O Christos Fourkis είναι γνωστός για την χαλαρή και απολαυστική μουσική που μπορεί και δημιουργεί. Χρόνια τώρα καταφέρνει και βασίζεται σε ρυθμούς που αποτελούν τέλεια παραδείγματα της lounge αισθητικής και με τα οποία έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα αξιοπρόσεκτο status στην διεθνή σκηνή. Το «Sun & Sand» ανακοινώθηκε πριν από μερικούς μήνες και άφηνε αρκετές υποσχέσεις για την ποιότητά του μέσα από τα teasers του. Πλέον, το μόνο που μένει να μάθουμε είναι για το αν έχει τις ποιοτικές πιθανότητες να συμπεριληφθεί σε άλλη μία (την γνωστή) λίστα του Beat-Town στο τέλος της χρονιάς (link).

Ο τίτλος δεν αφήνει περιθώρια στην φαντασία του ακροατή, μιας και αντικατοπτρίζει πλήρως το προφίλ του δίσκου. Οι Deep House ήχοι σε «μεταφέρουν» απευθείας στην αγαπημένη σου παραλία, παρέα με το αγαπημένο σου ποτό. Οι παραγωγές του Christos Fourkis είναι απαλές και δροσιστικές και στοχεύουν στην πλήρη χαλάρωση του ακροατή μέσω του έντονου καλοκαιρινού vibe που τυλίγει  με την αύρα του όλα τα τραγούδια.

Όσοι από εσάς δεν έχετε ασχοληθεί ιδιαίτερα με αυτού του είδους μουσική, μην περιμένετε vocals και τραγουδίστριες. Πρόκειται για μία instrumental κυκλοφορία ή οποία δεν έχει να επιδείξει κάτι περισσότερο σε αυτόν τον τομέα, πέρα από τους ψιθύρους του «The Night» και την αισθησιακή και ερωτική φωνή στο «Sunbeam». Δεν είναι άλλωστε και αυτός ο σκοπός του, αφού πρόκειται για μία δισκογραφική ηχογράφηση που μιλάει αποκλειστικά μέσα από τις παραγωγές της.

Μιλώντας για το «Sunbeam» αξίζει να αναφερθεί κανείς στο πιο δυνατό σημείο του «Sun & Sand», που δεν είναι άλλο από την εξαιρετική «τετράδα του ήλιου». Από το δεύτερο έως και το πέμπτο κομμάτι η λέξη «skip» δεν υφίσταται. Παρ’ όλο που σ’ εκείνο ακριβώς το σημείο είχα την αίσθηση ότι θα μπορούσαν να γίνουν μία-δυο μικροαλλαγές, να πέσει λίγο π.χ. η διάρκεια του «Heart Of The Sun» μιας και μοιράζεται με το «Under The Sun» το βασικό τους στοιχείο, μου έκανε εντύπωση το replay value που έχει αυτό 20λεπτο. Σε αυτά τα λεπτά γεννάται μία ατμόσφαιρα που δεν θα πρέπει να λείπει με τίποτα απ’ οποιαδήποτε φορητή συσκευή τους ζεστούς μήνες που έρχονται.

Τα «Colors» και «Islands» καλωσορίζουν τον ακροατή σε μία πιο «ζωντανή» πλευρά του δίσκου, η οποία θα μπορούσε ίσως να είχε κάνει και νωρίτερα  ένα μπάσιμο στο album. Το «Daydream» και «Whispers» είναι τα λιγότερο εντυπωσιακά κομμάτια του «Sun & Sand», αλλά έτσι όπως είναι δομημένο το CD λειτουργούν εξαιρετικά και βοηθούν πολύ στην συνολική εικόνα του LP. Άλλωστε έχουμε πει πολλές φορές μέσα από τις κριτικές μας, ότι τα κομμάτια έχουν πάντα δύο όψεις: εκείνη του single και εκείνη του αναπόσπαστου κομματιού ενός μεγαλύτερου συνόλου.

Και το αποτέλεσμα του συνόλου είναι ακριβώς αυτό που εντυπωσιάζει σε αρκετά μεγάλο βαθμό στην τρίτη ολοκληρωμένη κυκλοφορία του Christou Fourki. Δεν νομίζω πώς υπάρχει ένα μεμονωμένο τραγούδι που να έχει μία διαχρονικότητα όπως τα άκρως πετυχημένα vocal releases του Έλληνα παραγωγού (λέγε με «And Now») και αυτό μπορεί να ξινίσει σε όσους ψάχνονται κυρίως για solo προσπάθειες.

Αυτό το γεγονός όμως δεν θα έπρεπε να τους κρατήσει επιφυλακτικούς απέναντι στο «Sun & Sand» γιατί μιλάμε για μία κυκλοφορία που δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα τις ξένες Lounge συλλογές που κυκλοφορούν ανά διαστήματα. Εδώ πέρα μπορείτε να βρείτε την έννοια της (καλής) Deep House σκηνής που πορεύεται με τους chill-out ρυθμούς και η οποία «παίζει» σε πολύ υψηλά επίπεδα. Όσο απλή μπορεί να φαντάζει η φόρμουλα του «Sun & Sand», άλλο τόσο δύσκολο είναι να ξεχωρίσει σε τέτοιο βαθμό ένα album σε μία αρκετά ανταγωνιστική μουσική σκηνή. Αφήστε τον Christo Fourki να σας ταξιδέψει σε αγαπημένα μέρη, σε beach bars και παραλίες  που λατρεύετε την ώρα που πέφτει (ή ανατέλλει) ο ήλιος μερικούς μήνες νωρίτερα με την τρίτη εντυπωσιακή δουλειά του…

Ακούστε ολόκληρο τον δίσκο εδώ: http://christosfourkis.bandcamp.com/album/christos-fourkis-sun-sand-album

Βαθμολογία:

Κομμάτια Που Ξεχώρισαν: «Sunset And Dawn», «Heart Of The Sun», «Sun & Sand», «Desire»

Tracklist:

1. Under The Sun 06:15
2. Sunbeam 05:23
3. Sunset And Dawn 05:50
4. Heart Of The Sun 07:49
5. Sun & Sand 06:44
6. Colors 06:34
7. Islands 06:36
8. Desire 07:50
9. Daydream 06:49
10. The Night 08:10
11. Whispers 05:57

.

Desire

.

Επιμέλεια: Εκτωρ Αποστολόπουλος

About Author

Έκτωρ Αποστολόπουλος