Sean Price – Mic Tyson

To συγκεκριμένο δισκάκι το περίμενε ένα μεγάλο μέρος του underground hip-hop κοινού με τεράστια ανυπομονησία, αλλά πιστεύω ότι αρκετοί απ’ αυτούς θα έχουν απογοητευτεί από το τελικό αποτέλεσμα. Ο Sean Price είναι από τα πλέον συμπαθητικά και respectable άτομα αυτού του genre και θεωρώ δύσκολο να τον κριτικάρουν βαριά ή με άσχημο τρόπο τα ξένα hip-hop sites για τον λόγο ότι πάντα προσπαθεί να δώσει καλό και ποιοτικό υλικό.

Το «Mic Tyson» έχει ως βάση αυτά που απαιτεί ο μέσος υποστηρικτής – ακροατής από ένα τέτοιου είδους album: 1. έναν έμπειρο βετεράνο που βγάζει πάθος στο μικρόφωνο 2. raw beats και 3. συμμετοχές τύπου Pharoahe Monch, Ill Bill και Ruste Juxx που έρχονται να δέσουν καλά με το όλο σκηνικό. Αυτά όλα ακούγονται ωραία και σταθερά, αλλά η αλήθεια είναι ότι σε γενικές γραμμές έχουμε “άλλο ένα” σκληρό rap LP που δεν πρόκειται να ταρακουνήσει τα standarts του 2012.

Γενικά δεν ένιωθα ότι υπάρχουν στιγμές για τις οποίες θα συζητάω μετά από ένα-δύο μήνες και όταν μάλιστα έχω ακούσει πριν από έξι περίπου εβδομάδες το διπλό CD του Chino XL, δεν έχω παρά να συμφωνήσω μ’ ένα σχόλιο ενός φίλου στο πιο γνωστό ελληνικό hip-hop forum το οποίο αναφερόταν στον Sean Price: «τα κουπλε του πλέον είναι νηπιακού επιπέδου, οι μπάρες όλες ίδιες , δεν είναι ο p που κατάπινε 16αρια με τρελό styl, έχει αλλάξει η φωνή του, έχει γίνει βαριά, δεν έχει ανάσες οπότε κόβει μπάρες πολύ».

Μπορεί να ακούγεται σκληρή σαν κριτική και δεν αντιλέγω ότι συνεχίζει και πατάει ένα μεγάλο ποσοστό των rappers εκεί έξω ακόμα και όταν «παίζει» στο ρελαντί ο Price. Αλλά σαν ολοκληρωμένη εικόνα το «Mic Tyson» βγάζει μία κούραση, ένα επαναλαμβανόμενο ύφος παρ’ ότι υπάρχουν τα ονόματα των Alchemist, 9th Wonder, DJ Babu στις παραγωγές. Σίγουρα πρόκειται για έναν καλό δίσκο, αλλά από την στιγμή που μιλάμε για τον Sean Price, το “καλό” μοιάζει απογοητευτικό για τα standar του.

Βαθμολογία:

Κομμάτια Που Ξεχώρισαν: «Price & Shining Armor», «Solomon Grundy», «Bully Rap», «Remember»

Tracklist:

1. The Genesis of the Omega (Prod. Alchemist)
2. Bar-Barian (Prod. Alchemist)
3. Pyrex (Prod. Amp)
4. Price & Shining Armor (feat. Ruste Juxx) (Prod. Wool)
5. Title Track (Prod. Eric G)
6. Straight Music (Prod. 9th Wonder)
7. STFU, Pt. 2 (Prod. Alchemist)
8. Hush (Prod. Khrysis)
9. Solomon Grundy (feat. Ike Eyes & Ill Bill) (Prod. Eric G)
10. Frankenberry (feat. Buckshot) (Prod. Stu Bangas)
11. BBQ Sauce (feat. Pharoahe Monch) (Prod. Evidence & DJ Babu)
12. Bully Rap (feat. Realm Reality) (Prod. Alchemist)
13. By the Way (feat. Torae) (Prod. Evidence)
14. Battering Bars (feat. Pumpkinhead) (Prod. The Beat Bullies)
15. The Hardest Nigga Out (Prod. The Beat Bullies)
16. Haraam (Bonus Track)
17. Remember (feat. Freddie Gibbs) [Bonus Track]
18. I See (Bonus Track)

.

Dada Life – The Rules Of Dada

Οι τρελαμένοι Dada Life επέστρεψαν με μία ολοκληρωμένη δισκογραφική προσπάθεια η οποία προσπαθεί να προϊδεάσει τον ακροατή για το περιεχόμενη της από τις πρώτες κι ολας στιγμές όπου θα κοιτάξει κανείς το εξώφυλλο της. Το «The Rules Of Dada» έχει τους δικού του κανόνες και στο συγκεκριμένο album τρέχουν με ρυθμούς που μπορούν να ακολουθήσουν μονάχα οι ίδιοι τους και το κοινό που τους στηρίζει.

Το Σουηδικό δίδυμο είπε να υποστηρίξει τα βαριά του χαρτιά με κομμάτια που θα έχουν τουλάχιστον την ίδια ηλεκτρονική σκληράδα και που θα μπορούν να κοντράρουν στα ίσια την ενέργεια των super bangers σαν το Kick Out The Epic Motherfucker». Ειδικά στην περίπτωση του «Feed The Dada» ταιριάζει απόλυτα η έκφραση “πέφτουν τα τσιμέντα”, ένα τραγούδι που καταφέρνει και κερδίζει πόντους και μέσα από τα εξαιρετικά vocals στο ρεφρέν!

