Κριτικες Δισκων House/Dance

Ο Livin R μιλάει στο Beat-Town

 

Με τον καλύτερο δυνατό τρόπο υποδεχόμαστε το Φθινόπωρο εδώ στο Beat-Town. Με μία συνέντευξη η οποία έγινε μ’ ένα από τα πλέον γνωστά ονόματα της ηλεκτρονικής σκηνής στην Ελλάδα. Καθίσαμε μαζί με τον Livin R και τα είπαμε σε μία ιδιαίτερα κινητική περίοδο για τον ίδιο, μιας και ετοιμάζει την κυκλοφορία του πολυαναμενόμενου single του, οργανώνει δυναμικές live εμφανίσεις και συνεχίζει να παρουσιάζει μία από τις καλύτερες ραδιοφωνικές εκπομπές της πιάτσας!

Beat-Town: Μίλησέ μου λίγο για το χειμερινό σου πρόγραμμα. Περιοδείες, εμφανίσεις κ.ά.

LR: Για τον χειμώνα έχω σχεδιάσει αρκετά events τα οποία θα έχουν μία exclusive μορφή για κάθε πόλη. Δηλαδή, θα παίζω αποκλειστικά σ’ ένα μαγαζί της κάθε πόλης που  θα επισκεφθώ. Επίσης, έχω κανονίσει και hotel events, σε πεντάστερα ξενοδοχεία, κάτι που σχεδίαζα εδώ και αρκετό καιρό.

BT: Υπάρχει κάποιο νέο release που ετοιμάζεις για τους επόμενους μήνες?

LR: Είναι ήδη έτοιμα δύο καινούργια κομμάτια και ετοιμάζω πολλά ακόμα, τα οποία,  ξέρεις, βρίσκονται στην διαδικασία του «τα αφήνεις στην άκρη, τα ξανακοιτάς, τα ξαναμελετάς». Γιατί πολλές φορές, αυτό που εκφράζει εσένα, πρέπει να το κοιτάς και από την μεριά του κοινού, αν το εκφράζει κι εκείνο κατά κάποιον τρόπο, όχι μόνο εσένα. Αλλιώς θα μπορούσες να το κρατήσεις και σπίτι σου, άμα είναι να εκφράζει μόνο εσένα. Εννοείται πως έχω αρκετά τραγούδια που έχουν μείνει στον υπολογιστή και είναι για προσωπική ευχαρίστηση ή για κάποιες ιδιαίτερες στιγμές.

Επίσης, ετοιμάζω ένα κομμάτι σε παραγωγή δική μου, στίχους από την Κατερίνα Μαρτσούκου, φωνητικά Elena Armao και featuring στα φωνητικά της Έλενας ο Chris Zan Batist. Υπάρχουν δύο εκδόσεις, με την μία να έχει και R&B μέσα και η οποία θα παιχτεί στο video clip.

BT: Video Clip? Θέλεις να μου πεις κάποιες λεπτομέρειες γύρω από αυτό?

LR: Το βίντεο είναι έτοιμο βασικά και αυτή την στιγμή μιλάω με κάποιες δισκογραφικές, σε Ελλάδα και εξωτερικό. Τo βίντεο είναι γυρισμένο στο Διακοφτό, στο club «Koursaros» και ουσιαστικά είναι ένα clip το οποίο το έχει αναλάβει μία καινούργια ομάδα. Είναι μία πολυπληθής ομάδα και τα άτομα δουλεύουν σε γνωστά κανάλια της χώρας μας. Τους άρεσε το κομμάτι, το πίστεψαν και ήθελαν να το αναλάβουν εκείνοι.

BT: Η αλήθεια είναι ότι είναι όντως ένα πολύ κολλητικό κομμάτι και μ’ ένα γερό clip πιστεύω θα πάει πολύ καλά αυτή την περίοδο. Θα το βγάλεις μέσα στο 2011?

LR: Ναι, υπολόγιζα σε 15 μέρες πάνω κάτω να το βγάλω. Αλλά επειδή ο στίχος λέει «Like A Summer Kiss that’s gone», ουσιαστικά είναι πιο πολύ φθινοπωρινό. Είναι η αίσθηση όταν τελειώνουν οι διακοπές μετά το 15Αυγουστο, που μαζεύεις τα πράγματά σου και επιστρέφεις στο σπίτι σου. Είναι αυτή η αίσθηση ακριβώς, να έχεις πάει σ’ ένα νησί και να έχεις γνωρίσει έναν μεγάλο έρωτα και να φεύγεις από αυτό το μέρος και να χωρίζεις από αυτό το άτομο με το οποίο έζησες αυτόν τον έρωτα. Περιγράφει όλο αυτό το συναίσθημα, αυτή την απώλεια που έρχεται έτσι ξαφνικά και όχι σταδιακά όπως μία σχέση που έχεις καιρό και φθείρεται σιγά σιγά και καταστρέφεται – ένα απότομο συμβάν για το οποίο δεν φταίει κανένας από τους δύο.

