Συμπληρώνονται οκτώ μέρες από τότε που «βρήκα» τον νέο δίσκο του Drake στο διαδίκτυο και έξι από τότε που γύρισα από τις διακοπές μου στην Ελλάδα, γυρνώντας στο «χάος» των υποχρεώσεων. Άμα κάνετε τα μαθηματικά, θα καταλάβετε γιατί δεν ανέβηκε νωρίτερα η συγκεκριμένη κριτική δίσκου…

Το καλό βέβαια μ’ όλο αυτό το διάστημα ήταν ότι πήρα αρκετό χρόνο για να ακούσω αρκετά albums που βγήκαν αυτή την περίοδο, δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στο καινούργιο blockbuster του Drake. Μπορεί στην Ελλάδα να μην το «νιώθουμε» με αυτόν τον τρόπο, αλλά μία νέα κυκλοφορία με την υπογραφή του Καναδού σημαίνει πολλά, πάρα πολλά για τις μεγάλες αγορές όπως αυτή της Αμερικής. Θα κάνει σίγουρα το μεγαλύτερο opening στα Billboard ξεπερνώντας έτσι το «Magna Carta Holy Grail» και θα εξαρτηθεί μονάχα από τον Eminem για το αν θα παραμείνει στην ψηλότερη θέση για το 2013.

Το «Nothing Was The Same» θα αρέσει περισσότερο από ποτέ στους Hip-Hop ακροατές, λιγότερο απ’ ότι συνήθως στους Drake fans και καθόλου στους haters, οι οποίοι αναμένεται όμως να ακούνε στα «κρυφά» δυο-τρία κομματάκια. Τόσο απλά και τόσο κατανοητά.

Ο 26χρονος αποφάσισε να ακολουθήσει ένα πλάνο με 95% rap vocals και ελάχιστες συμμετοχές. Τα προηγούμενα δύο LPs είχαν πάμπολλες συνεργασίες, μπόλικο «τραγούδι»και γενικά ακολουθούσε πολύ περισσότερο «mainstream Drake appeal», αυτό το «2 σε 1» που τον έκανε και τόσο αγαπητό στο ευρύ κοινό.

Στο «Nothing Was The Same» υπάρχουν τα «Own It» και «Hold On, We’re Going Home» για να αναλάβουν την «vocal-έκδοση» του Drake, μαζί με κάποιες μεμονωμένες εμφανίσεις. Μικρές εκλάμψεις, που ακούγοντας τον δίσκο νιώθεις ότι τις έβαλε για να ευχαριστήσει κατά κάποιον τρόπο τους day-one ακροατές του, χωρίς να σημαίνει βέβαια ότι δεν τα «νιώθεις» σαν κομμάτι του album.

Πρόκειται όμως για ένα Hip-Hop περιβάλλον, με κατά διαστήματα φοβερές παραγωγές από 40 και Boi-1da που ξεχώρισαν σαν beatmakers από τους κατά τα άλλα ικανότατους Jake One και DJ Dahi. Αντικειμενικά, είτε γουστάρει κανείς τον Drake είτε όχι, ο τρίτος του δίσκος έχει πάρα πολλά και καλά beats. Πραγματικά δεν ξέρω πόσοι δίσκοι θα καταφέρουν να παρουσιάσουν τόσες καλές παραγωγές μαζεμένες, οι οποίες έχουν και ελάχιστες παραφωνίες («Worst Behavior»). Ο σχεδόν ολοκληρωτικός rap-ρόλος που ανέλαβε ο νεαρός καλλιτέχνης στην νέα του δισκογραφική προσπάθεια βοήθησε την θεματολογία του «Nothing Was The Same» που κινείται όπως πάντα σε αρκετά «προσωπικά» επίπεδα. Όλο αυτό όμως, δεν θα μπορούσε να πλασαριστεί το ίδιο όμορφα, αν δεν υπήρχε αυτή η πολύ σωστή στήριξη από τους producers γύρω του που. Επαναλαμβάνω, όσο περισσότερο χρόνο περνάς μαζί του σαν CD, τόσο περισσότερο σκέφτεσαι ότι πρόκειται για την καλύτερη mainstream urban κυκλοφορία της σεζόν από άποψη ηχητικής «αισθητικής».

Προφανώς και έχουν γίνει λάθη σε αυτόν τον τομέα, όπως στην περίπτωση της τριάδας «Connect» – «The Language» – «305 to My City». Ενώ τα κομμάτια σαν κομμάτια είναι μια χαρά, μαζί σαν σύνολο δεν πείθουν ιδιαίτερα και πρόκειται για το ίσως πιο αδύναμο σημείο του δίσκου. Έπρεπε να τα’ χουν μοιράσει λίγο διαφορετικά, ένα συναίσθημα που γίνεται ακόμη πιο έντονο από τα δύο highlight που ακολουθούν, τα «Too Much» και «Pound Cake» με τους Sampha και  Jay-Z.

