Ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά τρία (!) CD συμπεριλαμβάνονται στην τελευταία ολοκληρωμένη κυκλοφορία του Eric Prydz. O κυριολεκτικά κορυφαίος Dj της εποχής μας αποφάσισε να κάνει το μεγάλο βήμα και να παρουσιάσει φρέσκα κομμάτια μαζί με κλασικό υλικό από το πρόσφατο παρελθόν του. O 35χρονος καλλιτέχνης με τα … 1000 ονόματα προσπάθησε να συνδυάσει όλους τους διαφορετικούς ήχους που τον χαρακτήρισαν όλα αυτά τα χρόνια χωρίς τσιγκουνιές και με μπόλικη αγάπη για το genre που υπηρετεί.

Με συνολικά 4μιση ώρες playtime, αρκετοί θα αναφωνήσουν από χαρά, γιατί πράγματι πρόκειται για ένα project που έχει σχεδόν τα πάντα! Το ενδιαφέρον πέφτει αυτόματα στο πρώτο δισκάκι που δουλεύει με 13 ακυκλοφόρητα τραγούδια, τα οποία συγκροτούν το ουσιαστικό LP του “Eric Prydz presents Pryda», χωρίς να περνάει απαρατήρητο το γεγονός ότι ο κανονικός Pryda που αγαπήσαμε βρίσκεται κυρίως στα δύο επόμενα CDs.

Τα δύο Retrospective Mix στοχεύουν στην δημιουργία μίας γνώριμης ατμόσφαιρας, με πολλά μεγάλα hits, αλλά όχι και απαραίτητα commercial. Το Ευρωπαϊκό ταξίδι των «Europe»”, «Reeperbahn», «Frankfuhrt», απευθύνεται στους πιο hardcore υποστηρικτές του Prydz και με τα κομμάτια όπως το «Miami To Atlanta» να περιμένουν να ακουστούν επιτέλους στον βαθμό που έπρεπε.

Πέρα από κάποια νέα edits, όπως η περίπτωση «MELO», μιλάμε για δύο CDs που στοχεύουν στην σύναξη προσωπικών παραγωγών σε συνδυασμό με κομματάρες σαν το «2Night». Μην περιμένετε να βρείτε τραγούδια τύπου «Call On Me» ή «Proper Education» γιατί ο Eric Prydz θέλει να παρουσιάσει το βασικό του alter ego, τον Pryda, και όχι ένα τυπικό greatest hits album. Απλές παραγωγές που έχουν αγαπηθεί από τους λάτρεις του αυθεντικού ηλεκτρονικού ήχου, με τον λίγο πιο απλό και άγριο τόνο και χωρίς καμία απαίτηση για airplay.

Είναι τα «δικά” του beats, τα δικά του «παιδιά» και γι’ αυτό τον λόγο δεν τα «πειράζει» και πολύ. Απουσιάζουν τα τρελά blends στην mixed έκδοση του δίσκου και ο ίδιος τα αφήνει να αρχίσουν και να τελειώσουν στην ολοκληρωμένη τους μορφή. Σου δίνεται η εντύπωση ότι πρόκειται για το ημερολόγιο του Eric Prydz και ο ίδιος  δεν θέλει να αδικήσει κανένα τραγούδι. Γι’ αυτό άλλωστε κράτησε το κορυφαίο «Mirage» για το τέλος του album. Όχι μόνο για να γράψει έναν συνταρακτικό επίλογο σε αυτόν τον ηχητικό μαραθώνιο, αλλά και για κρατήσει την δίκαιη ισορροπία του album – ατόφιος, progressive και αυθεντικός ήχος από τον μετρ του είδους.

Αξίζει όμως να σημειωθεί, ότι δεν πρόκειται για το τυπικό best of project. Μέσα σε αυτό το τριπλό πακέτο, υπάρχει ένα δισκάκι αρκετά διαφορετικό, με φρέσκες ιδέες και το οποίο θα ενθουσιάσει αρκετό κόσμο. Όσοι έχετε παρακολουθήσει τα updates του site μας τους τελευταίους μήνες, θα έχετε ακούσει σίγουρα κομμάτια όπως το «Shadows», «You», «Allein» και πάει λέγοντας. Από τα singles και μόνο, γνώριζα εξαρχής ότι αυτό το CD θα είναι διαφορετικό, πιο πολύπλευρο και πιο κοντά στο 2012.

Σε αυτή την δουλειά κυριαρχούν τα μελωδικά synths και τα εντυπωσιακά samples που μόνο ένας Prydz θα επέλεγε για την μεγάλη του επιστροφή. Από την μία το Everlasting Love του Andy Gibb στο «Mighty Love» και από την άλλη η μεγάλη Γερμανική επιτυχία των Polarkreis 18 στο «Allein». Συνδυάστε τα αυτά  με το επιθετικό υφάκι του «SW4», το space-like «Sunburst» και το ταξιδιάρικο «Leja”, και έχετε ένα CD που από μόνο του θα στεκόταν ως highlight του 2012.

H περιήγηση του Eric Prydz στα νέα κεφάλαια του Pryda κλείνει μ’ ένα rework του κλασικού πλέον «Pjanoo», το οποίο λειτουργεί συγχρόνως και ως opener για τις αναμνήσεις και τα επιτεύγματα του μεγάλου παραγωγού που ακολουθούν αμέσως μετά. Το «Eric Prydz presents Pryda» είναι η προίκα του παραγωγού-Dj που αφήνει στο κοινό της house, χωρίς να χάνει την ταυτότητά του και χωρίς την ανάγκη για μία νέα προσέγγιση που θα τον έφερνε ακόμη πιο κοντά στις πετυχημένες παραγωγές της εποχής μας που στηρίζονται κυρίως στον εντυπωσιασμό και στο epic-συναίσθημα. Η απουσία του «Niton» και η απροσπέλαστη συνολική διάρκεια, είναι θέματα που ανήκουν περισσότερο στο φάσμα του reviewing και στους αρθρογράφους που ψάχνονται για την τελική βαθμολογία. Ο Pryda προσφέρει ένα μεγάλο μουσικό θησαυρό για τους fans της house, 37 κομμάτια που ανήκουν στις συλλογές όλων όσων λένε ότι λατρεύουν αυτό το μουσικό είδος.

Βαθμολογία:

CD1

Ολόκληρη η compilation

Kομμάτια Που Ξεχώρισαν: «Shadows», «You», «Mighty Love», «Allein», «Pjanoo (Eric’s Intro Edit)»

Tracklist:

Disc 1
1. Shadows
2. Agag
3. Beyond 8
4. Javlar
5. Sunburst
6. Hardrock Lausanne
7. You
8. SW4
9. Leja
10. Mighty Love
11. Allein
12.You Interlude
13. Pjanoo (Eric’s Intro Edit)

Disc 2 – Retrospective Mix Part 1
1. Lesson One
2. Miami To Atlanta
3. Genesis
4. Rakfunk
5. Europa
6. Aftermath (Eric’s Edit)
7. Frankfurt
8. Armed
9. Reeperbahn
10. Muranyi
11. Paolo Mojo – 1983 (Eric Prydz Remix)
12. The Gift

Disc 3 – Retrospective Mix Part 2
1. The End
2. RYMD
3. Waves
4. EMOS
5. VIRO (Eric’s Intro Edit)
6. Glimma
7. Juletider
8. With Me
9. 2Night
10. Melo (Eric’s Special Edit)
11. M.S.B.O.Y
12. Mirage

Επιμέλεια: Εκτωρ Αποστολόπουλος

About Author

Έκτωρ Αποστολόπουλος