Δεν είναι λίγες οι φορές που κάποιος ράππερ έγινε γνωστός μετά από ένα και μόνο κομμάτι. H περίπτωση του Wiz Khalifa δεν διαφέρει πολύ. Το γνωστό σε όλους «Black & Yellow» κυκλοφόρησε επίσημα στις αρχές του φθινοπώρου. Μπήκε ίσα ίσα στο Billboard, βγήκε, ξανά μπήκε και έκατσε σε χαμηλές θέσεις για αρκετό καιρό. Όταν ακούς το κομμάτι, σου κάνει ένα κλικ. Όχι γιατί είναι καλός rapper, όχι γιατί η παραγωγή είναι ντόπα, αλλά γιατί στο σύνολο βγάζει κάτι το οποίο σε κάνει να κολλάς με το κομμάτι. Έτσι λοιπόν, όταν έπεσε στα αφτιά των rappers δεν άργησε μέχρι να γίνουν άπειρες διασκευές. Απέκτησε ξαφνικά ένα buzz με αποτέλεσμα το κομμάτι να ανεβαίνει και να αναβαίνει μέχρι να φτάσει στο No1. Κάπως έτσι, εκλεισε και το Major Deal του με την Atlantic.

 

Αυτό που χαρακτηρίζει τον Wiz Khalifa είναι ότι έχει ένα τρόπο να σε κάνει να ακούς τα κομμάτια του στο repeat. Εκεί βασίζει και την κυκλοφορία του «Rolling Paper». Ένα «Rolling Paper» που στην πρώτη ακρόαση δεν μου είπε τρελά πράγματα. Ίσως φταίει το mood του CD που είναι αρκετά χαλαρό σχεδόν καθ’ όλη την διάρκεια του. Αρκετά κομμάτια στην σειρά όπως τα «The Race», «Star Of The Show», «No Sleep» καθώς και τα επόμενα 5-6 τραγούδια, είναι όλα τους ήρεμα κομμάτια που δεν έχουν την ενέργεια που έχει το πρώτο μέρος του δίσκου. Το «On My Level» μαζί με τον Too Short σε beat Jim Jonsin. Ένα αρκετά δυνατό κομμάτι με στοιχεία banger με τους δύο rappers να ταιριάζουν πάνω στην παραγωγή και με ένα καλό hook να δίνουν θετικό αποτέλεσμα. Στην συνέχεια παίζει το «Black & Yellow» που είναι και το πιο easy-listening κομμάτι του δίσκου. Μετά συνεχίζουμε με το «Roll Up». Μπορεί να μην είναι σαν το προηγούμενο κομμάτι αλλά με το Synth που έβαλαν οι StarGate και τον Wiz Khalifa να πιάνει ένα αρκετά ωραίο Flow, να πηγαίνει κάπως πιο μελωδικά στο chorus βγάζοντας ωραίο feeling.

Για να είμαι ειλικρινής ποτέ δεν περίμενα κάτι το συγκλονιστικό από τον συγκεκριμένο rapper. Τρομερός MC δεν είναι, απλώς έχει την φάση του. Μου έκανε εντύπωση ότι ενώ είχε κλείσει αρκετά feats, έχοντας και μπόλικο buzz επέλεξε να μην βάλει πολλούς guests. Εκτός από τον Too Short ακούμε και τον Curren$y στο «Rooftops». Το καλύτερο κομμάτι του δίσκου. Ο Curren$y έχει αποδείξει ότι είναι πολύ καλός MC και με μία ωραία παραγωγή δένει απίστευτα. Ο Wiz Khalifa δίνει το extra κλίκ του κομματιού. Δυο rappers που έχουν ξανά συνεργαστεί και ταιριάζουν πολύ σαν ντουέτο. Ο ένας συμπληρώνει αυτό που λείπει από τον άλλον.

Το καλό του δίσκου είναι ότι τα beats είναι αρκετά καλά. Οι StarGate, Jim Jonsin I.D. Labs, Benny Blanco και μερικοί ακόμα, όχι τόσο γνωστοί producers κάνανε πολύ καλή δουλειά. Το κακό είναι ότι λυρικά δεν θα σου προσφέρει κάτι το ιδιαίτερο. Έχει κάποια fillers και κάποια κομμάτια που δεν ακούγονται. Το «Race» για παράδειγμα μου δίνει την εντύπωση ότι το άκουσα λίγο πιο πριν. Άσχημο κομμάτι δεν το λες, αλλά θα μπορούσε να μην μπει. Το «Top Floor» από την άλλη είναι με διαφορά το χειρότερο κομμάτι. Μια περίεργη ηλεκτρονική μουσική με ένα φωνητικό sample που ούτε ο Wiz δεν μπόρεσε να το σώσει, ο οποίος παραλίγο να κοιμηθεί στο μικρόφωνο αν κρίνεις από το flow.

Εν τέλει, ο Khalifa κατάφερε να βγάλει κάτι δικό του, αρκετά ενδιαφέρον ακόμα και για κάποιον που δεν ακούει ιδιαίτερα τον συγκεκριμένο rapper. Δεν ξεπέρασε τις προσδοκίες μου, χωρίς αυτό να είναι απαραίτητα κακό. Έχει δημιουργήσει την φάση του η οποία έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον αρκετών ακροατών, και αυτό είναι το δυνατό του σημείο.

Βαθμολογία:

Κομμάτια Που Ξεχώρισαν: «Black And Yellow», «Roll Up», «Start Of The Show», «Fly Solo», «Rooftops», «Cameras»

Tracklist:

01. When I’m Gone (Produced By E. Dan And Big Jerm)
02. On My Level Ft. Too $hort (Produced By Jim Jonsin)
03. Black And Yellow (Produced By Stargate)
04. Roll Up (Produced By Stargate)
05. Hopes And Dreams (Produced By Brandon Carrier)
06. Wake Up (Produced By Stargate)
07. The Race (Produced By E. Dan And Big Jerm)
08. Star Of The Show Ft. Chevy Woods (Produced By E. Dan And Big Jerm)
09. No Sleep (Produced By Benny Blanco)
10. Get Your Shit (Produced By E. Dan)
11. Top Floor (Produced By Pop Wansel)
12. Fly Solo (Produced By E. Dan)
13. Rooftops Ft. Curren$y (Produced By E. Dan And Big Jerm)
14. Cameras (Produced By E. Dan)

.

Black & Yellow

About Author

Αθανάσιος Λογαράς