Όταν έχεις να κάνεις κρητική για έναν δίσκο που ηχογραφήθηκε την χρονιά που ο καλλιτέχνης είχε κάτι λιγότερο από 20 συμμετοχές, ένα collaboration δίσκο και έχοντας γράψει 40 με 50 κουπλέ σε μία χρονιά, τότε σκέφτεσαι τι απόδοση μπορεί να έχει. Μπορεί να είναι ένας θρύλος με classic στο βιογραφικό του, αλλά έχει και μία ηλικία με τόσα χρόνια έμπνευσης. Ο λόγος προφανώς για τον Raekwon. Χθες μόλις leakαρε το «Shaolin Vs Wu-Tang».

. .

Ένας δίσκος που τον περίμενα από το ομώνυμο single. Με ένα κλασικό «βρώμικο» beat από τον Scram Jones, ένα ωραίο intro και τον Raekwon να βγάζει την «βρωμιά» που μας έχει συνηθίσει τόσα χρόνια. Και μιλώντας για Scram Jones, ο συγκεκριμένος producer έχει κάνει τρία κομμάτια στο δίσκο και τα τρία είναι ένα και ένα. Το «Last Trip to Scotland» μαζί με τον Lloyd Banks, είναι ίσως το πιο easy-listening κομμάτι του δίσκου το οποίο κυλάει πολύ εύκολα λόγο beat και flow. Αλλά καλύτερα ας τα πάρουμε από την αρχή.

Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται. Μία παροιμία που ισχύει 100%. Πρώτο πρώτο, έβαλε το κομμάτι  «Shaolin Vs Wu-Tang», που είχε πολύ καλή κριτική από μεγάλο μέρος των fans, και συνεχίζει με το «Every Soldier in the Hood». Επίσης πολύ εύκολο κομμάτι σαν άκουσμα με κλασσικό Eric Sermon beat και τον Method Man να δίνει χρώμα συνδυάζοντας το με ένα πολύ καλό couple. Άλλωστε, από αυτό βγάζει το ψωμί του τόσα χρόνια. Γενικά στο CD συμμετέχει μία elite από producers και Mcs. Από Sean C & LV, Alchemist, Bronze Nazareth, Dj Khalil έως Cilvaringz, Tommy Nova και τον Dance/House producer Kenny Dope. To συγκεκριμένο κομμάτι συμμετέχει ο Method Man με τον πολύ αγαπητό Raheem DeVaughn. Πάλι το γνωστό στυλάκι του Meth, ο πολύ καλός Raekwon και τα πολύ ωραία φωνητικά από τον Raheem.

Οι MCs ήταν αρκετοί και ενδιαφέρον, ο καθένας για τον λόγο του. Πέρα από τους Wu-Tang όπως ο Inspectah, Ghostface, Method Man και GZA(σε Bonus κομμάτι), είχε και τους Nas, Black Thought, Busta Rhymes Rick Ross και τον Kobe. Οι Wu-Tang με εξαίρεση τον Inspectah Deck που μπήκε στο χειρότερο κομμάτι του δίσκου. Οι υπόλοιποι συμμετέχοντες ήταν κύριοι. με αποτέλεσμα να μην χαλάσουν το σύνολο του δίσκου. Κυρίως αναφέρομαι στον Jim Jones και στον Rick Ross οι οποίοι είναι αρκετά “λίγοι” για το Cd του Raekwon. Βέβαια, ο Rae δεν τους άφησε να κάνουν ότι θέλουν και τελικά και οι δυο τους κάναν τα κομμάτια τους συμπαθητικά και όχι tracks για στεγνό skip. Ο Nas και ο Black Thought κλέψανε την παράσταση με τα verses τους. Λογικό, αν σκεφτείς ότι και οι δυο είναι πλέον βετεράνοι του είδους. Ο Nas στο πολύ ωραίο «Rich & Black» σε παραγωγή από Sean C & LV, και ο Black Thought στο «Masters of Our Fates» που περιέχει sample από τον γνωστό λόγο του Winston Churchill.

Στα θετικά του δίσκου σίγουρα συγκαταλέγεται το γεγονός ότι ο Raekwon δεν έβγαλε Cd επειδή έπρεπε. Είχε την όρεξη να οργανώσει ένα μεγαλούτσικο album, με 17 κομμάτια, παρά τα τόσα κουπλέ που έδωσε μέσα στο 2010. Μέσα σε αυτά τα 17 κομμάτια, τα 11 είναι κάτω από τρία λεπτά και έτσι η συνολική διάρκεια δεν είναι όπως στον προηγούμενο δίσκο.

Στα πλην του δίσκου είναι ο Busta Rhymes που περίμενα ένα καλύτερο verse, καθώς τελευταία μας είχε δώσει κάποια πολύ καλά τραγούδια. Το «Rock ‘N Roll» μετά από λίγο κουράζει. Αν ο Raekwon το είχε οργανώσει λίγο καλύτερο στο hook θα ήταν αρκετά καλύτερο. Θα μπορούσε να έχει μερικά solo κομμάτια αντί για κάποια collaborations. Και σίγουρα το κομμάτι με GZA και Killah Priest έπρεπε να μπει στην κανονική έκδοση του δίσκου και όχι στην iTunes. Συγκριτικά με το «Only Built 4 Cuban Linx… Pt. II» είναι ελαφρώς κατώτερο, από την άποψη ότι στο «ΟB4CL2» είχε τεράστια ονόματα στα beats.

Εντέλει έχουμε τον Raekwon που μας αποδεικνύει ότι το style που βγάζει τόσα χρόνια δεν περνάει από κορεσμό και ότι ακόμα και το 2011 μπορεί να βγάλει υλικό που έβγαζε χρόνια πριν. Μπορεί η ποσότητα που έχει δώσει να είναι τεράστια, αλλά όπως φαίνεται η ποιότητα και η έμπνευση είναι εξίσου τεράστια.

 

Βαθμολογία:

Κομμάτια Που Ξεχώρισαν: «Shaolin Vs Wu-Tang», «Butter Knives», «Rich & Black»,  «From the Hills», «Last Trip to Scotland»,  «Masters of Our Fates»

Tracklist:

01. Shaolin Vs. Wu-Tang
02. Every Soldier In The Hood feat. Method Man
03. Silver Rings feat. Ghostface Killah
04. Chop Chop Ninja feat. Inspectah Deck & Estelle
05. Butter Knives
06. Snake Pond
07. Crane Style feat. Busta Rhymes
08. Rock N Roll feat. Ghostface Killah & Jim Jones
09. Rich And Black feat. Nas
10. From The Hills feat. Method Man & Raheem DeVaughn
11. Last Trip To Scotland feat. Lloyd Banks
12. Ferry Boat Killaz
13. Dart School
14. Molasses feat. Rick Ross & Ghostface Killah
15. The Scroll
16. Masters Of Our Fate feat. Black Thought
17. Wu Chant (Outro)

Shaolin Vs Wu-Tang

About Author

Αθανάσιος Λογαράς