Όσοι ξέρουν τα γούστα μου στην μουσική τότε σίγουρα ξέρουν την ιδιαίτερη αδυναμία που έχω προς τον DMX. Έτσι λόγο του ότι δεν κυκλοφορεί τίποτα αυτές τις μέρες και κάτι έπρεπε να γράψω, είπα να κάνω μια αναδρομή στο 2001 που ο ράππερ από την Βαλτιμόρη κυκλοφόρησε τον τέταρτο προσωπικό του δίσκο με τίτλο «The Great Depression». Γιατί αυτός ο δίσκος? Για δυο απλούστατους λόγους: Πρώτον, είναι ο αγαπημένος μου δίσκος και δεύτερον, η αφορμή ήταν η κακές κριτικές που πήρε ο δίσκος. Κυρίως, ότι στιχουργικά άλλαξε πτυχή και style. Αλλά να τα πάρουμε ένα-ένα ώστε να δούμε τελικά κατά πόσο ισχύει κάτι τέτοιο.

Είναι γνωστό ότι ο DMX ήταν τότε στα καλύτερα της καριέρας του. No1 δισκάκια, πωλήσεις με το κιλό, κομμάτια που ακόμα και σήμερα παίζονται. Η αλήθεια είναι ότι το «Great Depression» έχει αρκετές διαφορές από τα υπόλοιπα CD του. Δοκίμασε κάτι διαφορετικό με διαφορετικά ονόματα, κυρίως στην παραγωγή. Το πρώτο single με τίτλο «We Right Here» είχε αρκετά διαφορετικό ύφος από τα άλλα πρώτα singles με τον Swizz Beatz. Για την ακρίβεια, το κομμάτι είναι από Black Key Productions που είχαν αρκετά σημαντικό ρόλο στο CD ,καθώς κάνανε και το επόμενο single με τον τίτλο «Who We Be». Όταν ακούς το «We Who Be» προφανώς δεν το ξεχωρίζεις για το airplay που υπάρχει, που σχετικά ήταν ελάχιστο, αλλά για την ποιότητα του κομματιού. Το flow που πιάνει, το πώς παίζει με τις λέξεις, το τι θέλει να πει. Δεν είναι τυχαίο που είχε υποψηφιότητα για Grammy χωρίς μεγάλο airplay.

Οι συμμετοχές του δίσκου ήταν αρκετά… λιγότερες σε σχέση με τα άλλα του CD. Επέλεξε να κάνει έναν δίσκο χωρίς την Ruff Ryders κλίκα. Οι μόνες συμμετοχές ήταν σε μόνο σε 3 κομμάτια και αυτά από RNB τραγουδίστριες, όπως η Faith Evans στο «I Miss You», η Stephanie Mills στο «When I’m Nothing» και η Mashonda στο “You Could Be Blind». Όλα τα κομμάτια ήταν πολύ καλά και ξεχωριστά, δίνοντας μία νότα μελωδίας στα αρκετά σκληρά raps του DMX που ακούγονται στον δίσκο. Και μιλώντας για σκληρά raps, άμα ακούσεις τον δίσκο χωρίς να κάνεις κάτι άλλο παράλληλα, μπορείς να διακρίνεις ότι από το υλικό που βγάζει είναι με διαφορά το πιο street που έχει κυκλοφορήσει μετά το ντεμπούτο του «It’s Dark and Hell Is Hot». Κομμάτια τύπου «School Street» και «I Μa Βang» που θα τα χαρακτήριζα ντόπες μόνο και μόνο επειδή είναι ο DMX πάνω. Ένας πιο μέτριος rapper ίσως να τις έκανε να περάσουν απαρατήρητες. Η αλήθεια είναι ότι ο Grease και ο Just Blaze αντίστοιχα δεν δώσανε το καλύτερο αποτέλεσμα, αλλά ήταν κομμένες και ραμμένες στα μέτρα του DMX που τα έκανε να φαίνονται «μπόμπες».

Ωραία όλα αυτά τα bangers και τα δυνατά κομμάτια αλλά το ζουμί του CD δεν βρίσκεται ούτε στις ντόπες, ούτε στα πιο χαλαρά τραγούδια. Το κομμάτι που ξεχωρίζει είναι το τρίτο και τελευταίο μέχρι στιγμής μέρος του Damien. Η σειρά αυτή είναι ένας διάλογος μεταξύ του DMX και του διαβόλου, που του είχε πουλήσει την ψυχή του για να μπορέσει να κάνει καριέρα. Στο «Damien III» προσπαθεί να τον διώξει από μέσα του και από την ζωή του. Η παραγωγή του Grease σε συνδυασμό με τις εναλλαγές στην φωνή του DMX κάνουν το κομμάτι πραγματικά διαμάντι.

Το αποτέλεσμα που βγάζω είναι ότι δεν γίνεται να χαρακτηρίσεις τον δίσκο μέτριο, πόσο μάλλον με κριτήριο τους… «φτωχούς στοίχους» του. Το CD βγάζει μία χαλαρότητα, μία βρομιά, μία αγανάκτηση και συναισθήματα που σε κάνουν να θες να τα σπάσεις όλα γύρο σου. Βέβαια, η κακές κριτικές που βγήκαν δεν τον επηρέασαν καθόλου καθώς ο δίσκος έγινε ο 4ος συνεχόμενος δίσκος του που πήγε νούμερο 1, και έγινε τριπλά πλατινένιος. Φαίνεται ότι το διαφορετικό καμιά φορά δεν μας κάθεται καλά στα αφτιά μας και το κατακρίνουμε ανεξαρτήτως ποιότητας.

Βαθμολογία:


Κομμάτια Που Ξεχώρισαν: «School Street», «Who We Be», «Damien», «I Miss You»

Tracklist:

01. Sometimes
02. School Street
03. Who We Be
04. Trina Moe
05. We Right Here
06. Bloodline Anthem
07. Shorty Was Da Bomb
08. Damien III
09. When I’m Nothing (feat. Stephanie Mills)
10. I Miss You (feat. Faith Evans)
11. Number 11
12. Pull Up (Skit)
13. I’ma Bang
14. Pull Out (Skit)
15. You Could Be Blind (feat. Mashonda)
16. The Prayer IV
17. A Minute For Your Son

.

Who We Be

About Author

Αθανάσιος Λογαράς