Κριτικες Δισκων Hip-Hop / R&B

Κριτική Δίσκου: R.Kelly – Love Letter

O R.Kelly κάποτε ήταν απίστευτα διάσημος και τρομακτικά πετυχημένος. Όχι ότι ποιοτικά έχει πέσει υπερβολικά πολύ τα τελευταία χρόνια, αλλά όπως και να το κάνουμε, δεν είναι πλέον relevant όπως στην εποχή του 90. Το 2009 είχε κυκλοφορήσει μία απόπειρα που βγήκε στα μουλωχτά, αλλά συμπεριελάμβανε μέσα κομμάτια που υπογράμμιζαν την μαεστρία του στην μουσικοσύνθεση της R&B. Στο νέο του album υπόσχεται κλασσικό χαλαρό ύφος και αφήνει να εννοηθεί από το πρώτο του single και το εξώφυλλο ότι θα μας ταξιδέψει στην εποχή του ’60.

.

Δυστυχώς, αποδείχθηκε gimmick κολπάκι και πέρα από τα «Radio Message» και «When A Woman Loves» (από τις καλύτερες μπαλάντες του 2010), όλα μένουν σε γνώριμα τοπία. Όμως, μπορώ να αποκαλύψω από τις πρώτες γραμμές αυτής της κριτικής, ότι πρόκειται για αυθεντική και ατμοσφαιρική R&B, περισσότερο από κάθε άλλο album του 2010. Από το πρώτο ως το τελευταίο τραγούδι, ο R. Kelly ακολουθεί ένα one man show πάνω σε χαμηλότονα beats που έχουν το έντονο Stepping-συναίσθημα. Αφαιρέθηκαν εντελώς οι Pop και κλαμπίστικες επιτυχίες με τριτοδεύτερα feats και οι οποίες έμοιαζαν σαν παραφωνίες ανάμεσα στις καλαίσθητες νότες του γνωστού τραγουδοποιού. Το πρώτο 20λεπτο μου φέρνει μνήμες από το «Chocolate Factory» και τις εξορμήσεις του ίδιου σε κομμάτια που ωθούν τον ακροατή σε slow dancing και snaps με τα δάχτυλα των χεριών του. Τα ρεφρέν των «Love Letter» και «Not Feeling The Love» επαναφέρουν μία μεταβατική περίοδο της neo-R&B που θυσιάστηκε στο παρελθόν για να βρουν χώρο οι Jump-off συνθέσεις και οι (προβλέψιμες) ραδιοφωνικές κυκλοφορίες.

Σύγχρονος ήχος από έναν μεγάλο καλλιτέχνη, που κατάλαβε επιτέλους ότι μόνο αν γυρίσει πίσω στις βάσεις του, θα μπορέσει να βρει την υγειά του (κι εμείς μαζί του). Το «Taxi Cab» είναι μία «παραγωγάρα» με τα όλα της, με τον R.Kelly να αφήνει τις ερωτικές του φαντασιώσεις να οργιάζουν. Η θεματολογία του είναι γνωστή εδώ και αρκετά χρόνια, όχι εξαιτίας του είδους μουσικής που ακολουθεί, αλλά επειδή έχει βάλει στόχο της ζωής του να επανέρχεται με συνεχώς καινούργιες ρομαντικές και σεξουαλικές ιστορίες. Ερωτικές εξομολογήσεις, αμφιβολίες για το έτερον ήμισυ του και γενικότερα μια πιο soft προσέγγιση σε σχέση με το «TP-2.com» και παρόμοιων καταστάσεων. Το «Love Letter» θα μπορούσε να ερμηνευτεί σαν ένα τεράστιο love story με τον βασικό τραγουδιστή να δοκιμάζεται σε μία ομοιόμορφη ατμόσφαιρα. Παίζει μεταξύ του ήρεμου ύφους και των εκρηκτικών φωνητικών που στελεχώνονται από παραγωγές που συμβάλουν ελάχιστα στην εξέλιξη του τραγουδιού. Τα διπλά vocals που χρησιμοποιεί ο R. Kelly σ’ αρκετές περιπτώσεις είναι αναμενόμενα, αλλά απίστευτα δημιουργικά από την στιγμή που δεν υπάρχει σχεδόν καμία συμμετοχή κάποιου συναδέλφου. Συγκεκριμένα, εμφανίζεται μόνο ένα ντουέτο με την K. Michelle το οποίο είναι καλό, αλλά δεν κάνει ούτε την διαφορά, ούτε προσφέρει αυτό που θα επιθυμούσα από την μοναδική συνεργασία σ’ έναν δίσκου.

Το «Love Letter» δεν ανακαλύπτει νέους  δημιουργικούς δρόμους και σίγουρα δεν συμπεριφέρεται σαν ένα classic δισκιό. Προχωράει όμως με τέτοια αυτοεκτίμηση και με τέτοια σοβαρότητα στις βάσεις που μπήκαν, που το κατατάσσουν στους πέντε καλύτερους R&B project της χρονιάς. Δεν είναι τυχαίο, ότι είναι ο πρώτος δίσκος του R.Kelly που ακούγεται τόσο ευχάριστα από την αρχή ως το τέλος, από την εποχή του «Chocolate Factory» και έπειτα. Όλες οι προσπάθειες τα τελευταία επτά χρόνια, είχαν πάντα μερικά fillers και η ποιότητα του συγκεκριμένου ανθρώπου εμφανιζόταν σπασμωδικά. Πέρσι, έδειξε αρκετά σημάδια ανάκαμψης, αλλά έλειπε κάτι. Αυτό το «κάτι» μου προσφέρθηκε απλόχερα στο καινούργιο LP του R.Kelly: Η ηχητική ποιότητα που βοηθάει την φωνή του συγκεκριμένου καλλιτέχνη να με χαλαρώσει πάνω σ’ ένα εξαιρετικό executive producing και σε ρυθμούς που αγκαλιάζουν τον ακροατή σε μία ρομαντική βραδιά.

Βαθμολογία:

Κομμάτια Που Ξεχώρισαν: «Love Letter», «Number One Hit», «Taxi Cab», «When A Woman Loves»

Tracklist:

1. “Love Letter Prelude”
2. “Love Letter”
3. “Number One Hit”
4. “Not Feelin’ The Love”
5. “Lost In Your Love”
6. “Just Can’t Get Enough”
7. “Taxi Cab”
8. “Radio Message”
9. “When A Woman Loves”
10. “Love Is” (featuring K. Michelle)
11. “Just Like That”
12. “Music Must Be A Lady”
13. “A Love Letter Christmas”
14. “How Do I Tell Her”
15. “You Are Not Alone” (hidden bonus track)

.

When A Woman Loves

About Author

Έκτωρ Αποστολόπουλος