Δύο hits στην σόλο καριέρα σου, μπορούν να σου φέρουν περισσότερη φήμη απ’ ότι ένα κάρο songwritings για πασίγνωστα ονόματα όπως Christina Aguielera, Miley Cyrus, Justin Timberlake και για πολλούς  άλλους. Η Jessie J φαίνεται πως βαρέθηκε να δουλεύει «backstage» και πήρε την κατάσταση στα χέρια της  με δύο επιτυχίες που ακούστηκαν και ακούγονται σε πολλές χώρες το τελευταίο διάστημα. Ο προσωπικός της δίσκος ήταν να βγει στις 28 Μαρτίου, αλλά λόγω του (αναπάντεχου για την εταιρία) buzz που δημιουργήθηκε γύρω της, επέσπευσε την κυκλοφορία. Το αν αυτή η επιλογή βγήκε σε  καλό από την  καλλιτεχνική οπτική πλευρά των πραγμάτων, θα σας το απαντήσω στην συνέχεια.

.

Γιατί, στο θέμα πωλήσεων και κερδών είναι σίγουρο ότι το «Who You Are» θα επωφεληθεί από τις πορείες των «Price Tag» και «Do It Like A Dude». Τα συγκεκριμένα κομμάτια είναι και τα highlights του δίσκου και προσθέτουν το καθένα ένα διαφορετικό στυλάκι. Ένα ευχάριστο ύφος που είναι τέλειο για το ραδιοφωνικό airplay και ένα πιο βαρύ hitάκι, που επίσης είναι βούτυρο στο ψωμί των charts. Υπάρχει όμως και ένα τρίτο πρόσωπο της νεαρής κοπέλας. αυτό της ήρεμης δύναμης. Μπαλάντες που προωθούν μόνο το βαθύ συναίσθημα, το οποίο όμως δεν καταφέρνει να σε κυριεύσει. Δεν φταίνε τα φωνητικά της Jessie J, τα οποία αντικειμενικά είναι πολύ πιο πάνω από τον μέσω όρο. Γι’ αυτό και δεν μπορεί να πει κανείς ότι πλέον κουβαλάει άδικα τον χαρακτηρισμό της τραγουδίστριας. Απλά, τραγούδια σαν τα «Big White Room» ή «Ι Need This» δεν ταιριάζουν και τόσο στο όλο ύφος του album και νιώθω ότι πήγαν χαμένες μερικές προσπάθειες, που αν είχαν λίγο διαφορετικές παραγωγές ίσως να ξεπεταγόταν ακόμα περισσότερο η 22χρονη.

Βέβαια, μία καλούτσικη μπαλάντα είναι σίγουρα προτιμότερη από ένα μετριότατο beatάκι όπως το «Rainbow» ή ένα προβλεπόμενο single σαν το «Who’s Laughing Now», τα οποία για καλή μου τύχη αποτελούν τις (αρνητικές) εξαιρέσεις αυτού του LP. Σε κάτι τέτοια τραγούδια όμως, δείχνουν οι φωνητικές ικανότητες της Jessie J ακόμα πιο εμπλουτισμένες, επειδή πολύ απλά καταφέρνει και αποδίδει σε tracks που μουσικά δεν έχουν και πολλές ελπίδες επιβίωσης. Το songwriting και το ταίριασμα των παραγωγών με την φωνή της τα κατέχει, αυτό το ήξερα και πριν. Στο «Who You Are» υπογραμμίζει απλώς για πρώτη φορά ότι μπορεί να την υπολογίζει κανείς σοβαρά ως σόλο καλλιτέχνιδα, αρκεί να μην βιαζόταν τόσο. Η εντύπωση που μου δίνει η συνολική εικόνα αυτού του album, είναι ότι οι υπεύθυνοι ήθελαν να βγάλουν με γοργούς ρυθμούς στην αγορά αυτή την δημιουργία, ώστε να μην χαθεί πολύς χρόνος από το ήδη κερδισμένο airplay. Αυτό έχει σαν επίπτωση, ο ακροατής να έχει στα χέρια του ένα CD που με τις πρώτες ακροάσεις ακούγεται λίγο απρόσωπο, αλλά ουσιαστικά αυτό δεν ισχύει. Απλώς, όταν φτιάχνεις ένα μουσικό ποτ πουρί είναι λογικό να χάνει στην συνοχή, ενώ άμα πάρει κανείς μεμονωμένα τα κομμάτια και τα επεξεργαστεί λίγο, θα ανακαλύψει ενδιαφέροντα στοιχεία.

Σίγουρα, δεν είναι φοβερό ούτε και κανένα τρομερό νέο, το γεγονός το ότι έγινε πιο δυνατή σαν άνθρωπος επειδή όταν ήταν μικρή τα παιδάκια στο σχολείο την κορόιδευαν και τώρα την παρακαλάνε για ένα ραντεβού μαζί της («Who’s Laughing Now»). Χιλιοειπωμένες ιστορίες που έχουν μεταφέρει και άλλοι με τον ίδιο ακριβώς τρόπο στο παρελθόν. Γι’ αυτό προτιμάω το αόριστο προφίλ που έχει στο μεγαλύτερο μέρος του CD που την αφήνει να δημιουργεί έξυπνα hooks και προσβάσιμα lyrics. Στην Jessie J βρήκα πολλά να κριτικάρω, όχι επειδή το album της δεν είναι καλό. Είναι ωραίο και σοβαρό, αλλά άποψη μου είναι ότι θα μπορούσαν να γίνουν πολλά περισσότερα με το υπάρχον υλικό, αν του δινόταν λίγο χρόνος παραπάνω. Από την στιγμή που δείχνει να είναι «μάχιμη» και στο μικρόφωνο, τι άλλο χρειάζεται την σήμερον ημέραν μία τραγουδίστρια?

Βαθμολογία:

Κομμάτια Που Ξεχώρισαν: «Price Tag», «Casualty of Love», «Do It Like a Dude», «L.O.V.E.»

Tracklist:

1. Price Tag (feat. B.o.B)
2. Nobody’s Perfect
3. Abracadabra
4. Big White Room
5. Casualty of Love
6. Rainbow
7. Who’s Laughing Now
8. Do It Like a Dude
9. Mamma Knows Best
10. L.O.V.E.
11. Stand Up
12. I Need This
13. Who You Are

.

Price Tag (feat. B.o.B)

About Author

Έκτωρ Αποστολόπουλος