Αυτά είναι όμως κάποια πραγματάκια που στέρησαν από τον Drake την δυνατότητα να ανέβει ακόμα πιο ψηλά και να δημιουργήσει έναν πραγματικά τέλειο δίσκο. Σίγουρα θέλει ακόμα δουλειά για να φτάσει στα λυρικά επίπεδα ενός rapper που ανήκει στην Top 5 λίστα, αλλά κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι από άποψη τεχνικής ανέβηκε μπόλικα σκαλιά με αυτή την κυκλοφορία. Μπορεί να τον «αδικούσε» και το γεγονός ότι στις προηγούμενες προσπάθειες του ήθελε πάντα να συμπεριλαμβάνει γνωστά feats και πολύ περισσότερο τραγούδι, αλλά αντικειμενικά έκανε αρκετά βήματα προς την σωστή κατεύθυνση σ’ ότι αφορά στον τομέα rap.

Τι σημαίνει όλο αυτό για τον Drake και τον επόμενο σταθμό της καριέρας του? Θα γίνει full-time rapper? Θα επιστρέψει σε «Take Care» καταστάσεις? Αυτό δεν το γνωρίζει κανείς (ίσως ούτε και ο ίδιος του) και θα εξαρτηθεί σ’ ένα μεγάλο ποσοστό από τις πωλήσεις που θα κάνει (και φυσικά όχι από τα reviews και το feedback….). Αυτό που γνωρίζω όμως εγώ, είναι ότι με αυτό το πρόσωπο που έδειξε σε αυτόν τον δίσκο θα εντυπωσιάσει σίγουρα αρκετό κόσμο. Μπορεί και να φταίει απλώς το γεγονός ότι του «έκατσαν» απλώς τόσες καλές παραγωγές και αυτό τον ανέβασε γενικότερα κρατώντας το mic. Σύμφωνοι, όπως και θα συμφωνήσω στο γεγονός ότι για πρώτη φορά έχασε αυτή την «ιδιαιτερότητα» του rap-sung artist που τον έκανε να ξεχωρίζει.

Και στην αρχή ένιωθα κι εγώ κάπως περίεργα από αυτή την αλλαγή και δεν εκτίμησα αρκετά το συγκεκριμένο album. Πήρα όμως τον χρόνο που χρειαζόταν για να ξαναθυμηθώ τους προηγούμενους δύο δίσκους του για να τα έχω όλα αυτά κάπως «κοντά» στο μυαλό μου και κατάλαβα ότι το «Nothing Was The Same» είναι σίγουρα πολύ πιο ολοκληρωμένο και σταθερό σαν συνολική δουλειά, αλλά και με λιγότερες εκπλήξεις. Όσα fillerάκια και να είχαν τα προηγούμενα CDs, υπήρχε μία «μαγική» φόρμουλα στον «διπρόσωπο» τότε rapper/τραγουδιστή η οποία απουσιάζει αυτή την φορά. Ο Drake με εξέπληξε πάντως θετικά, μ’ ένα CD που «μιλάει» στον μέσω Hip-Hop ακροατή περισσότερο από κάθε άλλη φορά,νομίζω ότι θα αρέσει για πρώτη φορά και σε κόσμο που μπορεί να μην τον είχε και σε ιδιαίτερη εκτίμηση, αλλά ίσως και να απογοητεύσει και για πρώτη φορά ανθρώπους που γούσταραν αυτό που έκανε από την πρώτη στιγμή.

Υ.Γ.: Εξαιρετική επιλογή και η επιστροφή στα «ανθρώπινα» 60 λεπτά playtime που μείωσε κατά πολύ μεγάλο βαθμό τα fillers και τα μέτρια τραγούδια του προηγούμενου album…

Drake - Nothing Was The Same-beattown

Βαθμολογία:
vote4

Κομμάτια Που Ξεχώρισαν: «Tuscan Leather», «Wu-Tang Forever», «Own It», «From Time», «Too Much», «Pound Cake»

Tracklist:

01 Tuscan Leather
02 Furthest Thing
03 Started From the Bottom
04 Wu-Tang Forever
05 Own It
06 Worst Behavior
07 From Time
08 Hold On, We’re Going Home
09 Connect
10 The Language
11 305 to My City [ft. Detail]
12 Too Much
13 Pound Cake [ft. Jay-Z]/Paris Morton Music 2

Deluxe Edition:

14. Come Thru
15. All Me (feat. Big Sean and 2 Chainz)

About Author

Έκτωρ Αποστολόπουλος