Η τελευταία παρουσίαση δίσκου του μήνα έπρεπε να συμπεριλαμβάνει κάτι ενδιαφέρον. Κυκλοφορίες που βγήκαν τις τελευταίες ημέρες και που δεν μπόρεσαν να γεμίσουν ένα ολόκληρο άρθρο, αλλά λόγω της σημασίας τους δεν γινόταν να μην παρουσιαστούν μέσα από το Beat-Town. Το σημερινό 250 χλμ/ώρα παρουσιάζει τέσσερα ολοκαίνουργια releases από Mobb Deep, Gorillaz, Trey Songz και Ruff Riders. Ποια κατάφεραν να  μας πείσουν και πια μας απογοήτευσαν? Δείτε το στην συνέχεια του άρθρου

Ruff Ryders: Past, Present, Future

Πόσο μας έχουν λείψει οι παλιές εποχές με τους Ruff Ryders… Η συλλογή «Past, Present, Future» θα μπορούσε να εκτοξεύσει το hype μίας ανεπίσημης κλίκας που συμπεριλαμβάνει φοβερούς MCs και τον τρελό-παραγωγό Swizz Beatz. Σε μία εποχή, όπου οι καλές κυκλοφορίες βγήκαν στα μέσα του μήνα και που οι επόμενες θα έρθουν τον Δεκέμβριο, αυτό το compilation είχε τα φόντα να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον. Αντίθετα, καταφέρνει να σβήσει έστω και το λίγο hype που είχε με κομμάτια που είναι outdated. Αν εξαιρέσω το θετικό «World’s Greatest”, σχεδόν όλα τα υπόλοιπα τραγούδια που φιλοξενούν τα μεγάλα Rap ονόματα (DMX, The Lox, Eve κτλ) είναι παλιά releases που βγήκαν πριν από πάμπολλους μήνες. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του «Hot Steppa» που εμφανίστηκε στα sites τα περασμένα Χριστούγεννα.

Αναρωτιέμαι λοιπόν… Ποιος μπορεί να χαρεί για μία συλλογή που προσφέρει κομμάτια από καλλιτέχνες που κρατάνε ζεστό το όνομα τους κυρίως μέσω Mixtapes που δίνονται ελεύθερα στους fans που τους παρακολουθούν μέσω internet πλέον? Αυτό που θέλω να πω είναι ότι το «Past, Present, Future» απευθύνετε σ’ ένα αγοραστικό κοινό που δεν υπάρχει περίπτωση να μην έχει ήδη τα «καλά» τραγούδια στον υπολογιστή του. Και δεν ξέρω κατά πόσο ψήνεται ο ακροατής να δώσει λεφτά για ένα LP που θα του προσφέρει φρέσκα tracks κάποιας Shella, του Drag-On και του Murda Mook. Το υλικό μπορεί ποιοτικά να μην είναι κακό, αλλά η ιδέα και το πλάνο αυτής της κυκλοφορίας καταδίκασε το CD των Ruff Ryders πριν βρει καν τον δρόμο προς τα  ηχοσυστήματα του κόσμου.

Υ.Γ.: Αφήνω ασχολίαστο το γεγονός ότι ο Hugo BossHugo ή Hugo Da Boss, κανείς δεν ξέρει) επέλεξε ως καλλιτεχνικό όνομα μία κολόνια…

Βαθμολογία:

Κομμάτια Που Ξεχώρισαν: «World`s Greatest», «Hot Steppa»,  «Showtime»

Tracklist:

01. World`s Greatest – Mook (feat. Sheek Louch, Styles P and Swizz Beatz)
02. Get Your Money Up – DMX
03. Hot Steppa – Eve
04. Hip Hop – Drag-On
05. Beat and a Microphone – Mook
06. You Know – Mook
07. Freaky – Mook (feat. Jadakiss, Shella and Akon)
08. I`m Gone – Shella
09. Want Me – Shella
10. Off the Cuff – Swizz Beatz
11. Showtime – Lil` Waah
12. Watcha You Gonna Do – Swizz Beatz (feat. Cassidy)
13. Love Potion – Hugo
14. What To Do – The LOX (feat. Shella)

Showtime – Lil` Waah

.

