«My rhymes, they age like wine as I get older». Τάδε έφη ο Mike D στον νέο δίσκο των Beastie Boys. Μία ατάκα η οποία χαρακτηρίζει αυτές τις δυόμιση δεκαετίες τους συγκεκριμένους καλλιτέχνες. Πρόκειται για να album που έσκασε κυριολεκτικά από το πουθενά, με ένα φασαριόζικο lead single και ένα μικρό filmάκι. Οι υποστηρικτές του είδους, έπρεπε να περιμένουν κοντά στα επτά χρόνια για μία νέα δισκογραφική κίνηση (δεν μετράω το ωραιότατο instrumental album του 2007). Το μόνο που απομένει αυτή την στιγμή, είναι να μπει το «Hot Sauce Committee Part Two» στο ηχοσύστημα και να ακούσω κατά πόσο ισχύει ακόμα η παραπάνω φράση του βασικού μέλους του group.

Με φωνές, κλασσικό flow και μπόλικη τρέλα, ξεκινάει το όγδοο LP των Beastie Boys και συγκεκριμένα με το γνωστό πλέον «Make Some Noise». Είναι ο τυπικός τρόπος να ξεκινάει μία καμπάνια από αυτούς τους rappers και θα με είχε πείσει όπως και τα παλαιότερα πρώτα τους singles, εφόσον υπήρχε ένα καλύτερο hook. Με το θρυλικό τρίο από την Αμερική, δύσκολα μπορεί κανείς να ξενερώσει και αμέσως μετά ακολουθεί το χαλαρό και κάπως μινιμαλιστικό beat του «Nonstop Disco Powerpack». Σ’ αυτό το σημείο, έρχεται μία λυρική εξάσκηση των «παππούδων της rap» ή πιο σωστά, ένα γρήγορο μαθηματάκι για νεαρούς MCs της εποχής μας. Σε γενικές γραμμές μ’ αρέσει πολύ το ύφος των MCA, Mike D και Ad-Rock σε ολόκληρο τον δίσκο τους. Ατάκες, μπόλικος χαβαλές και ένας ρυθμός που δημιουργείται περισσότερο από τον τρόπο rapαρίσματός τους, παρά από τον ήχο του «Hot Sauce Committee Part Two». Εκείνο που πιστεύω ότι θα κερδίσει τον μέσο «old school» ακροατή, είναι η άρνηση αυτών των ανθρώπων για αλλαγή της θεματολογίας τους και για την δημιουργία νέου προφίλ για τους ίδιους.

Το αυθεντικό στυλ είναι άλλωστε και το σήμα κατατεθέν τους και αυτό προσπαθεί να κερδηθεί κατά κάποιον τρόπο και μέσω της μουσικής του CD. Το rock συναίσθημα είναι έντονο και με έπεισε στο μεγαλύτερο μέρος του δίσκου. Βέβαια, πρέπει να ομολογήσω ότι τα κωμικά κομμάτια δεν έφτασαν παλαιότερα διαμάντια («Intergalactic», «Check It Out») σαν σύνολο, και οι rock παραγωγές δύσκολα μου έβγαλαν κάτι αντίστοιχο όπως στο «Sabotage». Το πρώτο μεγάλο highlight έρχεται με την είσοδο του Nas στο «Too Many Rappers (New Reactionaries Version)». 101% Hip-Hop feeling από την αρχή μέχρι το τέλος, με την πρώτη συνεργασία του album να αποδεικνύεται χρυσάφι. Χρειαζόταν αυτή η ένεση ενέργειας από την συνύπαρξη αυτών των βετεράνων, σ’ ένα τραγούδι που θα συζητηθεί. Η δεύτερη και τελευταία συμμετοχή άλλου καλλιτέχνη είναι και πάλι συνδεδεμένη με μία από τις καλύτερες στιγμές του «Hot Sauce Committee Part Two». Αυτή την φορά όμως απουσιάζουν οι σκληρές κιθάρες. Ταξιδιάρικος ήχος, που με πάει κατευθείαν στους ερχόμενους ζεστούς μήνες του καλοκαιριού. Το «Dont Play No Game That I Cant Win» κέρδισε από την παρουσία των φωνητικών της Santigold και αποτελεί την ευχάριστη έκπληξη αυτής της κυκλοφορίας.

Υπήρχαν και οι δυο-τρεις μέτριες ηχητικές προσπάθειες τύπου «Funky Donkey», οι οποίες δεν «τράβηξαν», όπως οι υπόλοιπες ιδέες των Beastie Boys. Αυτό βέβαια δεν είναι αρκετό για να τρενάρει την δύναμη αυτής της δημιουργίας, έστω και αν σε κάποια σημεία του θα μπορούσε να φανεί πιο ώριμος ο ήχος του. Όπως για παράδειγμα είναι η συνολική καλλιτεχνική παρουσία της τριάδας. Το target group του «Hot Sauce Committee Part Two» πάντως θα νιώθει εντυπωσιασμένο και ακόμα και οι νέοι ακροατές θα καταλάβουν γιατί πολλές φορές «ο παλιός είναι αλλιώς». Είναι όντως απορίας άξιο για το πού βρίσκουν αυτή την όρεξη οι συγκεκριμένοι σαραντάρηδες, 28 χρόνια (!) μετά και ροκάρουν τόσο δυνατά τα ακουστικά μας. Μ’ ένα πιο σταθερό παραγωγικό αποτέλεσμα, είμαι σίγουρος ότι θα κατάφερναν να πείσουν ακόμα και τους πιο snob teenagers.

Βαθμολογία:

Κομμάτια Που Ξεχώρισαν: «Nonstop Disco Powerpack», «Too Many Rappers (New Reactionaries Version)», «Dont Play No Game That I Cant Win», «Lee Majors Come Again»

Tracklist:
01. Make Some Noise
02. Nonstop Disco Powerpack
03. Ok
04. Too Many Rappers (New Reactionaries Version) (Feat. Nas)
05. Say It
06. The Bill Harper Collection
07. Dont Play No Game That I Cant Win (Feat. Santigold)
08. Long Burn The Fire
09. Funky Donkey
10. The Larry Routine
11. Tadlocks Glasses
12. Lee Majors Come Again
13. Multilateral Nuclear Disarmament
14. Heres A Little Something For Ya
15. Crazy Ass Shit

.

About Author

Έκτωρ Αποστολόπουλος