Δύο δίσκοι που απευθύνονται στους fans των καλλιτεχνών Murs και Layzie Bone αντίστοιχα, αλλά και που ενδεχομένως να ενδιαφέρουν τον μέσο Hip-Hop ακροατή λόγο της ιστορίας που έχουν τα συγκεκριμένα ονόματα. Ο Layzie σαν μέλος των φοβερών Bone-Thugz-N-Harmony σκέφτηκε μετά την (πετυχημένη) επιστροφή του group, να δείξει τις δυνάμεις του με τον νέο solo δίσκο του. Ο Murs από την άλλη, άφησε λίγο στην άκρη τις γνωστές του (εξαιρετικές) δουλειές και είπε να συνεργαστεί με τον ανερχόμενο Terrace Martin, σ’ ένα album που έχει ως πρώτο στόχο το γέλιο και τις γυναίκες. Ποιο από τα δύο CD πέτυχε τελικά τον σκοπό του?

Με αυτή την μορφή κριτικής παρουσιάζω ένα 2 σε 1 review, με μια ενδιαφέρουσα αντιπαράθεση. Σε κάθε κατηγορία που υπερέχει κάποιο άλμπουμ, θα του πιστώνεται ένας βαθμός. Εάν υπάρξουν περιπτώσεις σε κάποιες κατηγορίες όπου και οι δυο προσπάθειες είναι ισάξιες ή που υστερούν ή που δεν μπορούν να κριθούν, δεν θα κερδίζουν κανένα πόντο. Οι βαθμολογίες στο τέλος βγαίνουν με τον ίδιο τρόπο, όπως όλες οι κριτικές δίσκων στο Beat – Town.

Η πρώτη εντύπωση: Ιδιαίτερα περίεργη ήταν η πρώτη ακρόαση του «The Definition» από τον Layzie Bone, μια και είχε αρκετά σκαμπανεβάσματα. Η αρχή αφήνει υποσχέσεις σ’ ότι αφορά την ενέργεια του album, αλλά στην συνέχεια πλατειάζει υπερβολικά πολύ με μέτρια southern beats και με συμμετοχές που ψηλοκουράζουν. Από την άλλη, κράτησα πολύ πιο εύκολα τα καλά κομμάτια στο μυαλό μου, σε αντίθεση με το «…are Melrose». Οι Murs και Terrace Martin μπορεί να μου πασάρουν το εν λόγο δισκάκι πιο «έξυπνα», αλλά συγχρόνως μου ήταν δύσκολο να ξεχωρίσω τις ξεχωριστές στιγμές. Θα επιλέξω το duo σε αυτή την κατηγορία, μόνο και μόνο επειδή μου ήταν πιο εύκολο στο ολοκληρωμένο άκουσμα. (0-1)

Παραγωγές: Η απόλυτη ταύτιση: Και τα δύο albums καταφέρνουν όσο περνάει ο χρόνος να ξεχωρίσουν τα κακά από τα καλά κομμάτια. Ο βασικός παράγοντας και στις δύο περιπτώσεις είναι η μουσική επιμέλεια. Τα beats όπως «My Hood» και «Hear’ Em Knocking» είναι δυναμικά, όχι σπουδαία, αλλά καταφέρνουν και έχουν τον ακροατή σ’ ένα γρήγορο repeat.  Στο δεύτερο μισό του «The Definition» οι μέτριες παραγωγές ωθούν την γενικότερη εικόνα του CD να δείχνει λίγο αδιάφορη. Μπορεί να ταιριάζουν στον Layzie Bone ανά διαστήματα, από την άλλη σκέφτομαι ότι λίγο πολύ θα ταίριαζαν σ’ όλους τους rappers σε περίπτωση που ήθελαν να ηχογραφήσουν κάποια καλούτσικα και μέτρια tracks. Πάνω κάτω τον ίδιο προβληματισμό είχα και στο «…we are Melrose». Σίγουρα η ήρεμη παραγωγή στο «Hoodrat Blues» κατά κάποιον περίεργο τρόπο να δένει με το περιεχόμενο – κωμωδία, αλλά αντίθετα η σύνθεση του «She’s A Loser» με κάνει να θέλω πολύ γρήγορα να το προσπεράσω.  (0-1)

