Υπάρχουν πολλοί περισσότεροι καλοί και αξιόλογοι rappers αυτή την εποχή απ’ ότι νομίζετε. Απλά, χάνονται μέσα σ’ αυτή την τεράστια μάζα που μας παρουσιάζουν ΜΜΕ, διαδίκτυο, περιοδικά για ανερχόμενα αστέρια τα οποία καταλήγουν να  χαρακτηρίζονται ως φούσκες. Μέσα σ’ όλα αυτά, χάνουμε πολλές φορές την ουσία και προσπερνάμε MCs που δείχνουν skills και μεράκι σ’ αυτό που κάνουν, αρκεί βέβαια  κι εκείνοι με την σειρά τους να κάνουν τις βασικές κινήσεις που επιβάλετε για έναν καλλιτέχνη τον 21ο αιώνα. Η πιο βασική? Οι επιλογές των beats στα οποία θα στηριχθείς.

.

Ο Reks δεν είναι ιδιαίτερα γνωστός στο ευρύ κοινό και underrated στους ακροατές που ψάχνονται στην Hip-Hop μουσική εδώ και χρόνια. Ο ίδιος όμως κατάλαβε, ότι δύσκολα θα αλλάξει κάτι σ’ αυτό το status από μόνο του. Ο μοναδικός τρόπος για να μπορέσει να διακριθεί και να κάνει πέντε, δέκα, εκατό, χίλιους ακροατές παραπάνω να ενδιαφερθούν για τον ίδιο, είναι τα ίδια τα κομμάτια του. Εδώ και αρκετές εβδομάδες, πρόσεξα ότι όποια δικά του τραγούδια έβαζα στον Music Scouter εντυπωσίαζαν. Κορυφαίο όλων, το «The 25th Hour»: το track που ξεκινάει τον δίσκο του και που το βίντεο προσέλκυσε αρκετό κόσμο. Μία απίθανη παραγωγή του DJ Premier και ένας Reks που σπάει κόκαλα με την εμφάνιση του. Το θετικό στο «Rhythmatic Eternal King Supreme» είναι ότι αυτή η δημιουργία δεν είναι η μόνο φωτεινή ένδειξη ποιότητας σ’ αυτό το LP. O Sha Money XL του δίνει μία φοβερή ντόπα («Face Off») στην οποία συμμετέχει ο Termanology, λίγο πιο πριν σκάει ο Statik Selektah που ξέρω και αγαπώ και αργότερα παίρνουν την σκυτάλη μεγάλα ονόματα που δίνουν ένα Hip-Hop συναίσθημα που σπανίζει στις μέρες μας.

Ο Statik Selektah έχει κατά την άποψη μου την τιμητική του, μια και έδωσε τα περισσότερα beats απ’ όλους και κρατώντας τα όλα σε θετικότατα πλαίσια. Για να μην κρυβόμαστε, το όλο στήσιμο αυτού του album ήταν κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του Statik. Αυτό έκανε και την δουλειά του πιο εύκολη απ’ ότι π.χ. ήταν για τους Sean C & LV ή Hi-Tek (ο οποίος συνεχίζει να μη με ενθουσιάζει το τελευταίο διάστημα). Αυτό το ύφος του καθαρού και απόλυτου rap προσανατολισμού μ’ άρεσε πολύ και κάτι τέτοιο με εξιτάρει, αφού βρίσκομαι σε μία φάση όπου γραφικοί «true hip-hoppers» αρχίζουν και μου σπάνε κατά κάποιον τρόπο τα νεύρα. Σίγουρα, ο λόγος δεν βρίσκεται μόνο στον ήχο του «Rhythmatic Eternal King Supreme», γιατί κι αυτός δεν είναι τέλειος. Υπάρχουν μουσικές δημιουργίες («Why Cry», «U Know», «The Wonders Years»)  που είναι απλά συμπαθητικές ή που δεν με αγγίζουν όσο τα καλά τραγούδια του δίσκου.

