Κριτικες Δισκων Hip-Hop / R&B

Κριτική Δίσκου: Curren$y – Pilot Talk 2

O Curren$y μπορεί να μην είναι νεοεμφανιζόμενος καλλιτέχνης με την βούλα, αλλά φέτος τον έμαθαν οι περισσότεροι. Το «Pilot Talk» δεν ήταν μόνο το έναυσμα για τα θετικά σχόλια το κόσμου προς το πρόσωπο του, αλλά περισσότερο η ευκαιρία του να μπορέσει να ξεχωρίσει από την μάζα. Να διαχωριστεί από τα άπειρα ταλεντάκια που εν τέλει καταλήγουν σε κάποιο δισκογραφικό νεκροταφείο. Κανείς δεν πρέπει να ξεχάσει ότι και ο στενός του συνεργάτης, ο Ski Beatz, έπιασε και αυτός με την σειρά του αυτή την ευκαιρία από τα μαλλιά, ώστε να επαναφέρει το όνομα του στο προσκήνιο και να επιστρέψει δυναμικά μετά από ένα διάστημα αποχής.

Είναι πολύ επικίνδυνο για έναν νέο rapper να αποφασίζει να κυκλοφορήσει και δεύτερο LP την ίδια χρονιά και μέσα σε μόλις έξι μήνες. Το παρελθόν έχει δείξει ότι συνήθως καταντάει κουραστικό, κάτι που ευτυχώς δεν συνέβει στο «Pilot Talk 2». Μουσικά, στιχουργικά και θεματολογικά είναι η συνέχεια του πρώτου μέρους, αλλά με ισάξιο υλικό από άποψη ηχητικής. Ποιοτικά, δεν υστερεί πουθενά σε μία άτυπη σύγκριση με την τελευταία δουλειά του Curren$y, απλά υπάρχουν μικρές διαφορές. Στο πρώτο CD άκουσα πιο πολλά καλά κομμάτια, αλλά και περισσότερα μπαλώματα.  Τα 40 λεπτά είναι ένας τέλειος τρόπος για να ολοκληρώσει κανείς ένα τέτοιο έργο, ώστε και να μην υπάρξει ο κίνδυνος της επανάληψης, αλλά και για να μην νιώσει ο ακροατής ότι όλο αυτό καταντάει υπερβολικό. Θεωρώ ότι ο δίσκος θα έχανε το ενδιαφέρον του με περισσότερο από 15 κομμάτια, μια και τον Ιούλιο μου παρουσιάστηκε ένα παρόμοιο album από τον ίδιο καλλιτέχνη.

Η δύναμη αυτού του project βρίσκεται και πάλι στην αρμονία του MC με τον παραγωγό. Χωρίς να ξέρω όλα τα credits του κάθε beat, η επίβλεψη έχει γίνει σίγουρα από τον Ski Beatz και γι΄αυτό όλα ακούγονται συντονισμένα. Ο Curren$y γνωρίζει ότι η χημεία των rhymes του με τις συνθετικές ιδέες του φίλου του είναι άριστη, οπότε δεν υπάρχει και λόγος να αλλάξει ρώτα.  Θα ήθελα σίγουρα να τον ακούσω και σε κάτι άλλο για να μπορέσω να βγάλω ασφαλή συμπεράσματα για τις ικανότητες που διαθέτει στον τομέα της προσαρμογής. Παρ’ όλα αυτά, από την στιγμή που ήθελε να βγάλει δύο μαζεμένα δισκάκια, προτιμάω το safe mode που επέλεξε,χαλαρώνοντας με τα «Michael Knight», «Flight Briefing» και «Silence».

Ειδικά η παραγωγή του τελευταίου και τα φωνητικά της McKenzie Eddy το έκαναν να ακούγεται τέλειο. Απλά τέλειο. Ακόμα και το «Famous» που έχει σαν sample έναν χαλαρό σαξοφωνοηδές  ήχο, που σου φέρνει στο μυαλό ερωτικές ταινίες αρχές του ’90, λειτουργεί εξαιρετικά με την θεματολογία και το στυλ του. Του πάει το αργό flow και το ταξιδιάρικο ραπάρισμα και το ξέρει καλά. Αυτό που μου έκανε εντύπωση, είναι ότι γι’ άλλη μια φορά μιλάει για weed, flights, αμάξια και όλο αυτό το urban style, αλλά δεν βαρέθηκα ούτε στιγμή κατά την διάρκεια του «Pilot Talk 2». Θεωρώ σημαντικό για έναν rapper στην εποχή μας να κάνει τον ακροατή να αισθάνεται άνετα, ακόμα και αν δεν ακολουθεί τον τρόπο ζωής του καλλιτέχνη. Κάτι σαν αυτό που κάνει ο Devin The Dude, όμως με λιγότερο χιούμορ και περισσότερο βαρύ γράψιμο. O Curren$y σταθεροποιήθηκε όσο δεν πάει με αυτή την δουλειά και πλέον περιμένω από εκείνον να προχωρήσει και να κάνει step up his game.

Δηλαδή, θέλω να τον ακούσω και σ’ άλλες συχνότητες, σε άλλα θέματα, γιατί πιστεύω ότι το έχει. Μπορεί να υπήρξαν και πάλι μια-δυο περιπτώσεις όπου το beat ήταν «λίγο» (π.χ. το «O.G. (The Jam»)), αλλά πρόκειται για εξαιρέσεις. Όπως και στο «Pilot Talk» , έτσι και εδώ, έχουμε να κάνουμε μ’ έναν ανερχόμενο rapper που έχει βρει την ταυτότητα του. Προσωπηκά, πιστεύω ότι οι Curren$y και Ski Beatz πρέπει να θεωρούνται από τα καλύτερα tag teams γι’ αυτή την περίοδο και μ’ έχουν βάλει στο τρυπάκι να τους παρακολουθώ σε κάθε τους βήμα, ακόμα και όταν χωρίζουν οι δρόμοι τους. Ευελπιστώ, ότι κάποια στιγμή θα έχει μεγαλύτερο budget για προσθέσει περισσότερες high class συμμετοχές όπως εκείνη του Raekwon, κάτι που ενδεχομένως να τον βοηθήσει να ανέβει στις μεγάλα σαλόνια. Μπορεί να μην κατάφερε να ξεπεράσει το πολύ καλό LP που βγήκε πριν από μερικούς μήνες, μπόρεσε όμως να κρατήσει το ίδιο επίπεδο χωρίς να πλήττει ο ακροατής. Δύο πολύ καλές σόλο ηχογραφήσεις μέσα σε μία χρονιά, έστω και με τις αδυναμίες τους, βάζουν κατά την άποψη μου βάσεις για «Rookie of the Year».

Υ.Γ.: Ένα quote από το «Highed Up» που αξίζει να το θυμόμαστε : Rest In Peace Pimp C

Βαθμολογία:

Κομμάτια Που Ξεχώρισαν: «Micheal Knight»,  «Flight Briefing», , Hold On», «Silence», «Micheal Knight (Remix)»

Tracklist:

01. Airborne Aquaruim
02. Micheal Knight
03. Montreux
04. Famous
05. Flight Briefing (Feat. Young Roddy, Trademark)
06. A Gee
07. Real Estates (Feat. Don Kennedy)
08. Silence (Feat. McKenzie Eddy)
09. Hold On (Feat. Young Roddy, Trademark)
10. Fashionably Late
11. Highed Up
12. O.G. (The Jam) (Feat. Fiend)
13. Micheal Knight (Remix) (Feat. Raekwon)

.

Michael Knight (feat. Raekwon)

About Author

Έκτωρ Αποστολόπουλος