BT: …και μετά επιστρέφεις στην καθημερινότητά σου, στην πόλη σου συνήθως, στην δουλειά σου…

LR: Ακριβώς. Υπάρχουν δύο εκδόσεις για το «Summer Kiss». H μία είναι ένα καθημερινό pop-house κομμάτι, το original radio περιέχει και κάποια στοιχεία – αν θα μπορούσαμε να το πούμε έτσι – Hip-Hop, R&B και ήθελα με αυτό το τραγούδι να δώσω την απάντηση του αγοριού. Εκεί τραγουδάει το αγόρι ότι «μόνο εσύ μπορείς να ξαναφέρεις πίσω το καλοκαίρι όταν ξανάρθεις πίσω». Απομυθοποιεί αυτό που λένε ότι οι άντρες κάνουν μόνο μικρές περιπέτειες και δείχνει ότι και εκείνο δεν αισθάνεται καλά έτσι όπως κατέληξε η ιστορία.

ΒΤ: H πρώτη φορά που σε έμαθε το ευρή κοινό ήταν το «Blue Island», ένα διαχρονικό κομμάτι. Ποια είναι τα συστατικά?

To «Blue Island» ήταν βασισμένο σε Ελληνικά στοιχεία, γι’ αυτό και μίλησε αμέσως στην καρδιά του ελληνικού κοινού. Ήταν ένα κομμάτι που γράφτηκε για προσωπική μας ευχαρίστηση, η μουσική δημιουργήθηκε χωρίς να έχουμε κάτι συγκεκριμένο στο μυαλό μας ή να αποσκοπεί κάπου και παρ’ όλα αυτά έγινε διαχρονικό παίζοντας και σε διαφημίσεις της Huyndai. Ίσως, είναι καλύτερα μερικές φορές να προσεγγίζεις την μουσική με αυτό τον τρόπο, χωρίς να σημαίνει ότι είναι λάθος να παράγεις κάτι μουσικά έχοντας κάποιους στόχους.

.

BT: Άρα και εσύ βλέπεις στο διαδίκτυο το χαρακτηριστικό της promotion, της δυνατότητας να βγάλεις τις δουλειές σου προς τα έξω χωρίς να έχεις απαραίτητα την βοήθεια κάποιων διαφημιστικών εταιριών, μάνατζερς, δισκογραφικών κτλ.

LR: Κοίτα, αν μπορείς να λειτουργήσεις ομαδικά, δηλαδή να έχεις έναν ικανό μάνατζερ που ξέρει τον τρόπο να φτιάξει ένα δυνατό team με σκηνοθέτες, παραγωγούς, στιχουργούς, τραγουδιστές και στούντιο για την τελική επεξεργασία, σίγουρα αυτό θα ήταν το καλύτερο δυνατό. Αλλά ούτε αυτό, ούτε το διαδίκτυο μπορεί να σου προσφέρει το 100% τέλειο αποτέλεσμα. Πιστεύω ότι είτε ο συνδυασμός αυτών των δύο παραγόντων  είτε ο χαρακτήρας του κάθε ανθρώπου μπορούν να σου προσφέρουν την επιτυχία. Το πόσο πολύ το θέλει κάποιος, το αν αυτό που βγάζει είναι και αυτό που αισθάνεται και όχι αποκλειστικά αυτό που είναι το must της εποχής – αυτά έχουν πραγματική σημασία. Πολλές φορές αυτά τα κομμάτια που βγαίνουν αυθόρμητα και μέσα από την καρδιά μας, είναι και αυτά που μιλάνε πιο εύκολα στον κόσμο.

Στο θέμα του internet – αν και δεν έχει σχέση με την μουσική που κάνω – σκέψου μόνο την περίπτωση του «Εξαιρέσεις» του Rous. Ένα κομμάτι που ξεκίνησε μέσα από το διαδίκτυο και έγινε μία τεράστια επανάσταση.

BT: Αναφέρθηκες και στην ραδιοφωνική εκπομπή σου πιο πριν, «Last Chance To Dance», για την οποία δηλώνω fan. Θεωρώ ότι κάνεις από τα πλέον διασκεδαστικά προγράμματα. Είδα ότι τώρα παίζεις στο POWER FM 100.2 VOLOS τα σαββατοκύριακα.

