Είναι η πηγή έμπνευσης για πολλούς Djs που δουλεύουν σε διάφορα νυχτερινά μικρο-μπαράκια, μία πηγή που δείχνει να μην στερεύει ποτέ από νέες μουσικές προτάσεις και η οποία θεωρείται (εθεωρείτo) από μερικούς ως «ψαγμένη» και «διαφορετική» – τουλάχιστον μέχρι να διαδοθεί τα τελευταία χρόνια παντού μέσω των social media. Όλα αυτά περιγράφουν το υψηλό μουσικό επίπεδο του Parov Stelar και της μπάντας του, οι οποίοι κατά κάποιον τρόπο «γέννησαν» και οικοδόμησαν ένα είδος που έχει βρει απήχηση σε πολύ περισσότερο κόσμο τα τελευταία χρόνια απ’ ότι παλιότερα. Και αυτό είναι κάτι που με χαροποιεί προσωπικά πάρα μα πάρα πολύ.

Ο ήχος του είναι απλός αλλά συγχρόνως περίπλοκος και αλλιώτικος. Δεν περίμενα να προβληθεί και ιδιαίτερα η νέα δισκογραφική δουλειά του από τα μεγάλα μας Μedia, μιας και δεν φαίνεται να ταιριάζει στα … γούστα τους. Το «The Princess» έρχεται με δύο CD και συνολικά 28 κομμάτια. Τα δύο δισκάκια έχουν μεταξύ τους αρκετά μεγάλη διαφορά, παρ’ όλο που προσπάθησε να την υπερκαλύψει  ο εμπνευστής του με την προσεγμένη δουλειά που έριξε στο δέσιμο του όλου project.

Το πρώτο album αποτελείται από φρέσκο υλικό, από καινούργια τραγούδια που αναδεικνύουν διαφορετικές ηχητικές επιρροές. Jazz υφάκι που πορεύεται σε αρκετά σημεία μ’ ένα εξαιρετικό πιάνο και με γνωστά ονόματα της Soul (Jerry Di Monza, Lilja Bloom) τα οποία εμπλουτίζουν με τις φωνές τους τις πράγματι ονειρεμένες παραγωγές του Parov. Τα vocals ήταν κάτι που με προβλημάτισαν κατά την διάρκεια των ακροάσεων του δίσκου, γιατί αν και πρόκειται για έμπειρους και ικανότατους τραγουδιστές, σχεδόν καμία φορά δεν κατάφεραν να με «δέσουν» με τις φωνητικές νότες τους όπως οι παραγωγές του Αυστριακού. Ένιωθα συνεχώς ότι τα φωνητικά σε κομμάτια όπως τα «Nobody’s Fool» και «This Game» τρέχουν πίσω από τα εκπληκτικά beats χωρίς να τα προφταίνουν.

Το πόσο καλή είναι η πρώτη όψη του «The Princess», μπορεί να το καταλάβει κανείς από το φοβερό «Silent Shuffle». Εδώ έχουμε και τα (πετυχημένα) vocals που παίζουν με την αίσθηση ότι προέρχονται από το υπερπέραν, με το σκηνικό να δένει γρήγορα και απόλυτα. Τα όργανα που θυμίζουν μία άλλη εποχή, μία μουσικσύνθεση που σε ταξιδεύει και σε χαλαρώνει μ’ ένα ήμι-epic ύφος, το οποίο έρχεται και φεύγει, και που καταφέρνει και σε κρατάει εκεί, κοντά στην δημιουργία αυτή, κοντά στις καλλιτεχνικές σκέψεις του εμπνευστή του.

Τα πρώτα 30 λεπτά έχουν όλη την jazzy-ενέργεια που θα ήθελε να ακούσει  ο μέσος fan του είδους και που θα ενθουσίαζε τον οποιοδήποτε. Τα τελευταία 20 λεπτά είναι αρκετά πιο instrumental και χαλαρώνουν την όλη κατάσταση με κομμάτια που περιγράφονται απλά και γρήγορα με τον τίτλο τους και μόνο («The Beach», «Beautiful Morning»). Αν εξαιρέσω το συμπαθητικό «The Fog» που θα μπορούσε να λείπει, αυτό το κλείσιμο του δίσκου είναι πραγματικά κάτι το ιδιαίτερο. Χαλαρώνει και «τελειώνει» μ’ έναν πανέμορφο τρόπο ένα ταξίδι που’ χει έντονα συναισθήματα και γράφει έναν σχεδόν τέλειο επίλογο, σ’ ένα σχεδόν τέλειο πρώτο CD. O Parov Stelar πετυχαίνει όλους τους στόχους του γι’ άλλη μία φορά.

