Κριτικες Δισκων Hip-Hop / R&B

Κριτική Δίσκου: Slim Thug – Tha Thug Show

Μία από τις σωστές προβλέψεις μου ήταν όταν έλεγα σε μία συζήτηση μεταξύ φίλων, ότι ο Slim Thug θα είναι ο μόνος από την Still Tippin κλίκα που θα είχε συνέχεια. Ο Mike Jones ήταν ασόβαρος, ο Paul Wall είχε χαμηλή διάρκεια και ο Thugga έπρεπε μονάχα να αποδείξει ότι πέρα από την βαριά φωνή του, έχει κι άλλα πράγματα να αναδείξει. Το πρώτο του album μ’ άρεσε πολύ σαν ντεμπούτο και στο «Boss Of All Bosses» έδειξε ότι ακόμα και με μία εντελώς άλλη παραγωγική ομάδα, μπορεί να ακουστεί πιστικός και να ενθουσιάσει τον κόσμο. Τα 32,000 αντίτυπα σε επτά μέρες ως ανεξάρτητη κυκλοφορία δεν είναι και μικρό πράγμα αυτή την εποχή.

Αυτά ανήκουν στο παρελθόν και αφού ξεπέρασα το όχι και τόσο εντυπωσιακό πρώτο κομμάτι, μπήκα στο ζουμί του δίσκου. Καλά beats που ταιριάζουν με τα chorus («The Sky»), ωραίες συμμετοχές (Devin The Dude, Rick Ross, Z-Ro) και ελάχιστα κακά τραγούδια. Λίγες όμως, είναι και οι στιγμές που μουσικά με «έστειλαν». Το πρώτο πράγμα που πρόσεξα είναι η πιο μέτρια απόδοση των παραγωγών σε σχέση με προηγούμενες κυκλοφορίες. Έχει λίγο απ’ όλα: δυναμικά τραγούδια σε παραγωγές π.χ. από Lex Luger, radiofriendly singles με ποιότητα («So High») αλλά και ιδιαίτερα χαλαρές καταστάσεις τις οποίες ακολουθούσε ανέκαθεν («Caddy Music»). Αυτό δίνει λίγο περισσότερο βάθος, αλλά επειδή συγχρόνως λείπουν οι μεγάλες συνθέσεις και υπάρχουν δυο-τρία fillers (π.χ. «Movie»), μπορεί να φαίνεται κάποια στιγμή ότι στερείται από ουσία. Κάθε άλλο.

Για πρώτη φορά ακούω τον Slim Thug τόσο ικανοποιητικό στο μικρόφωνο, όχι μόνο επειδή αγγίζει κάποια ωραία θεματάκια πέρα από τις «καγκουριές» και τα «σιροπάκια». Περισσότερο, επειδή διακρίνω μία αλλαγή στο ύφος του και στον τρόπο με τον οποίο ραπάρει. Θα έλεγα μάλιστα, ότι θυσίασε λίγο από το swagga του και προσπαθεί να γίνει σιγά σιγά πιο πολύπλευρος, πιο ικανός. Δεν ξέρω αν μου φαίνεται αυτή η αλλαγή σ’ όλη την μηχανική που ακολουθεί πλέον ο συγκεκριμένος MC, αλλά την στιγμή που μπαίνουν πιο soulfull μπιτάκια με εμφατικά samples («Do It Again», «Comin’ From») νομίζω ότι είναι εμφανές ότι πάει να κάνει μία αλλαγή. Είμαι βέβαιως ότι θα του βγει σε καλό, γιατί αυτή την φορά ανεβάζει ο ίδιος ένα album και όχι οι παραγωγές εκείνον. Αν και από ηχητικής πλευράς δεν υπάρχει κάτι το αξιοσημείωτο, ο ίδιος το σώνει το όλο project δίνοντας του μία πιο γλυκιά γεύση.

Έκπληξη ήταν και για μένα το γεγονός ότι οι γνωστές συμμετοχές δεν ήταν αυτές που έκλεψαν την παράσταση, αλλά πολλές φορές οι λιγότερο γνωστοί καλλιτέχνες (όπως για παράδειγμα ο Dallas Blocker). Το «Tha Thug Show» θα ευχαριστήσει όλους τους South ακροατές και για τους υπόλοιπους θα υπάρχουν τουλάχιστον πέντε κομμάτια για να τα κρατήσουν στην συλλογή τους. Προσωπηκά, πιστεύω ότι δεν έφτασε σε καμία περίπτωση το «Boss Of All Bosses» και σίγουρα δεν άκουσα τόσα κολλητικά τραγούδια όσο στο «Already Platinum». Συνάντησα όμως έναν Slim Thug που σαν rapper, μου άφησε περισσότερες υποσχέσεις για το μέλλον απ’ ότι παλιότερα. Από τον συμπαθητικό τύπο με την χαρακτηριστική φωνή και τα βαρβάτα beats, έγινε ένας MC που βιώνει μία αλλαγή στον εκφραστικό τομέα. Δεν ξέρω αν θα εντυπωσιαστεί η μεγάλη μάζα από την συνολική δουλειά των παραγωγών που δεν έπεισε, αλλά ίσως κατανοήσουν και εκείνοι που δεν ανήκουν στο Dirty South τι είχαν δει οι UGK και ο Lupe Fiasco (που του αφιέρωσε ολόκληρο τραγούδι) στον BOSS.

Υ.Γ.: Κρίμα που δεν ζει πλέον ο Pimp C για να μπορέσει να συμμετάσχει σε κομμάτια σαν το «Comin’ From». Κομμένο ραμμένο επάνω του για feat.

Βαθμολογία:

Κομμάτια Που Ξεχώρισαν: «How We Do It», «Beat It Up», «Caddy Music», «Coming From»

Tracklist:

01. Tha Thug Show
02. The Sky
03. Gangsta (Co-Starring Z-Ro)
04. How We Do It (Co-Starring Rick Ross)
05. Movie (Co-Starring Rimidi)
06. Neighbourhood Supa Stars (Co-Starring Nipsey Hussle And Yo Gotti)
07. 100’s (Co-Starring Big Chief And Lil Keke)
08. Beat It Up (Co-Starring Dallas Blocker)
09. So High (Co-Starring B.o.B)
10. Free
11. Celebration
12. Caddy Music (Co-Starring Devin The Dude)
13. Coming From (Co-Starring J-Dawg And Big K.R.I.T.)
14. Murda
15. Do It Again (Co-Starring Keisa)

Bonus Tracks:

16. So High (Instrumental) (Bonus Track)
17. Gangsta (Instrumental) (Bonus Track)

.

So High (feat. B.o.B)

About Author

Έκτωρ Αποστολόπουλος