Πώς μπορεί να νιώθει κάποιος όταν ακούει έναν πάρα πολύ ταλαντούχο rapper πάνω σε beats του αγαπημένου του producer; Στην συγκεκριμένη περίπτωση αναφέρομαι στον Saigon και τον Just Blaze, που επιτέλους μετά από πολύ καιρό αναβολών και προβλημάτων με την Atlanta Records βρήκαν την χρυσή τομή και βάλανε μπρος, ολοταχώς για την κυκλοφορία του «The Greatest Story Never Told». Πολύ ιδιαίτερος δίσκος και αξίζει ένα μπράβο στην προσπάθειες που έκανε ο rapper ώστε ο δίσκος να βγει έτσι όπως το ήθελε ο ίδιος από το 2007.

Οι πρώτες φήμες βγήκαν το 2007, την χρονιά που κυκλοφόρησε το πρώτο single με τίτλο «Come on Baby» σε παραγωγή Just Blaze. Ένα κομμάτι με πολύ καλό sample και ακόμα καλύτερο samplάρισμα από τον Blaze, ο οποίος κατάφερε για ακόμα μια φορά να κάνει ένα κομμάτι να ακούγεται φρέσκο ακόμα και τρία χρόνια μετά από την κυκλοφορία του. Μέχρι το πρώτο μισό του 2010 τα πράγματα ήταν ψόφια. Προς το τέλος του χρόνου ήρθε το come back του Saigon. Άρχισε να κυκλοφορεί κομμάτια, video, φήμες, να λέει ονόματα για τον δίσκο και γενικά ήταν δραστήριος. Τον Φεβρουάριο του ’11 ανακοινώθηκε η τελική ημερομηνία και έτσι το leak ακολούθησε λίγες μέρες πριν απ’ αυτήν. Χθες έγινε η ακρόαση. Το αποτέλεσμα? Εκρηκτικό!

Ξεκινώντας με ένα πολύ καλό και έξυπνο intro επιβεβαιώνει τον κανόνα “Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται“. Ο Saigon εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο την κάθε ευκαιρία που του δόθηκε, από το πιο απλό beat έως την καλύτερη συμμετοχή. Άλλωστε είναι γνωστό ότι ο εν λόγω MC διαθέτει πολλά skills: Είτε σε πιο storytelling κομμάτια, όπως το «Enemies» που δίνει συναίσθημα, είτε σε κομμάτια τύπου «Bring Me Down Pt2» που έχει αρκετά διαφορετικό ύφος, με τις εναλλαγές στην μελωδία και με το ωραίο refrain, βάζοντας και μερικά φωνητικά με ένα reverb κάνοντας το κομμάτι 100% βόμβα.

Όπως είπα και στην αρχή, το αξιοσημείωτο ήταν ότι ο δίσκος είχε περίπου την ίδια tracklist με αυτή που είχε το 2007/2008. Ευτυχώς, φεύγοντας από την Atlanta records κράτησε και τα κομμάτια. Για αυτό και παραγωγικά ο δίσκος είναι σε άλλο επίπεδο. Είναι εμφανές ότι μιλάμε για beats του Blaze από την περίοδο 2007-2009, τότε που ο Blaze ήταν σε άριστη φόρμα. Υπήρχε αρκετό ρίσκο από την μία στο να βγάλει τόσο παλιό υλικό, αλλά κατάφερε να το κάνει επίκαιρο και να ακούγεται φρέσκος και «καινούργιος». Από την άλλη όμως, όταν έχεις τέτοια beats δεν τους λες όχι για κανένα λόγο. Θα ήταν τραγικό να πετάξει beat τύπου «The Invitation» με Q-Tip ή σαν το «Greatest Story Never Told». Στιχουργικά ήταν άψογος. Έπιασε αρκετά διαφορετικά θέματα έχοντας σοβαρούς στίχους, πιο καυστικούς σε σημεία, έχοντας αφηγήσεις και όπως είπα, εκμεταλλεύτηκε τα collabs σε τραγουδιστά όπως ο Raheem DeVaughn ή σε πιο καθαρό hip hop σαν τον Jay-Z και τον Devin The Dude, ή και σε κάτι πιο ενδιάμεσο όπως η συμμετοχή του Layzie Bone.

Τι άλλο να θελήσει κάποιος για πρώτο δίσκο? Σχεδόν ονειρικό debut με Just Blaze να επιμελείται των beats, έχοντας μερικές βοήθειες από Kanye West στο πολύ όμορφο «It’s Alright» και στο «Oh Yeah» από Buckwild, και τον Sai-giddy να δίνει τον καλύτερο εαυτό του παρά την ταλαιπωρία που πέρασε (έφτασε σε σημείο να θέλει να τα παρατήσει). Κάπως έτσι λοιπόν, αυτοί οι δύο κατάφεραν να κάνουν ένα τεράστιο μπαμ βάζοντας τον δίσκο από τώρα στα highlights του 2011.

Κλείνοντας θα’ θελα να δώσω props στον Just Blaze για την πολύ καλή δουλειά που έκανε στην μίξη και στο Mastering του δίσκου, ώστε να δώσει ακόμα ένα παραπάνω κλικ στα θετικά του δίσκου. Όσοι θέλετε μπορείτε να προμηθευτείτε τον δίσκο από το Official site της Subnoize Records.

Βαθμολογία:

Κομμάτια Που Ξεχώρισαν: «Come On Baby», «Bring Me Down Pt2», «It’s Alright», «Better Way», «And The Winner Is»

Tracklist:

01 Station Identification (Intro) (ft. Fatman Scoop)
02 The Invitation (ft. Q-Tip & Fatman Scoop)
03 Come On Baby (ft. Jay-Z & Swizz Beatz)
04 War
05 Bring Me Down pt. 2
06 Enemies
07 Friends
08 The Greatest Story Never Told
09 Clap (ft. Faith Evans)
10 Preacher (ft. Lee Fields & The Expressions)
11 It’s Alright (ft. Marsha Ambrosius)
12 Believe It
13 Give It to Me (ft. Raheem DeVaughn)
14 What the Lovers Do (ft. Devin The Dude)
15 Better Way (ft. Layzie Bone)
16 Oh Yeah (Our Babies)
17 And the Winner Is (ft. Bun B)

.

The Greatest Story Never Told

About Author

Αθανάσιος Λογαράς