Πρέπει να’ταν καλοκαίρι του 2002, όταν άραζα μία υπερβολικά ζεστή νύχτα σπίτι παρακολουθώντας μία εκπομπή του Βουρλιώτη στο MAD. Το επεισόδιο εξελισσόταν σε σε μία τυπική late night εκπομπή με μπόλικο Hip-Hop περιεχόμενο, μέχρι που ήρθε η στιγμή του video clip του «Get By»… Το sample του Kanye West, η λυρική «μαγκιά» του Talib Kweli, δεν ήθελε και πολύ για να ενθουσιαστώ!

Και για καλή μου τύχη βρήκα έναν συμμαθητή που είχε αγοράσει πρόσφατα τον απίστευτο δίσκο που συμπεριλάμβανε το εν λόγω κομμάτι. Με αυτό τον τρόπο γλίτωσα χαμένες ώρες από την ζωή μου προσπαθώντας να κατεβάσω ένα-ένα τα τραγούδια μέσω Kazaa και Morpheus. Τι εποχές και αυτές….

Όταν άκουσα το «Quality» μπορώ να πω ότι «ερωτεύτηκα» από την πρώτη κι όλας στιγμή. Ο 37χρονος έγινε και συνεχίζει να είναι ένας από τους αγαπημένους μου rappers, ένας άνθρωπος που προσφέρει πάντοτε ποιοτικό υλικό και τιμάει το μικρόφωνο που κρατάει στα χέρια του όλα αυτά τα χρόνια. Πώς να μην είμαι ενθουσιασμένος με την κυκλοφορία της καινούργιας του προσωπικής δουλειάς?

To «Prisoner Of Conscious» ακολουθεί το αρκετά καλό «Gutter Rainbows», είχε όλα τα φόντα για να το υπερκεράσει, αλλά στο τέλος έμεινε σε αυτό το επίπεδο. Οι συμμετοχές ήταν πλούσιες (Melanie Fiona, Kendrick Lamar, Miguel, Nelly (!), Ryan Leslie) και κάποια κομμάτια έδειχναν πολύ σωστά δείγματα («Come Here» και «Rocket Ships»).

Ειδικά η συνεργασία με τον Busta Rhymes πάνω στην παραγωγή του RZA ,φιλοξένησε ένα από τα καλύτερα κουπλέ του Busta τα τελευταία χρόνια. Μπορείς να βρεις πολλά θετικά στο πέμπτο σόλο CD του Talib Kweli – πέρα από το γεγονός ότι μιλάμε για εξαιρετικά raps. Νομίζω δεν χρειάζεται να τονίσω το πόσο έμπειρος και ολοκληρωμένος δείχνει να είναι ο συγκεκριμένος MC, γιατί αυτό γίνεται άμεσα κατανοητό από τα πρώτα κι όλας πέντε λεπτά. Είτε «σκάσει» με το πιο βαρυσήμαντο «Human Mic», είτε jammάρει με το κολλητικό «Turnt Up», το αποτέλεσμα ικανοποιεί κάθε φορά.

Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι το γεγονός ότι για πρώτη φορά ξεχώρισα τόσο εύκολα, καλά tracks, τα οποία έπαιξαν αμέσως στο repeat. Και σχεδόν όλα διαφέρουν μεταξύ τους, με κορυφαίο παράδειγμα το «Favela Love» που φιλοξενεί φωνητικά του Βραζιλιάνου Seu Jorge. Στο «Prisoner Of Conscious» μπορούσα πραγματικά να βρω σχεδόν τα πάντα, από τον κλασικό Kweli sound («Hamster Wheel») μέχρι το πιο minimalιστικό/μοντέρνο «Upper Echeleon» – ότι τραβούσε η καρδιά μου!

Βέβαια, αυτό έφερε αναπάντεχα το ερώτημα «τι ακριβώς θέλει να κάνει με αυτό το album ? » Δεν υπάρχει ξεκάθαρος προσανατολισμός, υπάρχει ένας ορατός διαχωρισμός ανάμεσα στα «καλά» και στα «λιγότερο ικανοποιητικά» τραγούδια, ακόμα και αν δεν βρήκα πραγματικά αδύναμα beats. Δεν υπάρχουν κομμάτια που με έκαναν να πατήσω το skip, αλλά αυτό δεν πάει να πει ότι δεν περίμενα κάτι πιο καλοδουλεμένο σε κάποιες περιπτώσεις («Push Thru», «Hold It Now») ή λιγότερο προβλέψιμο («Delicate Flowers»).

Νομίζω ότι η έλλειψη της απόλυτης αρμονίας των «Quality» και «Eardrum» φαίνεται και από τον τρόπο που γράφω για αυτό το album. Έχω σχολιάσει σχεδόν όλα τα τραγούδια της tracklist, ακριβώς επειδή πρόκειται για έναν δίσκο που απομονώνει (και εξαιτίας των διαφορετικών ήχων) κατά κάποιον τρόπο τα κομμάτια που έχει. Αντικειμενικά, πρόκειται για ένα πολύ σωστό δισκάκι που θα έχει σίγουρα μεγαλύτερη διάρκεια στον χρόνο από τον προκάτοχό του. Και η όποια κριτική ή γκρίνια υπάρχει για τις αδυναμίες του «Prisoner Of Conscious», γίνεται επειδή δεν θα καταφέρει να κάνει την διαφορά σαν LP μέσα στο 2013.

Talib Kweli - Prisoner Of Conscious - beattown

Βαθμολογία:
vote3,5

Κομμάτια Που Ξεχώρισαν: «Human Mic», «Turnt Up», «Come Here», «Rocket Ships», «Favela Love»

Tracklist:

01. Intro (1:08)
02. Human Mic (2:18)
03. Turnt Up (3:45)
04. Come Here (Feat. Miguel) (4:28)
05. High Life (Feat. Rubix & Bajah) (4:12)
06. Ready Set Go (Feat. Melanie Fiona) (4:27)
07. Hold It Now (2:10)
08. Push Thru (Feat. Curren$y, Kendrick Lamar & Glen Reynolds) (4:58)
09. Hamster Wheel (3:26)
10. Delicate Flowers (3:18)
11. Rocket Ships (Feat. Busta Rhymes) (3:27)
12. Before He Walked (Feat. Nelly & Abby Dobson) (3:52)
13. Upper Echelon (3:39)
14. Favela Love (Feat. Seu Jorge) (6:20)
15. It Only Gets Better (5:31)
16 Outstanding (Bonus) (feat. Ryan Leslie)

About Author

Έκτωρ Αποστολόπουλος