Υπάρχουν οι Djs που μας προσφέρουν άπειρα κομμάτια, αλλά ελάχιστες ολοκληρωμένες δουλειές, και υπάρχουν και εκείνοι που κυκλοφορούν albums με το τσουβάλι. Στο δεύτερο γκρουπ ανήκει ο Deadmau5,  ένα από τα πιο ισχυρά ονόματα της παγκόσμιας House και που τα τελευταία χρόνια κατάφερε να εισχωρήσει στην πιο πλατιά μάζα των ακροατών. Όχι με εξευτελιστικά singlάκια, αλλά με μπόλικες ιδέες, διαφοροποιήσεις στο στυλ του και πολύ πολύ ψάξιμο. Το όπλο του ήταν πάντα η ενέργεια που έβγαζε μέσα από τις παραγωγές του και στον νέο του δίσκο τα πράγματα δεν θα μπορούσαν να είναι πολύ διαφορετικά.

Το «4×4=12» ανακοινώνει κατά κάποιον τρόπο την επιστροφή του μεγάλο Dj στην πιο σκληρή, βαριά, progressive House. Το «Some Chords» θύμισε σε πολλούς τις αρκετά πρόσφατες τεράστιες επιτυχίες του, και χρησιμοποιώντας το ως το εναρκτήριο κομμάτι, κατασκευάζει μία τυπική για το ύφος του ατμόσφαιρα. Η επτάλεπτη έκδοση του single δεν συγκρίνεται με τίποτα με το μικρότερο σε διάρκεια radio version και γενικότερα θα πρέπει οι νέοι ακροατές να προετοιμαστούν για τραγούδια που πλατειάζουν και εξελίσσονται όσο «παίζουν». Τα 11 tracks έχουν ένα συνολικό playtime που φτάνει τα 76 λεπτά και αυτό μετατρέπεται σε κάτι αρνητικό μόνο σε μια-δυο περιπτώσεις, όπως π.χ. στο «Cthulhu Sleeps». Το άτυπο intro που χρησιμοποιείται σε αυτή την δημιουργία καθυστερεί λίγο περισσότερο απ’ ότι έπρεπε το δυναμικό μπάσιμο του κύριου μέρους. Τέτοιες ατέλειες βέβαια δεν είναι αρκετές για να χαλάσουν ένα beat που κρύβει τόση ενέργεια μέσα του και ούτε ενοχλεί σε πολύ μεγάλο βαθμό την ροή αυτού του project.

Tο καλύτερο μέρος του «4×4=12» ήταν ακριβώς πριν από αυτό σημείο που περιέγραψα πιο πάνω. Στις συνεργασίες με τους  Chris Lake και Wolfgang Gartner, όπου κρύβεται και ένα sample από μία πιο παλιά παραγωγή του Deadmau5 («Arguru»). Αν και επιστρέφει στο πιο χαρακτηριστικό του τύπο παραγωγών, είναι εμφανές από την πρώτη κι όλας στιγμή ότι έχει εξελιχθεί πάρα πολύ σαν beatmaker το τελευταίο διάστημα, ειδικά στον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται της εναλλαγές του. Μπορεί να μετατραπεί πολύ εύκολα από τον producer που θα βγάλει ένα πιο μυστήριο, low profile και catchy ήχο, σ’ έναν εντελώς minimal παραγωγό ή σ’ έναν καλλιτέχνη που δεν ξέρει πότε πρέπει να σταματήσει ο επιθετικός ρυθμός που βγάζει μία δημιουργία του («A City To Florida»). Αυτό είναι πιστεύω και ο κύριος λόγος που έχει γίνει τόσο γνωστός και αγαπητός από το κοινό, ότι πλέον βγάζει μία εμπειρία μέσα απ’ όλο αυτό τον καιρό του ψαξίματος και της δοκιμής καινούργιων τρόπων προσέγγισης. Οι φωνές που διακρίνονται στον δίσκο αυτών, περιορίζονται στις SOFI (η αλλιώς Sofia ‘Sofi’ Toufa, κοπέλα του Tommy Lee) και Greta Svabo Bech, με την τελευταία να με καλύπτει στο tune που συμμετέχει.

Πρόκειται για μία αρκετά καλή δουλειά, που όμως είχε και μερικές αρνητικές στιγμές οι οποίες δεν με άφησαν να αφεθώ όσο θα ήθελα. Το «Raise Your Weapon» είναι από τα πιο ενδιαφέρον κομμάτια, επειδή αρχίζει τέλεια, συνεχίζει δημιουργικά, αλλά αργότερα χάνει για λίγο την ουσία που περίμενα ότι θα έχει. Το «Some Chords» έχει μπει ήδη στην καρδιά μου εδώ και μήνες, αλλά το «One Trick Pony» δεν νομίζω ότι έχει τις αντοχές για να εντυπωσιάσει όσο θα έπρεπε.  Δεν το συζητάω πάντως, ότι ο Deadmau5 ανήκει εδώ και καιρό και θα συνεχίσει μετά από αυτή την κυκλοφορία, να θεωρείται από τους κορυφαίους House καλλιτέχνες αυτήν την εποχή. Είμαι σίγουρος, ότι μερικοί από εσάς δεν περιμένατε να σας τα πω εγώ όλα τα παραπάνω γι’ αυτό το project. Όσοι παρακολουθούσατε τις κινήσεις του και τα singles των τελευταίων εβδομάδων («Sofi Needs a Ladder», «Animal Rights») γνωρίζατε ήδη ότι έρχεται κάτι καλό κατά πάνω σας, απλά δεν θα έλαμπε όσο θα έπρεπε (και θα θέλατε).

Βαθμολογία:

Κομμάτια Που Ξεχώρισαν: «Some Chords», «Animal Rights», «I Said (Michael Woods Remix)», «Right This Second»

Tracklist:
01. Some Chords
02. Sofi Needs a Ladder (feat. SOFI)
03. City In Florida
04. Bad Selection
05. Animal Rights (with Wolfgang Gartner)
06. I Said (Michael Woods Remix) (with Chris Lake)
07. Cthulhu Sleeps
08. Right This Second
09. Raise Your Weapon (feat. Greta Svabo Bech)
10. One Trick Pony (feat. SOFI)
11. Everything Before

.

Some Chords

About Author

Έκτωρ Αποστολόπουλος