanpage). Σίγουρα, από την μία δεν είναι κάτι το τρομερό να προσαρμόζεις τα παλιά φωνητικά (αυτή την φορά όχι από τον Lambert) σ’ ένα ήδη γνωστό edit, αλλά το τελικό αποτέλεσμα είναι απλά εξαιρετικό.

Αν προσπεράσω το πολύ καλό (και ίσως το πιο ενδιαφέρον beat του δίσκου), αλλά κάπως εκτός κλίματος «Shame On Me», θα φτάσω γρήγορα στον επίλογο με το φοβερό «Hope There’s Someone». Ένα κομμάτι που δεν έχει αλλάξει σχεδόν καθόλου, αλλά αυτή τη φορά το επικό-drop πέφτει νωρίς-νωρίς, όπως θα έπρεπε άλλωστε να γίνει εξαρχής. Το sample του αυθεντικού τραγουδιού των Antony and the Johnsons και αργότερα της Linnea είναι απλά «μαγικό» και θα’ταν έγκλημα κατά της μουσικής να αλλάξει κανείς κάτι ραγδαία σε αυτόν τον ήχο. Είναι ο τέλειος επίλογος για ένα τέτοιο remix album και προσωπικά πιστεύω ότι το κομμάτι βρήκε σε αυτό το ολοκληρωμένο project το πραγματικό του «σπίτι».

Oπότε… Είναι καλύτερο το Avicii By Avicii album από τον αυθεντικό «True»? Σαν παλιός fan που λάτρεψε την μουσική του Avicii από την πρώτη στιγμή (link), φυσικά και απολαμβάνω κάποιες στιγμές περισσότερο απ’ οτιδήποτε άλλο σε αυτό το LP. Επειδή όμως μου άρεσε πολύ το γεγονός ότι ο Σουηδός παραγωγός ψάχτηκε πέρσι να «δημιουργήσει» κάτι διαφορετικό, κάτι που ήταν έξω από τα νερά του, δεν μπορώ να πω απόλυτα ότι «ναι, η remixαρισμένη έκδοση του «True» είναι ανώτερη από την αυθεντική version». Είναι δύο διαφορετικά projects που έχουν κοινό παρανομαστή τον ταλαντούχο αυτό καλλιτέχνη ο οποίος ήθελε να δώσει υλικό που θα «μιλούσε» στις καρδιές των day-one υποστηρικτών του. Και νομίζω ότι αυτό το πράγμα θα εκτιμηθεί από τους fans και τους ακροατές γενικότερα της ηλεκτρονικής (και όχι μόνο ελπίζω) σκηνής. Μπορεί να διανύουμε τον Μάρτιο, αλλά το συγκεκριμένο remix LP είναι ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει το 2014 και σίγουρα ανώτερο ποιοτικά από αρκετούς κανονικούς δίσκους.

Υ.Γ.: Θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να ακούσουμε κάποτε ένα κανονικό και ολοκληρωμένο album, με αυτού του τύπου beats και χωρίς να «πρέπει» να στηριχθεί σε φωνητικά και lyrics ενός παλιότερου και εντελώς διαφορετικού στιλιστικά project.

True Avicii By Avicii Avicii

Βαθμολογία:
vote4

Κομμάτια Που Ξεχώρισαν: «Addicted To You», «Dear Boy», «Shame On Me», «Lay Me Down»

Tracklist:

01 Wake Me Up (Avicii by Avicii)
02 You Make Me (Avicii by Avicii)
03 Hey Brother (Avicii by Avicii)
04 Addicted To You (Avicii by Avicii)
05 Dear Boy (Avicii by Avicii)
06 Liar Liar (Avicii by Avicii)
07 Shame On Me (Avicii by Avicii)
08 Lay Me Down (Avicii by Avicii)
09 Hope There’s Someone (Avicii by Avicii)

About Author

Έκτωρ Αποστολόπουλος