Οι πιο άγριοι και αυθεντικοί MCs της πιάτσας ενώνουν τις δυνάμεις τους με την Γερμανική ηχητική μηχανή που παράγει βαρβάτα beats και ακούει στο όνομα Snowgoons. Σ’ όλο αυτό το concept, συνυπολογίστε και ένα εξώφυλλο που σε κάνει απλώς να θέλεις να το αγοράσεις. Όχι μόνο επειδή είμαι Έλληνας και το βασικό θέμα του cover είναι οι Σπαρτιάτες, αλλά γενικότερα η όλη εικόνα συμβαδίζει και πωρώνει τον ακροατή όταν τα συνδυάζει όλα τα παραπάνω στοιχεία μαζί. 

Παρ’ όλα αυτά, πρέπει να ξεκινήσω μ’ ένα αρνητικό σχόλιο, κάτι που θέλω να βγάλω από μέσα μου και που πρόσεξα αμέσως μετά τα πρώτα δέκα λεπτά. Είναι δυνατόν, να μην ξεκινάει αυτό το album με το «Back At It»? Αυτή η beatάρα που μ’ έκανε να σκέφτομαι τους M.O.P. ντυμένους Σπαρτιάτες να rapάρουν με τα μικρόφωνα στα χέρια τους, ΔΕΝ γίνεται να μην είναι το opener του Sparta. Το ομώνυμο τραγούδι που λειτουργεί ως intro του CD είναι μια χαρά, αλλά δεν μπορεί να κουβαλήσει την φράση «This Is Sparta» που ακούγεται κατά την διάρκεια του. Αυτό το συναίσθημα γίνεται ακόμα πιο έντονο την στιγμή που μπαίνει το δεύτερο τραγούδι το οποίο ουσιαστικά ισοπεδώνει τα πάντα και ακόμα μετά από μία ολοκληρωμένη ακρόαση συνεχίζει να είναι ο πραγματικός ύμνος αυτής της δισκογραφικής απόπειρας.

Η αλήθεια είναι όμως ότι τα περισσότερα κομμάτια δεν ακολουθούν συνεχώς αυτό το μοτίβο. Οι Snowgoons προσπάθησαν σε αυτό το LP να ελαττώσουν τον χαρακτηριστικό δυναμισμό στις παραγωγές τους. Το 40% του «Sparta» προσπαθεί να κυνηγήσει και έναν πιο ήπιο ρυθμό για τα δεδομένα των παραγωγών και αυτό λειτουργεί ευεργετικά για το σύνολο του δίσκου. Εντυπωσιακό το «No Mercy», αλλά και το «Opium» ξέρει να κερδίζει τον ακροατή μ’ έναν πολύ κολλητικό τρόπο. Το τελευταίο μάλιστα το εκτίμησα αρκετά γρήγορα, παρά το γεγονός ότι περίμενα εξαιτίας των διαφημίσεων, previews και leaks κάτι ακόμα πιο σκληρό. Άριστη επιλογή για single όταν σκέφτομαι την εικόνα όλου του συνόλου και ας μην καταφέρει να κάνει πολλά πράγματα στην αγορά.

Αυτό που μου άρεσε ιδιαίτερα ήταν η παρουσία των δύο φοβερών MCs, η οποία είναι πολύ καλύτερη στο βασικό κομμάτι των μεμονωμένων δημιουργιών παρά στα hooks. Οι M.O.P. πρέπει να νιώθουν πολύ τυχεροί που έχουν αυτή την ικανότητα, του πείθω τον ακροατή ακόμα και αν εκείνος δεν ξέρει αγγλικά και δεν καταλαβαίνει τίποτα απ’ αυτά που rapάρω. Λίγοι καλλιτέχνες αυτού του είδους καταφέρνουν κάτι τέτοιο και αυτό είναι κυρίως ο συνδυασμός από εμφατικές φωνές (χάρισμα) και εξαιρετικής τεχνικής (εμπειρία και … ταλέντο).

Όπως είπα και πιο πάνω, υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις όπου τα main parts των κομματιών είναι καλύτερα από τα ρεφρέν. Θα ήταν ψέμα άμα έλεγα ότι τα πάντα είναι τέλεια στο «Sparta», μιας και υπήρξαν οι στιγμές όπου ένιωσα το γνωστό κενό. Τα «Get Yours» και «Blasphemy (Blast 4 Me)» μπορεί να κουράσουν για κάποια δευτερόλεπτα και σε αυτό βέβαια φταίει και η θέση τους στην tracklist. Βρίσκονται ανάμεσα από δύο highlights του δίσκου και μετά από μερικές ακροάσεις το skip ενδεχομένως να κάνει την εμφάνιση του. Συγκεκριμένες αδυναμίες δεν υπάρχουν στο «Sparta», γιατί συνήθως πρόκειται για περισσότερο από έναν παράγοντα που θα δημιουργήσει μικροπροβληματάκια. Οι τοποθετήσεις, το hook, η παραγωγή που δεν θα μπορεί να καλύψει το συναίσθημα της «επανάληψης» σε μερικά σημεία και πάει λέγοντας…

Μετά από μία μέρα όπου πήρα μία πολύ γερή Hip-Hop δόση, νιώθω ικανοποιημένος περισσότερο από τους M.O.P. παρά από τους Snowgoons. Σε καμία περίπτωση δεν έκαναν κακή δουλειά οι Γερμανοί στις δέκα προσπάθειες τους, αλλά περίμενα σίγουρα κάτι ακόμα. Θετικό το γεγονός ότι δεν προσπάθησαν να βαδίσουν μόνο με overpowered beats, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ένιωσα ότι προσπάθησαν να εμπλουτίσουν το στυλ τους και ιδιαίτερα. Τι είναι όμως αυτό που σπρώχνει το συγκεκριμένο album να μοιάζει ένα κλικ καλύτερο απ’ ότι είναι? Μα φυσικά η συνολική διάρκεια του που δεν ξεπερνάει τα 35 λεπτά. Λίγα και καλά – μία επιλογή που σίγουρα τους βγήκε και με το παραπάνω, μιας και η απουσία καλών και αξιόλογων συναδέλφων τους άρχισε να γίνεται αισθητή από ένα σημείο και μετά. Μία επιβεβλημένη αγορά για όποιον θέλει μία Hip-Hop εμπειρία από τις λίγες μέσα στο 2011, χωρίς πολλά φρου – φρου και αρώματα.

Βαθμολογία:

Κομμάτια Που Ξεχώρισαν: «Back At It», «Opium», «Hard Niggaz», «Body On The Iron»

Tracklist:

1. M.O.P. & Snowgoons – Sparta
2. M.O.P. & Snowgoons – Back At It
3. M.O.P. & Snowgoons – Get Yours
4. M.O.P. & Snowgoons – Blasphemy (Blast 4 Me)
5. M.O.P. & Snowgoons – Opium
6. M.O.P. & Snowgoons – Hard Niggaz
7. M.O.P. & Snowgoons – Rollin’
8. M.O.P. & Snowgoons – No Mercy
9. M.O.P. & Snowgoons – Break ‘Em
10. M.O.P. & Snowgoons – Body On The Iron

.

Back At It

Επιμέλεια: Έκτωρ Αποστολόπουλος

About Author

Έκτωρ Αποστολόπουλος