Κριτικες Δισκων Hip-Hop / R&B

Κριτική Δίσκου: Doc Ish Presents: The First Treatment

Όταν ένας παραγωγός πρόκειται να κυκλοφορήσει κάποια προσωπική δουλειά, είμαι κάπως επιφυλακτικός είναι η αλήθεια. Έτσι όπως το βλέπω είναι σαν, οι beatmakers, να κάνουν έναν άτυπο διαγωνισμό για το ποιος θα καταφέρει να μαζέψει τα χειρότερα raps. Χάζευα λοιπόν τα feats που συγκέντρωσε ο Doc Ish και λέω «Αν έχει μούφα raps θα πέσω από τον τρίτο». Ο δίσκος «Doc Ish Presents: The First Treatment» έφτασε στα χέρια μας και εμείς σας τον παρουσιάζουμε.

.

Το πρώτο κομμάτι που έτυχε να ακούσω ήταν το «Is It A Dream» με τον αγαπημένο μου Joe Budden, τον Talib Kweli που του έχω μεγάλη συμπάθεια και τον Sean Price που τον πάω αρκετά. Από τα αγαπημένα μου κομμάτια του δίσκου με πολύ όμορφη παραγωγή, το hook ταίριαξε απόλυτα και οι rappers δεν απογοήτευσαν, με το highlight να είναι το couple του Sean Price, ξεκινώντας με ένα πολύ καλό wordplay «Drugs Rules Everything Around Me… D.R.E.A.M». Λίγο αργότερα άκουσα το «Cut Your Throat». Στο κομμάτι είναι οι Saigon,Ransom, Inspectah Deck και Quan. Με το που είδα τα ονόματα το πρώτο πράγμα που υπέθεσα είναι ότι πρόκειται για ομαδικό «ντου» στον Budden. Τελικά, υπήρχε απλά για να δημιουργήσει λίγο hype. Δεν ήταν άσχημο κομμάτι, ωστόσο δεν μπορώ να πω ότι με εντυπωσίασε τρελά. Εν τέλει άκουσα όλο το CD. Αυτό που έχω να πω είναι ότι από την την αρχή έως το τέλος είναι βόμβα. Από το εξώφυλλο μέχρι και το κομμάτι που κλείνει ο δίσκος. Τεράστια γκάμα καλλιτεχνών, τεράστια γκάμα beats κάνοντας ένα ωραίο mix με τις παραγωγές και τα feats. Ίσως πολλοί από αυτούς που βρίσκονται στο ίδιο κομμάτι να μην βρέθηκαν ποτέ, αλλά η ουσία είναι το αποτέλεσμα.

Στο «She Did It Again» η παραγωγή ήταν κομμένη και ραμμένη στα μέτρα τόσο του Crooked I, ο οποίος πετάει το 16άρι του όπως ξέρει κάνοντας την διαφορά, όσο και του Billy Danze που βγάζει το γνωστό συναίσθημα που σε κάνει να θέλεις να κοπανίσεις κάτι. Σε πολλά κομμάτια κατάφερε να το κάνει αυτό. Να ταιριάξει διαφορετικούς καλλιτέχνες στο ίδιο κομμάτι. Για παράδειγμα, το «Make Movez» με τον Buckshot, τον Rockness από Heltah Skeltah και τον Colloso, συνοδευμένο με μία ορχηστρική παραγωγή και με πολύ καλά raps έχοντας και ένα αρκετά ρυθμικό refrain.

Βέβαια δεν έλειψαν και τα σόλο κομμάτια. Το «Hi Kidz» με τον Ortiz που ουσιαστικά είναι το πρώτο κομμάτι του δίσκου. Αρχίζοντας, ρίχνει έναν φόρο τιμής στον Guru με το «Guru Rest In Piece». O Ortiz κλασσικά ρίχνει ένα couple φωτιά με ένα σορό metaphors. Λίγο ποιο κάτω βλέπουμε τον KRS-One στο «Animal Grammar». Με τον KRS έχω ένα θεματάκι. Η αλήθεια είναι ότι δεν τον πολύ πάω σαν σόλο. Σε συμμετοχές μπορώ να πω ότι τον ακούω άνετα. Στο κομμάτι βέβαια πέταξε ένα από τα couple του δίσκου. Πάνω στο beat ακούγεται…πεινασμένος και το κομμάτι κρατάει 3 λεπτά, δηλαδή 2 couple, και έτσι κύλησε αρκετά καλά η ώρα. Και μιας και αναφέρθηκα και στο κλείσιμο του δίσκου πιο πριν, σίγουρα δεν θα πρέπει να παραλείψω να αναφέρω το «Let Me Breath 1999» με τον Doc N Apollo. H αλήθεια είναι ότι δεν τον ήξερα αλλά ταίριαξε απόλυτα. Μια πολύ καλή επιλογή για το φινάλε.

Κάπως έτσι λοιπόν, τελείωσε ο δίσκος αφήνοντας μου τις καλύτερες εντυπώσεις: τόσο για τον ίδιο τον Doc Ish, όσο και για τους rappers που στήριξαν το CD του, χωρίς να κάνουν μία ξεπέτα. Είτε αυτός είναι ο KRS, είτε ο Ras Kass, είτε ο Saigon, είτε ο οποιοσδήποτε, βοήθησαν όλοι όσο μπορούσαν τον συγκεκριμένο παραγωγό στην πρώτη του δουλειά. Ένας beatmaker που πολλοί τον μάθαμε από το «We Made You» του Eminem, και όπως φαίνεται δεν ήθελε να μείνει υπό την σκιά μερικών star και έτσι αποφάσισε να κυκλοφορήσει κάτι 100% δικό του. Είναι ωραίο όταν βλέπουμε τέτοιες κινήσεις και μάλιστα να βλέπουμε ότι υπάρχει και μία αναγνώριση.

Βαθμολογία:

Κομμάτια Που Ξεχώρισαν: « Is IT A Dream», «F.O.H», «Animal Grammar», «Make Movez», «Let Me Breath 1999»

Tracklist:

01. Intro
02. Hi Kidz (feat. Joell Ortiz)
03. Is It a Dream (feat. Joe Budden, Talib Kweli, Sean Price and Angelica)
04. She Did It Again (feat. Crooked I and Billy Danze)
05. No Goodbye’s (feat. Apollo Swyf and B. Burroughs)
06. These Streets (feat. Max B, Red Café and Quan)
07. Skys Are Grey (feat. Quan, Mic Geronimo and Ras Kass)
08. Nice Skit
09. F.O.H (feat. The Abnormals)
10. Animal Grammar (feat. KRS-One)
11. Cut My Throat (feat. Ransom, Saigon, Inspectah Deck and Quan)
12. Scriptures Of My Life (feat. Mic Geronimo, Charmagne Tripp)
13. U Like, They Like (Feat. Sam Adams)
14. Make Movez (feat. Buckshot, Rockness Monsta, Colloso)
15. You Make Me Stronger (feat. Ma Barker, Kool G Rap, Liza Colby)
16. Woke Up This Morning (feat. The Abnormals)
17. Let Me Breath 1999 (feat. Doc N Apollo)

.

Is It A Dream? (Featuring Joe Budden, Talib Kweli & Sean Price)

About Author

Αθανάσιος Λογαράς