Κριτικες Δισκων Hip-Hop / R&B

250χλμ/ώρα: Redman Presents… Reggie και Ciara – Basic Instinct

Ένα περίεργο δίδυμο παρουσιάζεται σήμερα στο 250χλμ/ώρα, μια και διαφέρουν σε πολλά πράγματα. Από την μία έχουμε τον ιστορικό και ταλαντούχο Redman και από την άλλη την άλλοτε  superstar Ciara. Και οι δύο επέστρεψαν μετά από ένα αρκετά μεγάλο διάλειμμα και το μόνο που μένει είναι να δούμε τι ψάρια πιάνουν οι δίσκοι τους.  

.

Redman – Redman Presents… Reggie

Λατρεύω τους Methodman και Redman… Είτε είναι μόνοι τους, είτε μαζί, βγάζουν μία αυθεντική τρέλα και άπειρη ικανότητα. Ο δεύτερος είχε να ακουστεί καιρό μετά το σοβαρό «Red Gone Wild», με έφτιαξε μ’ ένα ελεύθερο προς κατέβασμα Mixtape, αλλά η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη. Το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται στις παραγωγές και σε διάφορες περίεργες προσπάθειες που δεν του κάθισαν καθόλου.  Σάπια μπιτάκια που αγγίζουν τον Νότιο ήχο, αλλά αποτυγχάνουν παταγωδώς στο να βγάλουν μία άλφα ενέργεια και φοβερά κακή προσέγγιση στα ρεφρέν, με κακό autotune και ατυχές catchy μελωδίες («Def Jammable» , «Full Nelson»). Το ξεκίνημα ήταν αδύναμο, κάτι που δεν το περίμενα με τίποτα και μου έριξε απευθείας την ψυχολογία για το δεύτερο μισό. Έτσι εξηγείτε και η αντίρρηση που’χα στα θετικά σχόλια που άκουγα μια μέρα πριν την κυκλοφορία για το «Lite 1 Witcha Boi», στο οποίο συμμετέχουν Methodman και Bun B. Δεν είναι ότι μου φαίνεται κακό, απλά το πρώτο 25 λεπτό δεν σε αφήνει να ευχαριστηθείς την κάπως καλύτερη συνέχεια. Όλα μοιάζουν από ένα σημείο και μετά μέτρια. Οι στιγμές που θα κάνουν τον fan του Redman να ξεφυσάει από ανακούφιση, έρχονται από το «Lemme Get 2» και έπειτα, με την συμμετοχή του Saukrates. Παρ’ όλα αυτά, αυτό που μου έδειξε η αγαπημένη φιγούρα από την hip-hop σκηνή ήταν πολύ λίγο για τα στάνταρ του και με ωθεί να δανειστώ μία φράση από ένα μέλος ενός γνωστού φόρουμ, ο οποίος έκανε μία ερώτηση που θα’ θελα κι εγώ να κάνω: «Γιατί ρε Redman»?

Βαθμολογία:

Κομμάτια Που Ξεχώρισαν: «Lite 1 Witcha Boi», «Whn The Lites Go Off», «Tiger Style Crane»

Tracklist:

1. “Reggie (Intro)”
2. “That’s Where I B” (featuring DJ Kool)
3. “Def Jammable”
4. “Full Nelson” (featuring Ready Roc, Runt Dawg & Saukrates)
5. “Lift It Up”
6. “All I Do” (featuring Faith Evans)
7. “Lemme Get 2” (featuring Saukrates)
8. “Mic, Lights, Camera, Action” Rockwilder
9. “Cheerz” (featuring Ready Roc & Melanie Rutherford)
10. “Rockin’ Wit Da Best” (featuring Kool Moe Dee)
11. “Lite 1 Witcha Boi” (featuring Method Man & Bun B)
12. “Whn The Lites Go Off” (featuring Pooh Bear)
13. “Tiger Style Crane”

.

Ciara – Basic Instinct

Η Ciara είχε ανεβάσει περισσότερο hype το τελευταίο διάστημα επειδή τα είχε με τον 50cent, παρά λόγω των μουσικών ικανοτήτων της. Παρόμοιο σχόλιο θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω και για την τελευταία της μικρή επιτυχία, το «Ride» με τον Ludacris. Μπορεί να είναι ευχάριστο, αλλά αν δεν ήταν τόσο «ενδιαφέρον» το βίντεο που το συνοδεύει, δύσκολα θα μου έμενε στο μυαλό. Οι παραγωγές πάντως δεν ήταν κακές, ένα μεγάλο μέρος άλλωστε επιμελήθηκε από τους The-Dream και Sticky Steward. Το θέμα είναι ότι πρόκειται για ενορχηστρώσεις χωρίς εκπλήξεις και με όχι ιδιαίτερα φρέσκο sound. Λίγο πολύ της ταιριάζουν αυτές οι πιασάρικες μελωδίες με λιγοστό 2010-feeling, γιατί την κάνουν να περνάει στον ακροατή ως τραγουδίστρια της εποχής της. Σε μερικά είναι καλή και ικανή(«Speechless»), σε άλλα πάλι σκέφτομαι ότι με οκτώ χρόνια καριέρας θα έπρεπε να μας πει και κάτι παραπάνω από τα κλισέ των R&B πριγκιπισσών(«Yeah I Know»). Είναι καλύτερο απ’ ότι περίμενα, αλλά με ελάχιστες πιθανότητες να με πείσει ότι αξίζει να προστεθεί στις πολύ καλές κυκλοφορίες αυτής της χρονιάς. Για κακή της τύχη, φέτος ήταν μία περίοδος με ιδιαίτερα δυνατό ανταγωνισμό και που κρυφοί άσσοι τύπου συμμετοχής Usher και γράψιμο στοίχων από την ταλαντούχα Ester Dean, δεν θεωρούνται αρκετά για να μπει κανείς στο μάτι των «μεγάλων». Τα τρία τέταρτα του «Basic Instinct» μου μαθαίνουν τα βασικά για το πως να φτιάξει κανείς έναν radio friendly δίσκο που να κρίνεται ως συμπαθητικός, αλλά δεν μου λέει ποια είναι τα σημαντικά βήματα προόδου της όμορφης star από το 2002 και μετά.

Βαθμολογία:

Κομμάτια Που Ξεχώρισαν: «Ride», «Heavy Rotation», «Speechless»

Tracklist:

1. “Basic Instinct (U Got Me)”
2. “Ride” (featuring Ludacris) tricky Stewart, The-Dream 4:34
3. “Gimmie Dat” Tricky Stewart, Soundz[
4. “Heavy Rotation”
5. “Girls Get Your Money”
6. “Yeah I Know” 3:44
7. “Speechless” Harris, Nash, Stewart The-Dream, Tricky Stewart
8. “You Can Get It” 4:00
9. “Turn It Up” (featuring Usher) Ester Dean[38] T-Minus[38]
10. “Wants for Dinner”
11. “I Run It”

About Author

Έκτωρ Αποστολόπουλος