Στο τέλος της ακρόασης γίνεται όμως εμφανές ότι ο ήχος που δημιουργήθηκε από τους Dada Life δεν είναι για πάνω από έξι με επτά tracks στην σειρά, τουλάχιστον σ’ ότι αφορά το υλικό αυτού του δίσκου. Αν συνυπολογίσω και το «Rolling Stones T-Shirt» στην παραπάνω δυάδα που ανέφερα, δεν μπορώ να πω ότι υπάρχει κάποιο άλλο τραγούδι που μπορεί να κοντράρει τα βασικά singles που βρίσκονται σε heavy rotation εδώ και αρκετό καιρό. Η «τρέλα» του «The Rules Of Dada» είναι ασυναγώνιστη και σίγουρα προσφέρουν κάτι που δύσκολα θα βρει κάποιος House ακροατής αλλού σε αυτό το επίπεδο. Από την άλλη δεν μπόρεσαν να φτάσουν στο επόμενο επίπεδο  να παρουσιάσουν κάτι παραπάνω από μία συλλογή με (καλά και μέτρια) bangers και αρκέστηκαν στην δημιουργία ενός album που θα μπορέσει να δέσει απλώς μ’ έναν ομαλό τρόπο τα hit singles τους.

Βαθμολογία:

Κομμάτια Που Ξεχώρισαν: «Kick Out The Epic Motherfucker», «Feed The Dada», «Rolling Stones T-Shirt»

Tracklist:

.

Lana Del Rey – Born To Die: Paradise Edition

«Αφού πήγε που πήγε τόσο καλά το album, δεν βγάζουμε μία νέα edition να τσιμπήσουμε κάνα έξτρα φράγκο?». Είμαι προκατειλημμένος με τέτοιου είδους κυκλοφορίες και οι περισσότεροι που διαβάζετε Beat-Town για περισσότερο από ένα χρόνο θα το έχετε καταλάβει εδώ και καιρό.

H Lana Del Rey δεν θα μπορούσε να μην προχωρήσει σε μία τέτοιου είδους κίνηση μιας και το «Born To Die» είναι το χαρακτηριστικό παράδειγμα του δίσκου που θα τον ξαναγόραζαν αρκετοί ακροατές. Ο Pop ήχος του ήταν catchy την περίοδο που βγήκε και σε συνδυασμό με το sexy look της νέας και ανερχόμενης τραγουδίστριας, η επανακυκλοφορία του album ως μία ενισχυμένη έκδοση φάνταζε ως μία καλή λύση για να κρατηθεί ζεστό το όνομα της στον αγορά.

Το «Paradise Edition» έρχεται με εννέα τραγούδια τα οποία θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως μία καλλιτεχνική συνέχεια με παρόμοιο προσανατολισμό. Όπως και ο βασικός δίσκος της, έτσι και το bonus υλικό μοιάζει να έχει τις καλές και τις πιο μέτριες στιγμές του. Το εξαιρετικό «Ride» καταφέρνει και ανεβάζει τον πήχη αρκετά, με τα «Cola» και «Body Electric» να μην μπορούν να προσφέρουν ανάλογη συνέχεια. Το «God & Monsters» δίνει αυτό το κάτι παραπάνω με τον σοβαρό και πιο σκοτεινό του ήχο, με τον οποίο η Lana Del Rey καταφέρνει να στηρίξει την ιδέα της «χαμένης αθωότητας  και των ανάλογων στίχων: «I was an angel / Looking to get f**ked hard». Και όλα αυτά χωρίς να χαρακτηριστεί ως μια φτηνή κίνηση εντυπωσιασμού για να σοκάρει την μέση Αμερικανίδα μάνα της teenager που ακούει το εν λόγω κομμάτι στο δωμάτιο της.

Αυτές οι στιγμές δεν είναι όμως πολλές και πρόκειται για μεμονωμένες αναλαμπές που δεν μπόρεσαν να αξιοποιηθούν καλύτερα μιας και πρόκειται για έξτρα μουσικό υλικό που είναι άμεσα συνδεδεμένο με τον βασικό δίσκο. Εάν δεν έχετε στην κατοχή σας το αυθεντικό της album και σας αρέσει η Lana Del Rey, η «Paradise Edition» είναι ίσως μία ενδιαφέρουσα εναλλακτική αγορά. Προσθέτει τρία πολύ καλά τραγούδια και έξι προσπάθειες που ενδεχομένως να περάσουν απαρατήρητες σε βάθος χρόνου μιας και υπάρχουν απλώς για να επαναφέρουν το hype του «Born To Die»  μετά από δέκα μήνες.

Βαθμολογία:

Κομμάτια Που Ξεχώρισαν: «Ride», «Gods & Monsters», «Burning Desire»

Tracklist:

1. Born To Die
2. Off To The Races
3. Blue Jeans
4. Video Games
5. Diet Mountain Dew
6. National Anthem
7. Dark Paradise
8. Radio
9. Carmen
10. Million Dollar Man
11. Summertime Sadness
12. This Is What Makes Us Girls
13. Without You
14. Lolita
15. Lucky Ones

1. Ride
2. American
3. Cola
4. Body Electric
5. Blue Velvet
6. Gods & Monsters
7. Yayo
8. Bel Air
9. Burning Desire

 

About Author

Έκτωρ Αποστολόπουλος