Το να ακουστεί ποιοτική και πιο  traditional R&B στην Ευρώπη, είναι ήδη κομματάκι δύσκολο. Και αν εξαιρέσω Αγγλία, Γαλλία ή Γερμανία που όποτε μπορούν το προωθούν και  ένα κομμάτι του κόσμου το αγκαλιάζει άμεσα, στην Ελλάδα είναι ακόμη πιο σπάνιο να ακουστεί.  Είναι κρίμα που το κοινό κυριολεκτικά προσπερνάει έτσι εύκολα τον αυθεντικό R&Β ήχο, γιατί θεωρώ ότι σνομπάρει άθελα του κομμάτια  που ταξιδεύουν και ηρεμούν. Στην κατηγορία του αισθησιακού και  ήρεμου r’n’b ήχου συγκαταλέγεται και η Marsha Ambrosius, πρώην μέλος των πολύ καλών Floetry και νυν σόλο-καριερίστας. Η συγκεκριμένη κοπέλα κατάφερε με την ιδιαίτερα καλή φωνή της, με ένα – δύο καλά singles και με διάφορα Mixtapes να ανεβάσει το ενδιαφέρον γύρο από το όνομα της.  

.

Και όχι άδικα, μια και στα πρώτα κι όλας λεπτά βγάζει προς τα έξω τα δυνατά της στοιχεία. Καλό textwriting, μία ζεστή φωνή και παραγωγές χωρίς φρου-φρου και αρώματα. Η σύνθεση της μουσικής του δίσκου, ενός μεγάλο μέρους του «Late Nights & Early Mornings», είναι κάτω από την δική της επιμέλεια. Το πιάνο και οι ήρεμοι ήχοι τονίζουν με τον καλύτερο τρόπο τις φωνητικές τις αρετές και τους ερωτικούς στοίχους της. Ο δίσκος ακολουθεί το κλασσικό blueprint τέτοιων albums: απόλυτη αφοσίωση στο πρόσωπο που λατρεύει, ερωτικές πίκρες και απογοητεύσεις, και πάει λέγοντας. Πρόκειται για την προβλεπόμενη θεματολογία, η οποία δεν κρύβει εκπλήξεις, αλλά θεματολογικά παρουσιάζεται ακριβώς αυτό που πάνω κάτω φανταζόμουν μετά τα πρώτα δέκα λεπτά. Ταιριαστό sound και χωρίς να είναι υπερβολικά κλαψιάρικο και κουραστικό.

Το «Late Nights & Early Mornings», το οποίο μοιράζεται τον ίδιο τίτλο και με το ολοκληρωμένο album, δεν είναι το πλέον αντιπροσωπευτικό κομμάτι μουσικά. Είναι μαζί με το γνωστό single «Hope She Cheats On You» από τα πιο γρήγορα και ζωντανά τραγούδια του δίσκου. Προσθέτουν την απαιτούμενη ενέργεια στο ξεκίνημα του album, ώστε να μην με κοιμίσει το πολύ χαλαρό έναυσμα της Marsha Ambrosius. Εξαιρετική η συνεργασία της και με τον Just Blaze, ο οποίος δημιούργησε ένα απλό beat αλλά και ιδιαίτερα ατμοσφαιρικό συγχρόνως. Σ’ αυτό καταφέρνει η τραγουδίστρια να ελιχθεί καλύτερα φωνητικά, να πει και να βγάλει τα συναισθήματα της προς τα έξω. Αν και λίγο μεγαλύτερο σε διάρκεια απ’ ότι περίμενα (επτά λεπτά και δεκάξι δευτερόλεπτα), εύκολα χαρακτηρίζεται ακόμα και λόγω της μεγάλης του διάρκειας ως το highlight του CD. Πιστεύω, ότι θα κεντρίσει άμεσα το ενδιαφέρον του ακροατή. Όσο μπαίνω πιο βαθιά στον δίσκο, αντί να μου βγάλει μία μονοτονία, η έστω κάποια κενά διαστήματα, με κάνει όχι μόνο να ξεχνιέμαι αλλά και να περνάω πάρα πολύ καλά σ’ όλο αυτό το δημιούργημα. Ακόμα και το τέλος είναι σωστά σχεδιασμένο, αφού προσέθεσε το remix του «Butterflies» το οποίο αφήνει τον ακροατή μ’ ένα χαλαρωτικό jump off κομμάτι, μετά από μία μεγάλη περίοδο μπαλάντας. Η φωνή της έχει το ειδικό βάρος να διασκεδάσει τον ακροατή για έναν ολόκληρο δίσκο και πραγματικά δεν περίμενα αυτή την εξέλιξη.

Για να είμαι ειλικρινής, δεν πίστευα γενικότερα να με κρατήσει τόσο προσηλωμένο το «Late Nights & Early Mornings». Νομίζω, ότι μπορώ να του δώσω άνετα τον τίτλο της έκπληξης του μήνα, επειδή πολύ απλά δεν περίμενα ούτε λόγω των singles, ότι θα υπάρχει μία τόσο θετική απόπειρα από την Marsha Ambrosius. Βγάζει μία εμπειρία προς τα έξω, ένα ύφος, μία εικόνα, η οποία θα ταίριαζε σε μία καλλιτέχνιδα που έχει καμιά δεκαριά albums στην πλάτη της. Τίποτα απ’ αυτά που αντίκρισα εδώ πέρα δεν τα ακούω για πρώτη φορά και σίγουρα δεν είναι φωνητικά η καλύτερη φωνή που συνάντησα ποτέ μου. Παραγωγικά και καλλιτεχνικά όμως, αμφιβάλω αν υπάρχει αυτή την στιγμή άλλος R&B artist που μπορεί να βγάλει πραγματικά από το πουθενά, ένα τόσο ώριμο LP. Αν θέλετε να κάνετε ένα ξεκίνημα στο παραδοσιακό Rhythm and Blues με μία επίκαιρη κυκλοφορία, βρίσκεστε στο σωστό μέρος και στο σωστό άρθρο. Αν όμως είσαστε από τους fans που παρακολουθούν τα δρώμενα της σκηνής, ενδεχομένως να ψυλλιαστήκατε ότι εδώ πέρα υπάρχει ένα ένας μικρός θησαυρός.

Βαθμολογία:

Κομμάτια Που Ξεχώρισαν: «Late Nights And Early Mornings», «Hope She Cheats On You (With A Basketball Player)», «Far Away»

Tracklist:

01. Anticipation (Intro) (Produced By Marsha Ambrosius)
02. With You (Produced By Marsha Ambrosius)
03. Late Nights And Early Mornings (Produced By Richard Harris)
04. Hope She Cheats On You (With A Basketball Player) (Produced By Marsha Ambrosius)
05. Far Away (Produced By Just Blaze)
06. Lose Myself (Produced By Canei Finch)
07. Your Hands (Produced By Andre Harris And Vidal Davis)
08. I Want You To Stay (Produced By Marsha Ambrosius)
09. Sour Times (Produced By Marsha Ambrosius)
10. Tears (Produced By Focus)
11. Chasing Clouds (Produced By Syience)
12. The Break Up Song (Produced By Marsha Ambrosius)
13. Butterflies (Produced By Marsha Ambrosius And Canei Finch)

.

Far Away

About Author

Έκτωρ Αποστολόπουλος