Mobb Deep – Black Cocaine EP

Αυτό και αν ήταν μία μεγάλη απογοήτευση… Οι Mobb Deep είχαν τον τίτλο, είχαν το εξώφυλλο, είχαν την συμμετοχή (Nas) και γενικά είχαν το momentum για να βγάλουν ένα δυνατό EP. Άλλωστε αυτή δεν είναι και η δουλειά τόσο μικρών κυκλοφοριών? Η διαφήμιση, η προετοιμασία για το κανονικό album ενός διδύμου που έχει κάνει κλασικές ηχογραφήσεις, έχει δημιουργήσει τεράστιους δίσκους και το οποίο έχει ταλαιπωρηθεί δισκογραφικά τα τελευταία χρόνια όσο λίγα groups. Έχουμε λοιπόν, έναν Prodigy και έναν Havoc που μπορεί να έχουν όρεξη, μπορεί να δείχνουν μία οργάνωση στην παρουσίαση των raps τους, άλλα όλο αυτό μουσικά δεν μεταφέρεται στον ακροατή ποτέ. Με μία tracklist που αποτελείται από πέντε μόνο κομμάτια, είναι πρακτικά αδύνατον να κουράσεις τον ακροατή.

Και όμως, το «Black Cocaine EP» πέφτει στην παγίδα των αυθεντικών rap vocals και του σοβαρού ύφους, αλλά και με παντελή έλλειψη εντυπωσιακών μουσικών παραγωγών. Δεν είναι κακές άμα τις πάρεις μεμονωμένες, αλλά είναι αδιάφορες όταν τις ακούς μαζί. Δεν περίμενα ούτε να «πατήσουν» τον Nas στο Get It Forever», ούτε θρυλικά beats των 90’s. Περίμενα απλώς κάτι που θα μου αναζωπύρωνε το ενδιαφέρον μου για τους Mobb. Ως σύνολο, το «Black Cocaine EP» μπορεί να δίνει κάτι καλό για τους σκληροπυρηνικούς fans, αλλά αφήνει και μ’ ένα μεγάλο ερωτηματικό το υπόλοιπο κοινό για το που βαδίζουν πλέον ως καλλιτέχνες. Αυτά ήταν τα «καλά» κομμάτια τους ή πρόκειται απλώς για ένα EP που ήθελαν να το κάνουν με αυτό τον τρόπο, αλλά δεν τους βγήκε στο τέλος? Το μέλλον θα δείξει…

Βαθμολογία:

Κομμάτια Που Ξεχώρισαν: «Conquer», «Get It Forever»

Tracklist:

1. Dead Man Shoes
2. Black Cocaine
3. Conquer
4. Get It Forever (Feat. Nas)
5. Last Days

Dead Man Shoes

.

Trey Songz – Inevitable (EP)

Τα πράγματα ήταν κάπως καλύτερα στην περίπτωση του Trey Songz. Τον συγκεκριμένο τραγουδιστή πάντα τον θεωρούσα κάπως overrated και γενικώς πρέπει να ‘μαι από τους λίγους που δεν ξετρελάθηκα και ιδιαίτερα με το τελευταίο του album (Link). Κυρίως μου έφταιγε η διάρκεια του, οπότε στο «Inevitable (EP)» τα πράγματα θα έπρεπε να είναι κάπως καλύτερα, σωστά? Σωστότατα. Ο Αμερικανός R’n’B τραγουδιστής τα κάνει σχεδόν όλα όπως πρέπει καλύπτοντας τις όποιες αδυναμίες υπάρχουν πολύ γρήγορα. Έβαλε μόνο ένα clubbιστικο κομμάτι με το γνωστό minimalιστικό beat και στο οποίο συμμετέχει μάλιστα ο Fabolous (ένας από τους «ειδικούς» για τέτοιου είδους feats). Τα υπόλοιπα τέσσερα τραγούδια προσανατολίζονται στο πιο ήρεμο και τραγουδιστό ύφος, σταθεροποιώντας την γενική εικόνα του EP. Το 20λεπτο περνάει ευχάριστα και άμα ψάχνεστε για καινούργια και ανάλαφρα R’n’B cuts, η συγκεκριμένη κυκλοφορία δείχνει ιδανική.