Παρουσία των καλλιτεχνών/ Περιεχόμενο: Ο Layzie Bone είναι αντικειμενικά καλός στα raps του και γενικότερα στην ολοκληρωμένη παρουσία του. Στα κακά κομμάτια φταίει λιγότερο απ’ όλους και σε εκείνα που ξεχωρίζουν η συνδρομή του είναι καταλυτική. Το να μην ακολουθεί κάποια συγκεκριμένη γραμμή ή κάποιο concept σίγουρα δεν βοηθάει το λίγο απρόσωπο ύφος του CD, αλλά αν είσαι fan το ευχαριστιέσαι. Από την άλλη, δεν ξέρω κατά πόσο θα πείσει το λυρικό σκέλος του «…we are Melrose» τους υποστηρικτές του Murs. Επίσης, δεν μου έκανε σε καμία περίπτωση το απαιτούμενο «κλικ» ο Terrace Martin ως ανερχόμενο ταλέντο που παρουσιάζεται σε ολοκληρωμένη ηχογράφηση. Το θέμα που επέλεξαν και οι ιστορίες που στόχευαν να μεταφέρουν, μπορεί να προκαλέσουν γέλιο (και ίσως προκαλέσουν το γυναικείο φύλλο) και να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις, όμως δεν γνωρίζω αν έχει και το απαιτούμενο βάθος να εντυπωσιάσουν τον ακροατή. Σίγουρα δεν είναι από τις καλύτερες δουλειές του Murs, ίσως φανεί και λίγο μονότονος για πρώτη φορά σε αυτό το CD. Επιλέγω το safe mode του Layzie. (1-1)

Συμμετοχές: O Layzie Bone ξεκινάει με έξυπνες συμμετοχές ( Chamillionaire, Krayzie Bone, Flesh-N-Bone Baby Bash) και συνεχίζει με ανούσια feats (Felicia, Thin C, Paul Wall). Οι συμμετοχές που δεν μου έδειξαν κάτι το φοβερό για διαφορετικούς λόγους (έλλειψη συναισθήματος, κουραστικά lines, πτωτική πορεία στην προσωπική καριέρα κάποιου συνεργάτη) πιο πολύ υπογραμμίζουν τις μετριότητες του album, παρά τις καλύπτουν. Οι Murs και Terrace Martin είπαν να αφήσουν τις πολλές συνεργασίες στο πλάι, αφού είναι ήδη δύο solo rappers σ’ ένα project. Σωστότατη επιλογή. (1-2)

Τα καλύτερα κομμάτια: Όπως είπα και στην κατηγορία με τις παραγωγές, τα τραγούδια που ξεχωρίζουν θετικά στην δισκογραφική κίνηση του Layzie Bone είναι πιο εμφατικά σε σχέση με τις καλές στιγμές του «…we are Melrose». Η λειτουργία του «…we are Melrose» σαν CD δυσκολεύει τα μεμονωμένα κομμάτια να ξεπεταχτούν μόνα τους και από την αρχή είχα την αίσθηση ότι πρόκειται για ένα album που ακούγεται ολόκληρο και δύσκολα σπαστά. (2-2)

Τα χειρότερα tracks: Αντίθετα, ενώ υπάρχουν και στις δύο περιπτώσεις κακά κομμάτια που skipάρονται σχετικά γρήγορα, αυτό το κάτι σαν concept που τηρούν οι Murs και Terrace Martin ωθεί τον ακροατή να ακούσει ακόμα και τις αρνητικές στιγμές (πάντα λόγω των στοίχων). Η επικοινωνία που έχουν μεταξύ τους τα tracks σώνει την κατάσταση για τα ηχητικά λάθη του «…we are Melrose», ενώ στην περίπτωση του Layzie Bone υπάρχουν απειροελάχιστες πιθανότητες να ακουστούν οι δημιουργίες που πέρασαν και δεν ακούμπησαν. (2-2)

Αντοχή στον χρόνο: Εδώ πέρα μπορεί ο καθένας σας να κρίνει εντελώς υποκειμενικά. Σας αρέσουν άσχετα μεταξύ τους singles, μ’ έναν σοβαρό Layzie Bone ο οποίος προσπαθεί για κάτι καλό? Τότε τα κομμάτια που ξεχωρίσατε θα ξαναβρεθούν σύντομα στην tracklist σας. Προτιμάτε το χιούμορ του διδύμου και τα σεξουαλικού περιεχομένου θέματα τους? Τότε προμηθευτείτε το «…we are Melrose» γιατί κάποια στιγμή θα έχετε όρεξη για να ρίξετε λίγο γέλιο. (2-2)

