Όσοι από εσάς δεν γνωρίζουν τον Killer Mike, μάλλον δεν θα έχουν ασχοληθεί ποτέ τους με τον El-P. Όχι ότι οι δυο τους είχαν πολλά πάρα-δώσε στο παρελθόν, αυτή είναι άλλωστε η πρώτη τους συνεργασία. Απλώς, ο El-P ήταν active κυρίως στο underground της Hip-Hop σκηνής, ενώ ο ικανότατος rapper του Νότου είχε τα δικά του «5 minutes of fame» όταν ήταν πιο κοντά με τους Outkast.

Αυτά τα λίγα, για δύο ανθρώπους που απολαμβάνουν το εξαιρετικό status που έχουν δημιουργήσει με πολλή δουλειά τα τελευταία χρόνια. Ο κόσμος της hip-hop σκηνής τους υποστηρίζει και έχω την εντύπωση ότι θα στηρίξει ακόμη περισσότερο αυτή την συγκεκριμένη κυκλοφορία τους. Το «R.A.P. Music» είναι η προσωποποίηση του καλού rapαρίσματος, των δυνατών rhymes και των αυθεντικών (και ιδιαίτερων) παραγωγών.

Το μπάσιμο του Big Beast» στην αρχή του δίσκου είναι ένα σχεδόν ονειρεμένο ξεκίνημα: το βαρύ beatάκι, εντυπωσιακά ονόματα ως feats, ο ορεξάτος Killer Mike και ένα καλούτσικο refrain (η αχίλλειος πτέρνα του album). Τα πρώτα κομμάτια ακολουθούν ένα raw υφάκι που θα ενθουσιάσει κυρίως το underground κοινό αλλά και τους υποστηρικτές του 37χρονου καλλιτέχνη. Όταν ξεκινάει μάλιστα με καλογραμμένα rhymes και εξαιρετικό fast-flow («Go!») είναι αδύνατον να μην παρασυρθείς από την όρεξή του και το απίστευτα skilled mcing του.

Παρ’ όλο που υπάρχουν τραγούδια όπως το «Southern Fried» (με «Pimp C-like» ρεφραίν), το πραγματικό λυρικό πάρτι ξεκινάει κάπου στην μέση του «R.A.P. Music». Εκεί βρίσκεται κατά την άποψή μου η «καρδιά» της έμπνευσης ολόκληρου του LP και σε αυτό συμβάλλει προφανώς η ποιοτική άνοδος των beats του EL-P. Α-Class ατμόσφαιρα και καλοδουλεμένο τελείωμα στο «Reagan», το διαμάντι του δίσκου «Don’t Die» και προς το τέλος σκάει και το Anywhere But Here» να επιβεβαιώσει την ανωτερότητα αυτού του album σε σχεδόν όλους τους τομείς.

Και τονίζω το σχεδόν, γιατί παρ’ όλο που μιλάμε για ένα από τα πιο βαθυστόχαστα και ενδιαφέροντα releases της χρονιάς, υπάρχουν κάποιες παιδικές αρρώστιες που μου χάλασαν λίγο την τελική γεύση αυτής της εξαιρετικής συνταγής. Τα περισσότερα hooks είναι κάπως προβληματικά ή τουλάχιστον δεν μπορούν να μοιραστούν την ομαλή λειτουργία με το υπόλοιπο μέρος του εκάστοτε τραγουδιού. Μπορεί να μην σημαίνει πολλά για έναν δίσκο που ικανοποιεί σε τόσους τομείς, αλλά σίγουρα αφαιρεί από το replay value σε βάθος χρόνου και tracks σαν το «Butane (Champion’s Anthem)» είναι πιστεύω ένα τέλειο παράδειγμα για να περιγράψω τον προβληματισμό μου.

Επίσης, μπορεί η χημεία μεταξύ των Killer Mike και El-P να λειτουργεί σε αρκετά σημεία του “R.A.P. Music» ευεργετικά, αλλά αμφιβάλω αν θα κερδίσει νέους fans με τις ιδιότροπες παραγωγές του έμπειρου producer. Μπορεί να κατάφερε να τις κόψει και να τις ράψει στα μέτρα του άμεσου συνεργάτη του (εξεπλάγην με το θετικό αποτέλεσμα) αλλά συνεχίζουν να παραμένουν κατά διαστήματα «δύσκολες» και κάπως απόμακρες για το μέσο αυτί και ειδικά για τους «παλιούς» followers του Killer Mike. Με δυο-τρεις περισσότερες προσπάθειες τύπου «Anywhere But Here», θεωρώ ότι το τελικό αποτέλεσμα του album θα ήταν ακόμη καλύτερο.

Είναι όμως κρίμα να αδικηθεί αυτό το CD από τον κόσμο που δεν μπορούσε ποτέ του να συμφιλιωθεί με τον ήχο του βασικού παραγωγού ή επειδή υστερεί λίγο σε δευτερεύουσες αποδόσεις μερικών feats («αδύναμη» Emil Panic). O Killer Mike δημιούργησε ένα LP που διαφημίζει την πολυσυλλεκτική προσέγγιση της ίδιας Hip-Hop σκηνής, κυρίως μέσα από την φοβερή απόδοσή του στο mic (ίσως η καλύτερη και πιο ισορροπημένη σε ένα ολοκληρωμένο release). Στο πρόσωπο του El-P βρήκε έναν αναπάντεχο ηχητικό δυναμίτη που τον βοήθησε να παρουσιάσει μία μεγάλη γκάμα στιχουργικών θεμάτων με έναν μοναδικό τρόπο.

Βαθμολογία:

Κομμάτια Που Ξεχώρισαν: «Big Beast» , «Reagan» , «Don’t Die» , «Anywhere But Here», «Willie Burke Sherwood»

Tracklist:

1. Big Beast (Feat.T.I., Trouble & Bun B)
2. Untitled (Feat. Scar)
3. Go!
4. Southern Fried
5. Jojo’s Chillin
6. Reagan
7. Don’t Die
8. Ghetto Gospel
9. Butane (Champion’s Anthem) (Feat. El-P)
10. Anywhere But Here (Feat. Emily Panic)
11. Willie Burke Sherwood
12. R.A.P. Music

Επιμέλεια: Εκτωρ Αποστολόπουλος

About Author

Έκτωρ Αποστολόπουλος