Το δεύτερο CD είναι πολύ πιο ξεσηκωτικό και παίζει και πάλι στα γνωστά λημέρια του «Elektro-swing». Πρόκειται για μία συλλογή είτε από ακυκλοφόρητα τραγούδια, είτε από κομμάτια που είδαν το φως της δημοσιότητας μόνο μέσα από το βινύλιο και γι’ αυτό υπάρχει και ο υπότιτλος «The Vinyl Collection 2012-2012». Η επιλογή να γίνουν δύο διαφορετικές παρουσιάσεις είναι θετικότατη, αφού υπάρχει έντονα η αίσθηση ότι αυτό προορίζεται κυρίως για τον κόσμο που θέλει να εμπλουτίσει την μουσική βιβλιοθήκη του με υλικό που μοιάζει με τα δυνατά χορευτικά tunes του παρελθόντος.

Αν και έχει γίνει μία πολύ σωστή και προσεγμένη δουλειά ώστε να μην ξενίζει πολύ από το πρώτο CD και να μην δείχνει υποδεέστερο από το βασικό LP, προσωπικά θεωρώ ότι ακούγεται ότι πρόκειται για μία συλλογή από παραγωγές που μοιράζονται αρκετά στοιχεία μεταξύ τους και όχι κάτι παραπάνω. Επιλογές όπως τα «Oh Yeah» και «All Night [Extended Club Version]» θα φέρουν ακόμα και τον πιο μαμούχαλο στην «πίστα» και νομίζω πως αυτό είναι και το ζητούμενο του δεύτερου LP. Να μην πάνε χαμένα μερικά πολύ καλά tracks και τα οποία έχω την αίσθηση ότι θα βρουν πολλούς ακροατές που θα το αγκαλιάσουν.

To «The Princess» είναι από τα πιο άρτια releases του 2012. Πέρα από κάποιες μικρές αδυναμίες, ειδικά το πρώτο CD είναι εξαιρετικό, σχεδόν αλάνθαστο. Το δεύτερο album είναι ένα extra δωράκι για τους διαχρονικούς fans το οποίο προσφέρει έξτρα βάθος αλλά συγχρόνως μπορεί και να κουράσει λίγο όταν θα ακουστούν και οι δύο δουλειές σερί. Σε αυτό συνέφερε σίγουρα και το γεγονός ότι έχουν αρκετές διαφορές μεταξύ τους, με την βασικότερη να είναι η σωστά δομημένη συνοχή που δουλεύτηκε στο πρώτο μέρος του δίσκου. Ο Parov Stelar δημιούργησε άλλη μία απίστευτα ενδιαφέρουσα περιπλάνηση στον δικό του μουσικό κόσμο και αποδεικνύει ότι αυτή η «πηγή» που υπάρχει μέσα του είναι πραγματικά αστείρευτη.

Βαθμολογία:

CD1

CD2

Διπλός Δίσκος

Κομμάτια Που Ξεχώρισαν: «The Princess»,  «Silent Shuffle», «You Got Me There», «The Beach», «Jimmy’s Gang», «Oh Yeah», «All Night [Extended Club Version]»

Tracklist:

CD1:
01. Milla’s Dream (3:44)
02. All Night (2:47)
03. Nobody’s Fool [feat Cleo Panther] (3:08)
04. The Princess (3:07)
05. Silent Shuffle [feat. Jerry Di Monza] (3:34)
06. This Game [feat. Anduze] (3:08)
07. You Got Me There (4:11)
08. Dust In The Summer Rain [feat. Lilja Bloom] (3:38)
09. Requiem For Annie (1:11)
10. With You [feat. Lilja Bloom] (3:20)
11. The Beach (3:57)
12. Song For The Crickets (5:32)
13. Beautiful Morning (3:23)
14. The Fog [feat. Jerry Di Monza] (2:57)
15. True Romance Part 2 [feat. Lilja Bloom] (2:47)

CD2:
01. Jimmy’s Gang (5:27)
02. Sally’s Dance [feat. Cleo Panther] (3:46)
03. Booty Swing (3:18)
04. Baska Brother (5:29)
05. The Phantom [1930 Version] (4:34)
06. The Snake (5:32)
07. Wanna Fete (5:30)
08. Oh Yeah (3:47)
09. The Vamp [feat. Max The Sax] (5:22)
10. The Paris Swing Box (5:23)
11. All Night [Extended Club Version] (4:23)
12. A Song For You [feat. Jerry Di Monza] (5:47)
13. Jimmy’s Gang [Enzo Siffredi Remix] (6:10)

.

Jimmy’s Gang

.

Επιμέλεια: Εκτωρ Αποστολόπουλος

About Author

Έκτωρ Αποστολόπουλος