Ένα μεγάλο μπράβο αξίζει ο ίδιος Reks, ο οποίος πρώτα απ’ όλα θέλει να αποδείξει ότι έχει ικανότητες και θέλει να θεωρείται από τους καλύτερους. Δεν το λέει άμεσα, αλλά με τέτοια λυρική παρουσία σε κάνει να σκέφτεσαι πότε ήταν η τελευταία φορά που ένας low profile rapper παρουσίασε κάτι τέτοιο. Δεν μπήκα καν στην θέση να ψάχνω αν πατάει καλά στο μέτρο, αν το flow του το ταιριάζει στο κάθε κομμάτι σωστά, αν είναι υπερβολικός κτλ. Ο συγκεκριμένος MC είναι πολύ απλά πάνω από τον μέσω όρο των rappers που ανεβάζουν τραγούδια στα social media networks και στα τηλεοπτικά κανάλια. Κάτι τέτοιο άλλωστε κριτικάρει και στο «Limelight». Εδώ έγινε όμως μία άστοχη επιλογή παραγωγής, η οποία δεν ταιριάζει με το υπόλοιπο υλικό του δίσκου, ακόμα και αν μ’ έκανε μέσω της συγκεκριμένης θεματολογίας να καταλάβω τον λόγο για τον οποίο επέλεξε αυτό τον χαζοχαρούμενο ήχο. Απλά, υπήρχαν στιγμές όπου πήγε να κάνει κάτι παρόμοιο (στο «Mr. Nobody» συνδέει ένα ανάλαφρο και ταξιδιάρικο beat με βαριά και συναισθηματικά φορτισμένα lyrics) και του βγήκε κατευθείαν. Σε γενικές γραμμές, μ’ άρεσε που ένας τύπος σαν τον Reks επιστράτευσε μία αρμάδα παραγωγών, ο οποίος δεν συμπαθεί και ιδιαίτερα την mainstream κοινότητα, και είχε ως πρωταρχικό στόχο να κάνει ένα Hip-Hop CD το οποίο με σέβεται και  το σέβομαι για την ολοκληρωμένη του εικόνα που μου βγάζει.

Η μία ώρα ομολογουμένως είναι λίγο μεγαλύτερη απ’ ότι θα ήθελα να ακούσω, ειδικά όταν υπάρχουν τέσσερα-πέντε tracks που δεν θα μου έλειπαν αν δεν κατέληγαν στην τελική μορφή του album. Όπως και θεωρώ, ότι δυο – τρεις συνεργασίες με πρωτοκλασάτες φωνές που θα τραγουδούσαν κάποια hooks (π.χ. στο «Mascara») θα εκτόξευαν κυριολεκτικά το CD. Ομολογώ επίσης, ότι φοβήθηκα από το εξώφυλλο που είχε ως πρώτο θέμα τους παραγωγούς και τις συνεργασίες που είχε κλείσει γι’ αυτό το LP. Αλλά από την άλλη, τι να κάνει και ο Reks? Όταν δεν σε προωθούν τα ραδιόφωνα, τα clubs, και όταν άλλοι λυρικοί και σούπερ MCs αδικούν τους εαυτούς τους με τραγικές παραγωγές βγαλμένες από την «κουζίνα» του σπιτιού τους, πώς να μην έχει φοβηθεί το αυτί του ακροατή? Με μεγάλη μου χαρά λοιπόν, σας λέω ότι το «Rhythmatic Eternal King Supreme» είναι ότι καλύτερο κυκλοφορεί στην πιάτσα. Δεν έκατσαν τυχαία όλοι αυτοί οι άνθρωποι να συνεργαστούν μαζί του και μπορείτε άφοβα πρέπει να πάτε να τσιμπήσετε έναν δίσκο που ηχογραφήθηκε με αγάπη. Ο Reks μ’ αυτό το album έβαλε το όνομα του στην λίστα με  τους καλλιτέχνες που αξίζει να αναφερθούν στο τέλος της χρονιάς για την δουλειά που έκαναν μέσα στο 2011.

Βαθμολογία

Κομμάτια Που Ξεχώρισαν: «The 25th Hour», «Face Off», «Mr. Nobody», «Mascara (The Ugly Truth)», «Like A Star»

Tracklist:

01.  The 25th Hour (Produced By DJ Premier)
02.  Thin Line (Produced By Pete Rock)
03.  Limelight (Produced By Nottz)
04.  Kill Em (Produced By Sean C & LV)
05.  This Or That (Produced By Statik Selektah)
06.  Why Cry ft. Styles P (Produced By Alchemist)
07.  Face Off ft. Termanology (Produced By Sha Money XL)
08.  The Wonder Years (Produced By Hi-Tek)
09.  This Is Me (Produced By DJ Corbet & Mike Frey)
10. Mr. Nobody (Produced By Statik Selektah)
11. The Underdog (Produced By Blaze P)
12. U Know ft. Freeway (Produced By Hi-Tek)
13. Cigarettes ft. Lil Fame & Attica Bars (Produced By Fizzy Womack)
14. Mascara (The Ugly Truth) (Produced By Statik Selektah)
15.  Like A Star (Produced By Statik Selektah)
16.  Self Titled (Bonus) (Produced By Statik Selektah)

.

The 25th Hour

About Author

Έκτωρ Αποστολόπουλος