Όταν ακούς το όνομα Jim Jones οι πρώτες σκέψεις σίγουρα δεν είναι οι καλύτερες. Επί εποχή Dipset δεν ήταν ποτέ το πρώτο όνομα. Είτε τον επισκίαζε ο Cam’Ron που είχε και κάποια εμπειρία στο να γράφει, είτε ο Juelz Santana τον άφηνε δεύτερο στα δυναμικά bangers που είχαν τις εποχές της Def Jam. Ωστόσο, όσο είχε δυνατά beats και την υποστήριξη από καλές συμμετοχές το γεγονός ότι σαν rapper είναι κάτω του μετρίου ερχόταν σε δεύτερη μοίρα. Αν έλεγα ότι το ίδιο επικρατεί και στο «Capo», σίγουρα θα είναι μέρος της Πρωταπριλιάς.


Με πολύ κακή διάθεση και με τις προσδοκίες μου κυμαίνονται σε χαμηλά επίπεδα, έκατσα να το ακούσω. Η αρχή ήταν σχετικά καλή, από άποψη παραγωγών. Τίποτα το τρομερό αλλά ωραίες παραγωγούλες. Το κακό ήταν ότι ακούς έναν Jim Jones να προσπαθεί να πιάσει ένα “δήθεν” συναισθηματικό ύφος, αλλά λόγο έλλειψης ικανοτήτων, και με τον Chink Santana να μην μπορεί να βοηθήσει, ο Jones μένει στην προσπάθεια. Όταν μπήκε όμως το «Heart Attack» και ακούω να αρχίζει τραγουδιστά το κομμάτι με μία ωραία μουσική στο background, είπα: «Όπα! Εδώ είμαστε.», αλλά η στιγμή αμφισβήτησης δεν άργησε. Ένα κακό snare με ατμοσφαιρικό ύφος τελικά είναι ικανό να καταστρέψει ένα καλό κομμάτι. Αφού απογοητεύτηκα από αυτό ήμουν σίγουρος ότι δεν θα αλλάξει κάτι. Η επιβεβαίωση δεν άργησε. Με το “Everybode Jones” να είναι εύκολα από τα χειρότερα κομμάτια του δίσκου, είναι το σημείο που λες «Να ο γνωστός Jim Jones».

Γενικά είναι ένας rapper που κουράζει πολύ εύκολα, δεν έχει κάτι το ιδιαίτερο να πει, ούτε κάποιον ιδιαίτερο τρόπο να πει αυτό που θέλει. Οι περισσότερες συμμετοχές που είχε, αν και αρκετά καλά ονόματα, δεν έδωσαν το 100% αλλά και πάλι έκαναν την διαφορά. Όπως ο Game για παράδειγμα, που δεν διανύει την καλύτερη περίοδο στην καριέρα του, έδωσε σχετικά καλό couple. Ο συνήθης ύποπτος των feats, Raekwon, δεν θα μπορούσε να λείπει από το album. To «Drops is out» είναι ίσως το καλύτερο παράδειγμα αυτού που είπα πιο πάνω. Ένας μετριότατος Raekwon, με ένα απλό συμβατικό couple για τα δεδομένα του, ήταν υπεραρκετό για να φανεί το χάσμα μεταξύ καλού rapper και Jim Jones.

Τα δυο highlights του δίσκου ήταν το «Let My Fly» με τον πρώην RNB τραγουδιστή της Def Jam, Rell. Ωραία παραγωγή, τα φωνητικά του Rell ήταν ότι καλύτερο άκουσα στον δίσκο. Ο Jones στο κομμάτι έδωσε ένα κουπλέ θέλοντας να δώσει έναν ερωτισμό, χωρίς να το καταφέρνει, αλλά και χωρίς να το καταστρέφει. Το δεύτερο ήταν το «Take a Bow» με Prodigy και Lloyd Banks. O Prodigy έδωσε αρκετά καλό verse αλλά ο Banks ήταν ο άνθρωπος του δίσκου από θέμα rap, αποδεικνύοντας ότι βρίσκετε σε πολύ καλή φόρμα. Ο Jim Jones αυτή την φορά δεν ήταν άσχημος, κρατώντας το επίπεδο του κομματιού, και με τα φωνητικά από Sen City ήρθε και έδεσε.

Τα αρνητικά είναι πολλά. Κατάφερε να βάλει Ashanti στο CD και να περάσει σχεδόν απαρατήρητη, λόγω ότι ήταν στα τελευταία tracks του δίσκου. Έβαλε τον Wyclef σε ένα beat που θα το χαρακτήριζα κακό, έχοντας μία συνηθισμένη μελωδία ως βασικό στοιχείο. Ο Wyclef δεν είναι ένας καλλιτέχνης που θα τον περιορίσεις στον μουσικό τομέα. Αποφάσισε να μην βάλει στο δίσκο τον Juelz Santana και έχει σε τέσσερα κομμάτια τον Chink Santana. Προσπαθούσε να βγάλει κάτι για το όποιο είναι γνωστό ότι δεν μπορεί να κάνει. Όπως στο «Gettin To The Money» προσπαθούσε να πετάξει punchlines με ανούσιες παρομοιώσεις.

Το σημαντικότερο όλων όμως ήταν το γεγονός ότι σε όλο τον δίσκο θέλει να μας περάσει έναν άλλον Jim Jones από αυτόν που ξέρουμε. Το κακό είναι ότι αυτό γίνεται αντιληπτό από την πρώτη στιγμή και κουράζει όσο δεν πάει. Μερικές φορές η προσπάθεια από μόνη της δεν μετράει. Αν δεν υπάρχει η ανάλογη ικανότητα τότε δουλειά δεν γίνεται, με αποτέλεσμα το CD να είναι κουραστικό, μουσικά να έχει κάποια θετικά στοιχεία αλλά από θέμα στοίχων να μην γίνεται τίποτα.

Βαθμολογία:

 

Κομμάτια που ξεχώρισαν: «Let Me Fly», «Take A Bow», «Changing The Locks»

Tracklist

1.”Intro” (feat. Sen City & Chink Santana)

2.”Deep Blue” (feat. Chink Santana)

3.”Carton of Milk” (feat. Game & Sen City)

4.”The Paper” (feat. Chink Santana)

5.”Heart Attack” (feat. Sen City)

6.”Everybody Jones” (feat. Aaron LaCrate)

7.”Drops is Out” (feat. Raekwon, Mel Matrix, & Sen City)

8.”Let Me Fly” (feat. Rell)

9.”Getting to the Money” (feat. Cam’ron & Lady H)

10.”Take a Bow” (feat. Lloyd Banks, Prodigy, & Sen City)

11.”Perfect Day” (feat. Chink Santana & Logic) Logic

12.”Changing the Locks” (feat. Ashanti)

13.”God Bless the Child” (feat. Wyclef Jean)

14.”Itza”

 

.

Getting The Money (feat. Cam’ron & Lady H)

About Author

Αθανάσιος Λογαράς