LR: Ναι ακριβώς. Γενικά παίζει αυτή την στιγμή σε 22 FM ραδιόφωνα, Ελλάδα και Σερβία, και παίζει και σε αρκετά διαδικτυακά ραδιόφωνα, όπως π.χ. στον Dance Radio ο οποίος θεωρείται από τους καλύτερους σταθμούς, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη. Από εκεί πέρα άλλωστε ξεκίνησε η εκπομπή πριν από τέσσερα χρόνια. Το «Last Chance To Dance» χωρίζεται σε δύο μισάωρα, στο πρώτο μισάωρο προσπαθώ να έχει μία με δύο δουλειές Ελλήνων, δύο δουλειές πιο downtempo που να προσφέρουν και το ποιοτικό στοιχείο και από εκεί και πέρα παρουσιάζει νέα κομμάτια. Η φιλοσοφία της εκπομπής είναι να μην επαναλαμβάνεται, το 90% του κάθε επεισοδίου διαφέρει από το προηγούμενο και αυτή είναι η μεγάλη του ιδιαιτερότητα.

.

BT: Αυτό το πιστεύω κι εγώ. Είχες ποτέ έναν ξένο Dj ως πρότυπο?

LR: Όχι, δεν θα μπορούσα να πω ότι είχα κάποιον.

BT: Όταν δεν ασχολείσαι με τα δικά σου κομμάτια, ακούς κάτι διαφορετικό?

LR: Να σου πω την αλήθεια, μόνο η προσωπική μου συλλογή στο σπίτι είναι πάνω από 6,000 CD, ουσιαστικά, κατά κάποιον τρόπο είμαι συλλέκτης. Μου αρέσει πάρα πολύ να αγοράζω CD και είμαι δεμένος και με την μουσική σαν ύλη, να ανοίξω την συσκευασία, να βγάλω το booklet να διαβάσω τους στίχους κτλ. O λόγος που παίζω με CD στα μαγαζιά είναι αυτή η χαοτική κατάσταση με τα downloads και τα άπειρα σκόρπια κομμάτια στον υπολογιστή. Όσο και αν σου φαίνεται αστείο ή ότι παιδεύομαι, μ’ αρέσει να έχω μαζί μου όλο αυτό το πακέτο,  να ξέρω ότι θα έχω τους τίτλους των κομματιών, ακόμα και αν χαλάσει το CD. Όσο μπορώ θα το κρατήσω αυτό το πράγμα, με νύχια και με δόντια. Στην δισκοθήκη μου μπορείς να βρεις ό,τι είδος μουσικής φαντάζεσαι.

Η μουσική είναι το soundtrack των στιγμών μας, η κάθε στιγμή θέλει ένα διαφορετικό soundtrack. Δεν θα ακούσω μόνο House επειδή γράφω House, είναι αναλόγως την διάθεσή μας και σίγουρα αναλόγως τις εποχές, κάποια είδη βοηθιούνται και από αυτό. 

BT: Οπότε φαντάζομαι είσαι και άνθρωπος που άμα συμβεί κάτι που δεν το είχες υπολογίσει ή αν στραβώσει κάτι, ξέρεις να το αντιμετωπίσεις.

LR: Ναι, θεωρώ ότι στην ζωή πρέπει να υπάρχουν και υπάρχουν πάρα πολλά εναλλακτικά σχέδια. Στην ζωή υπάρχουν σταυροδρόμια και εμείς είμαστε εκεί για να διαλέξουμε τον σωστό δρόμο όταν συμβεί μία αναποδιά ή παρουσιαστεί μία ευκαιρία. Αν μας βγει, καλώς.

BT: Σ’ ευχαριστώ πάρα πολύ γι’ αυτή την άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη. Αν θέλεις, για το κλείσιμο του interview, τι θα ήθελες να προτείνεις σε όσους θέλουν να ξεκινήουν με το Dj-ing, παραγωγή, μ’ όλο αυτό το πακέτο.

LR: Θέλει πολύ δουλειά, υπομονή και επιμονή, αλλά οι καλύτερες ιδέες πάντα ήρθανε όταν είμασταν κάπου εκεί έξω και όχι όλη μέρα πίσω από έναν υπολογιστή.

.

Για επικοινωνία και πληροφορίες γύρω από τον Livin R:

Website – http://www.livinr.com/

MySpace – http://www.myspace.com/livinr

Facebook – http://www.facebook.com/pages/Livin-R/

.

Coming soon…
Summer kiss teaser (inc Free Ringtone Link For iPhone) by Livin R

About Author

Έκτωρ Αποστολόπουλος