Εξώφυλλο: Καθαρός πόντος για τους Murs και Terrace Martin, αφού βγάζει γέλιο και αντικατοπτρίζει απόλυτα το περιεχόμενο του δίσκου. (2-3)

Τελικό Σκορ:

2-3

dfsssssssdfffffffffffffffffffffffffffffffffffffff


Αποτέλεσμα: Δύο δίσκοι  διαφορετικοί σε σχεδόν όλα τα σημεία, αλλά έχουν ένα κοινό στοιχείο: το μέτριο αποτέλεσμα. Οι συγκεκριμένοι καλλιτέχνες μου είναι ιδιαίτερα αγαπητοί,  όμως με τέτοιες ηχογραφήσεις δύσκολα θα μπορέσουν να ξεχωρίσουν  από την μάζα του 2011. Ο Layzie Bone ήθελε να κάνει ένα ισχυρό comeback και να δώσει στους φίλους της Hip-Hop μουσικής αρκετό μουσικό υλικό για την ελεύθερη τους ώρα. Στιχουργικά μπορεί να μην έπεσε, αλλά τα μισά beats τουλάχιστον μου άφησαν μία αδιάφορη αίσθηση. Ίσως αν περιόριζε λίγο τον αριθμό των τραγουδιών ή να ήταν λίγο πιο επιλεκτικός σε αρκετές παραμέτρους (συμμετοχές, hooks κτλ.) να ήταν πιο καλοδουλεμένο σαν CD. Ο Terrace Martin έχασε την ευκαιρία κατά την άποψη μου να τον βάλω στην λίστα με τα δυνατά ανερχόμενα ταλέντα της σκηνής (J.Cole, Wiz Khalifa, Freddie Gibbs κ.α.) γιατί πολύ απλά δεν επέλεξε να κάνει κάτι που θα αναδείκνυε τις στιχουργικές του ικανότητες. Αντίθετα, είπε να «γυρίσει» μία κωμωδία με τον Murs που μπορεί να έχει δυο-τρία αστεία σκηνικά, αλλά αν δεν βρίσκεσαι στην ανάλογη διάθεση θυμίζει ποιότητα ταινιών που παίζονται τα μεσημέρια της Κυριακής. Καλές για μια-δυο φορές, όμως από εκεί και πέρα τις επιλέγεις μόνο σε περίπτωση που δεν “παίζει¨κάτι άλλο. Έτσι ανάλογα ένιωσα για το «..we are Melrose» που στην γενική του εικόνα υπερτερεί του «The Definition μόνο ως προς το δέσιμο που εμφανίζει σαν ολοκληρωμένη δουλειά.

Βαθμολογία:

The Definition

Murs & Terrace Martin are Melrose

.

Tracklist:

The Definition

01. A New Life Ft. Thin C
02. My Hood Ft. Chamillionaire And The Bizniz
03. Spend The Night Ft. Baby Bash
04. Hear’em Knockin Ft. Krayzie Bone And Flesh ‘N’ Bone
05. Grind Hard Ft. Paul Wall And Dirty Red
06. Chasin Paper Ft. Snow The Product And Thin C
07. Thugs Hold It Down Ft. Caine And Thin C
08. Lucky 7’s Ft. Felecia
09. The Definition
10. We Show Love Ft. Mighty LDT
11. Word Is Ft. Thin C
12. Ain’t Nothin To Me Ft. Maybach Dice
13. Enjoy The View Ft. Thin C
14. Like It Use To Be Ft. Flesh ‘N’ Bone And Thin C
15. America Ft. Mighty LDT
16. If I Can’t Do It

.

Murs & Terrace Martin are Melrose

01. We On Melrose
02. Fresh Kicks
03. Its No Surprise
04. We’ve Got Something
05. She’s A Prostitute
06. Ding Dong
07. Dandruff
08. Hoodrat Blues
09. Shes A Loser
10. Thank U
11. Cheating On Me
12. Thing For You
13. Doin Me
14. Hands In The Sky
.

Layzie Bone – Hear’Em Knockin (feat. Krayzie Bone & Flesh N Bone)

.

MURS & TERRACE MARTIN – We On Melrose

About Author

Έκτωρ Αποστολόπουλος