Εννοείται, ότι δεν πρόκειται για Α’ επιλογής κομμάτια, περισσότερο μοιάζει μ’ ένα ορεκτικό που ακολουθεί τον σίγουρο δρόμο πριν από το μεγάλο γεύμα και το οποίο έχει πάντως ένα πολύ δυνατό κομμάτι («Sex Aint Better Than Love»). Επίσης, μου χαλάει κάπως την όλη εικόνα το γεγονός ότι ο Trey Songz αποφάσισε να το κοστολογήσει κανονικά την Digital έκδοση όσο και το κανονικό CD. Όχι τίποτα άλλο, αλλά ο ίδιος μας έχει συνηθίσει το τελευταίο διάστημα με καλά Mixtapes που προσφέρονται ελεύθερα. Και δεν νομίζω ότι η ποιότητα του EP είναι κλάσεις ανώτερη από τα street releases. Όπως και να’ χει, ρίξτε μία ακρόαση στο μικρό αυτό δημιούργημα που αφήνει σίγουρα κάποιες υποσχέσεις για την επόμενη ολοκληρωμένη δισκογραφική του κίνηση.

Βαθμολογία:

Κομμάτια Που Ξεχώρισαν: «I Do», «Sex Aint Better Than Love»

Tracklist:

1. Top Of The World
2. What I Be On (Feat. Fabolous)
3. I Do
4. Outside (Part 1)
5. Sex Aint Better Than Love

I Do

.

Gorillaz – The Singles Collection: 2001-2011

Δεν υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορώ να πω γι΄αυτό το γκρουπ, γιατί πολύ απλά «τα σπάει» γενικότερα. Μουσικά και καλλιτεχνικά ήταν και είναι πολύ μπροστά και ξέρει πως να ικανοποιεί όλους τους ακροατές, χωρίς να θυσιάζει την ποιότητα του. Ο Damon Albarn δημιούργησε μερικά cartoons που κατάφεραν μέσα σε λίγα χρόνια να πουλήσουν εκατομμύρια αντίτυπα, να κυριαρχήσουν στα charts και να μαζέψουν πολλές καλές κριτικές για τα LPs τους. Το τελευταίο στοιχείο σνομπάρετε κατά κάποιον τρόπο στο νέο «The Singles Collection: 2001-2011» – αναμενόμενο για ένα Greatest Hits album. Οι Gorillaz ήθελαν να γιορτάσουν τα γενέθλια τους με μία κυκλοφορία που θα στηρίζεται στα μεγάλα τους singles, στα τραγούδια που χάρηκε το κοινό τους όσο λίγα και λιγότερο σ’ εκείνα που δίνουν το κάτι παραπάνω στους δίσκους τους.

Δεν υπάρχουν κακές επιλογές στην tracklist: τα κορυφαία hits συγκεντρώθηκαν σε μία tracklist που προχωράει χρονολογικά (πολύ ωραίο αυτό το χαρακτηριστικό) και οι οποία κλείνει με ένα κορυφαίο remix, το «19-2000 (Soulchild Remix)»των Damien Mendis and Stuart Bradbury (για τους παλιούς, ο ύμνος του «Fifa 2002»). Όσο προχωράει κανείς κομμάτι με κομμάτι, καταλαβαίνει σιγά σιγά ότι Gorillaz δεν σημαίνει απλώς γρήγορες επιτυχίες, αλλά ολοκληρωμένες δημιουργίες. Δεν μπορούν να καλύψουν την απουσία των άλλων τραγουδιών μιας και μιλάμε για ένα group που μιλάει καλύτερα μέσα από τα CD του, παρά μέσα από σκόρπια κομμάτια. Ίσως ένα δεύτερο δισκάκι που θα συμπεριελάμβανε κάποιες ηχογραφήσεις από τα «The Fall», «D-Sides»και «G-Sides»θα προσέθετε ένα έξτρα βάθος στην ήδη πολύ αξιόλογη συλλογή.

Βαθμολογία:

Κομμάτια Που Ξεχώρισαν:

Tracklist:

1. Tomorrow Comes Today
2. Clint Eastwood
3. 19-2000
4. Rock The House (Explicit)
5. Feel Good Inc (Album Version)
6. DARE (Radio Edit)
7. Dirty Harry (Single Edit)
8. Kids With Guns
9. El Mañana
10. Stylo (Radio Edit) [feat. Mos Def and Bobby Womack]
11. Superfast Jellyfish (feat. Gruff Rhys and De La Soul)
12. On Melancholy Hill (Radio Edit)
13. Doncamatic (feat. Daley)
14. Clint Eastwood (Ed Case/Sweetie Irie Refix) [Edit]
15. 19-2000 (Soulchild Remix)

On Melancholy Hill

Επιμέλεια: Έκτωρ Αποστολόπουλος

About Author

Έκτωρ Αποστολόπουλος