Και τώρα κυρίες και κύριοι, στεκόμαστε όλοι προσοχή μπροστά σ’ έναν ζωντανό θρύλο. Σ’ έναν rapper που δημιούργησε αρκετές βάσεις για τους περισσότερους MCs που ακολούθησαν μετά από εκείνον. Ο Kool G Rap δεν απουσιάζει ποτέ από καμία λίστα ενός rapper που αναφέρεται στα ονόματα που τον ενέπνευσαν. Ο συγκεκριμένος καλλιτέχνης ήταν πάντοτε από τους πιο άρτιους τεχνικά στιχουργούς και μένει να δούμε κατά πόσο κρατάει ακόμα τον πήχη υψηλά εν έτει 2011.

.

Το «Riches, Royalty & Respect ξεκινάει από το πρώτο κι όλας λεπτό με το στυλ που θα ακολουθήσει αυτός ο δίσκος από την αρχή ως το τέλος. Beatάκια που θυμίζουν λίγο 90s, χωρίς βέβαια να ακούγονται outdated (αλλά και χωρίς αυτό να σημαίνει ότι σου δίνουν την αίσθηση ότι βγήκε το 2011). Είναι προφανές ότι ο Kool G Rap ήθελε να κρατήσει το αυθεντικό hip-hop συναίσθημα καθ’ όλη την διάρκεια του νέου του project. Αυτό του βγήκε σε καλό στις περισσότερες περιπτώσεις. Ειδικά όταν μπαίνει με ενέργεια στις παραγωγές, όπως π.χ. στην περίπτωση του «In Too Deep», είναι πρακτικά αδύνατον να μην γουστάρει κανείς αυτό που ακούει. Οι θηλυκές φωνές που εμφανίζονται στο πίσω μέρος του συγκεκριμένου τραγουδιού είναι κάτι παραπάνω καλοδεχούμενες, και μακάρι να είχε πράξει ανάλογα και σε κομμάτια που έμοιαζαν λίγο φτωχά σ’ ότι αφορά το hook ( «Ya Chick Chose Me», «Pilow Talk»).

Οι παραγωγές κάνουν την μεγάλη διαφορά σε αυτό το album, παρ’ όλο που η παρουσία του Kool G Rap μπορεί να κάνει από μόνη της κάθε κομμάτι αξιόλογο (ιδιαίτερα για κάποιον που παρακολουθεί τις ρίμες προσεκτικά). Δύο ενδεικτικά «κακά» ή έστω «μέτρια» tracks, είναι τα «G On» και «Going In». Ειδικά το τελευταίο δεν νομίζω να το ξανακούσω ποτέ ξανά με δική μου πρωτοβουλία. Ενδιάμεσα από αυτά τα δύο σκάει το πολύ καλοδομημένο «Pages Of My Life», που υπογραμμίζει γι’ άλλη μια φορά την διαφορά μεταξύ καλών και εκνευριστικών beats. Οι καλές ηχητικές προσπάθειες είναι πολύ περισσότερες από τα άμεσα skips, κάτι που κάνει τα τρία-τέσσερα αδύναμα κομμάτια να μοιάζουν ως μία απλή παραφωνία.

Νομίζω πως εδώ δεν χωράει συζήτηση ή ανάλυση το κατά πόσο πείθει ο Kool G Rap σαν ερμηνεία. Σίγουρα όμως, μπορώ να πω γιατί αυτός ο δίσκος χάνει την ευκαιρία να μπει στην λίγκα των classics ή ανάμεσα στα ιδιαίτερα ολοκληρωμένα δίσκάκια της εποχής μας. Όπως είπα και πριν, λείπουν συνεργασίες που θα εμπλουτίσουν ένα καλό υλικό, ώστε να φανεί ακόμα πιο φανταχτερό. Το «American Nightmare» με τον Havoc των Mobb Deep δείχνει τον δρόμο που θα μπορούσε να ακολουθήσει ο Kool G Rap με τρεις-τέσσερις ακόμα συμμετοχές. Θα μπορούσε να καλύψει την απουσία φρέσκου αέρα, εφόσον έσβηνε κάποιες δημιουργίες από την τελική tracklist, κρατώντας τον αριθμό των τραγουδιών στα 10-11. Με αυτό τον τρόπο, δεν θα φαινόταν τόσο η απουσία παραγωγών της τάξης του 10/10, και κάποιου μεμονωμένου tune που θα με κρατήσει στο repeat για πολλούς μήνες.

Είναι ευχάριστο να βλέπεις τον Κool G Rap να μην προσπαθεί να κάνει κάτι έξω από τα νερά του, τώρα μάλιστα που λογίζεται πλέον ως βετεράνος. Φανταστείτε τον μόνο σε μία urban-dance παραγωγή και με κανέναν Flo-Rida σε feat, θα γελούσαν οι περισσότεροι ακόμα και αν ήταν καλό το τελικό αποτέλεσμα. Βέβαια, δεν πρέπει να πηγαίνεις κατευθείαν στο άλλο άκρο και αυτό μας το δίδαξε άλλωστε ο ίδιος ο Kool G Rap. Πέρσι τέτοια εποχή είχε κυκλοφορήσει την συνεργασία του με τον Rick Ross, ένα ιδιαίτερα αξιόλογο αποτέλεσμα το οποίο δυστυχώς δεν συνεχίστηκε με κάτι ανάλογο σε αυτόν τον προσωπικό του δίσκο. Παρ’ όλα αυτά, ο καλλιτέχνης κρατάει το αυθεντικό πνεύμα της Hip-Hop μουσικής και έστω και αν έχει κάποιες μικρές αδυναμίες σαν ολοκληρωμένη εικόνα, δεν αλλάζει την αξία που κρύβει μέσα του το «Riches, Royalty & Respect».

Βαθμολογία:

Κομμάτια Που Ξεχώρισαν: «In Too Deep»«The Meaning To Your Love»«Pages of My Life»«American Nightmare», «Harmony Homicide»

Tracklist:

1. Pimptro
2. Ya Chic Chose Me
3. In Too Deep
4. 70′s Gangsta
5. Pillow Talk
6. The Meaning To Your Love
7. Sad
8. Maggie
9. $ Ova B**ches
10. G On
11. Pages of My Life
12. Going In
13. American Nightmare (feat. Havoc)
14. Da Real Thing (feat. Heather Walker)
15. Harmony Homicide

.

Harmony Homicide

About Author

Έκτωρ Αποστολόπουλος