Οι Jedi Mind Tricks επιστρέφουν όπως τους έχουμε συνηθίσει αλλά και με μία τεράστια αλλαγή. Ο Stoupe δεν βρίσκεται σε αυτό το project, ένας από τους καλύτερους και πιο υποτιμημένους παραγωγούς της Hip-Hop σκηνής τα τελευταία χρόνια. Η παρουσία του Vinnie Paz στο μικρόφωνο καθησυχάζει το κοινό και τους φανατικούς υποστηρικτές του group, αλλά με την διαφορά ότι θα πρέπει να παρουσιαστεί καλύτερος από ποτέ για να μην φανεί σε μεγάλο βαθμό η απουσία του γνωστού beatmaker.

Η αρχή δεν μου άφησε και πολλές ελπίδες, μιας και τα «Burning The Mirror» και «Fuck Ya Life» μου φάνηκαν αρκετά υποτονικά. Ένα στυλ παραγωγών που έχω ξανακούσει και που σίγουρα δεν μπορούν να με «πωρώσουν». Τα μισά beats κινούνται σε αυτόν τον βαθμό, δηλαδή σ’ ένα επίπεδο που δεν θα τα χαρακτήριζα απαραίτητα ως κακά, αλλά σίγουρα δεν έχουν την απαιτούμενη ποιότητα για να αντέξουν στο πέρασμα του χρόνου. Ο σκληρός ήχος είναι εκεί, ή τουλάχιστον οι υπεύθυνοι προσπαθούν να τον δημιουργήσουν, λείπει όμως η δημιουργικότητα και οι ιδέες που θα τα έκαναν να ξεχωρίζουν.

Η επιλογή του «When Crowds Descend Upon You» ήταν σωστή, από την στιγμή που μιλάμε για το τραγούδι που ουσιαστικά με ξύπνησε κάπως από την μέτρια αρχή. Θα προτιμούσα όμως να έβλεπα ένα video clip για το «Design in Malice», ίσως το πιο κολλητικό track από αυτόν τον δίσκο. Ο Mr Green ακουμπάει με το μαγικό του ραβδάκι πάνω σ’ άλλο ένα beat και το μετατρέπει σ’ ένα ηχητικό highlight – τόσο απλά. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι στο συγκεκριμένο κομμάτι μου άρεσε και ο Vinnie Paz ο οποίος δείχνει και σταθερός σ’ όλο το album, χωρίς να εντυπωσιάζει πάντως. Συνηθισμένη κατάσταση από έναν rapper που έχει εμπειρία, μία άγρια φωνή και δυνατούς στίχους, αλλά σε καμία περίπτωση δεν κατατάσσεται στην λίγκα με τους μεγάλους rappers που μπορούν να σου κεντρίζουν το ενδιαφέρον μόνο με την παρουσία τους για πάνω από δέκα τραγούδια στην σειρά.

Αυτά όμως, είναι λίγο πολύ γνωστά και σίγουρα δεν περίμενα να εμφανιστεί ένας Vinnie Paz που έγινε μέσα σ’ ένα βράδυ ένας διαφορετικός MC. Χρειάζεται τις καλές παραγωγές που θα τον «φτιάξουν» (όπως όλοι οι συνάδελφοι του άλλωστε), με την διαφορά ότι δεν μπορεί να ανεβάσει μία χαμένη ή μέτρια μουσικοσύνθεση μόνο με την απόδοση του. Δεν το συζητώ, στα «Carnival Of Souls» και «Willing a Destruction Onto Humanity» γούσταρα αρκετά την φωνή του Paz και μακάρι γενικώς να είχε και μία καλύτερη βοήθεια από τα feats. Δεν ήταν κακές οι συνεργασίες, απλά θεωρώ ότι και να μην υπήρχαν αρκετές από αυτές μέσα στο τελικό αποτέλεσμα, δεν νομίζω πως θα με πείραζε και ιδιαίτερα.

Για να μην μιλάμε βέβαια μόνο για τον Vinnie, μ’ άρεσε και η απόδοση του Jus Allah, ο οποίος ήταν καλός και ενδιαφέρον σαν φιγούρα από την αρχή ως και το τέλος. Θα ήθελα και κάποια πιο ήρεμα κομμάτια με διαφορετικά hooks, αν και ξέρω ότι δεν θα πολύ ταίριαζε στο όλο Jedi Mind Tricks – feeling. Από την άλλη, δεν νομίζω να διαφωνήσει κανείς μαζί μου ότι ένα «Keep Movin’ On» θα λειτουργούσε καλύτερα στο σύνολο του δίσκου, έχοντας τον ρόλο του διαφορετικού, αντί για το «Chalice» που έμοιαζε κάπως out of place και στην τελική, ήταν και ψιλό-μέτριο γι’ αυτό που ήταν.

Μπορεί να φαίνεται ότι βρήκα πολλά αδύνατα σημεία ή ότι γενικώς γκρινιάζω πολύ, αλλά αυτό έχει να κάνει κυρίως με την κρυφή πίστη που είχα μέσα μου γι’ αυτή την κυκλοφορία. Το «Violence Begets Violence» θα μπορούσε να γίνει ένα πραγματικά πολύ καλό CD και όχι απλώς ένα καλούτσικο ή σωστό album. Ο άνθρωπος που κρατάει το μικρόφωνο όλα αυτά τα χρόνια στους Jedi Mind Tricks, είχε δείξει με την solo κυκλοφορία του το 2010 («Season Of The Assasin») τον δρόμο για το πως μπορεί και εκείνος να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον του ακροατή με ένα καλό executive producing. Η tracklist με τα 14 τραγούδια μου έδειξε μάλιστα, ότι ο καλλιτέχνης διόρθωσε το μοναδικό μεγάλο λάθος που είχε κάνει ο Vinnie στην προσωπική κυκλοφορία του. Όπως και να’ χει, πρόκειται για έναν δίσκο που έχει τα δυνατά του σημεία, έχει τα skips του κυρίως για τους μη – fan των Jedi και σε γενικές γραμμές, θα ικανοποιήσει ως έναν βαθμό όποιον ψάχνει για ένα πιο επιθετικό rap LP με σοβαρό στίχο.

Υ.Γ.: Μπορείτε να πάρετε μία γεύση ολόκληρου του δίσκου στο επίσημο site του group: http://www.jmthiphop.com/

Βαθμολογία:

Κομμάτια Που Ξεχώρισαν: «Carnival of Souls», «Design in Malice», «Willing a Destruction Onto Humanity»

Tracklist:

01. Intro
02. Burning the Mirror
03. Fuck Ya Life (Feat. Blacastan)
04. When Crowds Descend Upon You (Feat. Demoz)
05. Imperial Tyranny (Feat. King Magnetic)
06. Design in Malice (Feat. Young Zee and Pacewon)
07. Weapon of Unholy Wrath
08. Target Practice
09. Carnival of Souls
10. Willing a Destruction Onto Humanity
11. Chalice (Feat. Chip Fu)
12. Bloodborn Enemy
13. The Sacrilege of Fatal Arms
14. Street Lights

When Crowds Descend Upon You (Feat. Demoz)

About Author

Έκτωρ Αποστολόπουλος